Goed weekje: WSET, Catalonië en Bourgogne

Goed weekje: WSET, Catalonië en Bourgogne

Zo, dat was me het weekje wel! Het was één en al wijn wat de klok sloeg. Het begon met harde studie, de laatste les van de cursus. Op dinsdag was ik uitgenodigd voor een pers event over Catalaanse wijnen in Amsterdam. Woensdag proefde ik wijn waarvan ik dacht dat ik ze nooit zou proeven… Hieronder lees je meer over mijn week: WSET, Catalonië en Bourgogne.

Dinsdag: WSET-les in Den Haag

Het begon op dinsdag met de laatste WSET-les. Begin september ben ik gestart met WSET Advanced Level 3. Een enorm leerzame wijncursus. Anders dan SDEN-3, die ik ook heb gevolgd. WSET is Brits en dat merk je in de cursus. Ze hebben een voorliefde voor Bordeaux, maar ook de versterkte wijnen worden niet onderbelicht. Afgelopen zaterdag hadden we een oefenexamen, waar de vraagstelling ook duidelijk naar voren kwam: 50 meerkeuzevragen en 4 open vragen. Denk niet dat het maar vier vragen zijn, nee, er zit een a – b – c – d vraag bij. Het zijn eigenlijk gewoon 4 essays, de favoriet bij de Britten herinner ik me nog van mijn studie in London uit een ver verleden.

WSET

WSET

Wat me verder opvalt, is dat hier De Nieuwe Wereld een grotere rol speelt. Bij SDEN-3 miste ik dat. Maar waar ik het meest van geleerd heb, is de proefmethode. Het analytisch proeven van wijn. Je volgt een hele reeks stappen, waarbij je iets vertelt over de kleur, geur en smaak, die je vervolgens bij elkaar brengt in je conclusie. Enorm handig. Check deze sheet voor meer info. Het onderwerp van de les was Spanje. Wist je dat Spanje het grootse wijnland ter wereld is? We proefden grote namen Rioja, Ribuero del Duero en Priorat – maar mijn grootste favoriet uit Spanje blijft de monastrell uit het zuiden.

Ook een WSET-cursus volgen? Check wijnstudio.nl

Woensdag: Catalaanse Wijnproeverij & Diner in Amsterdam

Over Spanje gesproken, woensdag stond in het teken van Catalonië. Je weet wel, de regio van Barcelona, waar je denkt eindelijk eens je Spaans te kunnen oefenen en dan er achter komt dat ze liever hun eigen taal – Catalaans – spreken. Vale. Ik was uitgenodigd door De Genietende Foodie voor Catalunya Wijnworkshop in Amsterdam.

catalonie

foto-23-11-16-18-33-08

Het leuke was dat ik natuurlijk de dag ervoor net het een en ander had geleerd over Spaanse wijnen. Ze trapten af met twee bijzondere witte wijnen. Een muscat, dus enorm aromatisch in geur, waardoor je een zoete wijn verwacht, maar nee. Het was een droge muscat.  Leuk. Nog leuker was de tweede wijn: garnacha blanca. Gedurfde keuze, want het is absoluut geen allemansvriend. Ik vind ‘m iets oxidatiefs hebben, maar niet op een slechte manier. Combineer ‘m met een witvis en je bent verkocht. Van de vier rode wijnen stal er eentje mijn hart: Montsant. Het is er lekker zonnig, dat geeft rijpe druiven en dus ook een wijn met jamachtig fruit.

Donderdag: Proeverij van Domaine Rapet in Rotterdam

Alsof ik nog niet genoeg wijn op had, pakte ik donderdag nog een wijnproeverij mee. En niet zomaar één: Domaine Rapet uit Bourgogne. Domaine Rapet is de gelukkige eigenaar van maar liefst 20 hectare wijngaarden in de gemeenten Pernand – Vergelesses, Savigny les Beaune, Aloxe Corton en Beaune.

Goed weekje: WSET, Catalonië en Bourgogne

Goed weekje: WSET, Catalonië en Bourgogne

De eigenaar is naar Nederland gevlogen om ons wat te vertellen over zijn domein. Een ware Fransoos met een enorme liefde voor zijn vak. Een van de medeproevers vraagt wat hij vindt van het jaar 1970. Hij schudt alle weersomstandigheden van dat jaar uit zijn mouw. Elk jaar weet hij feilloos op te dreunen. Oké, ik heb geen idee, dus ik kan het niet controleren, maar hij klinkt behoorlijk overtuigd.

Domaine Rapet 1966

Als klap op de vuurpijl proeven we een Corton-Charlemagne uit 1966. Hierover moet ik even wat vertellen. Nu heb ik best een ‘can-do’-mentaliteit. Als je er maar voor werkt, in gelooft, je best doet, krijg je er echt wel wat voor terug. Maar sommige dingen verwacht je niet mee te maken. Dat zijn hooguit dromen, waarvan je diep in je hart weet dat die niet zullen uitkomen. Dus toen die fles uit ’66 voorbijkwam, knipperde ik met mijn ogen. Wow. Zo bijzonder om een wijn te proeven die 50 jaar oud is, maar nog steeds hartstikke levendig is. Het primaire fruit heeft plaats gemaakt voor gedroogd en gekookt fruit (frambozen, kersen, pruimen), weinig tannine, maar nog steeds hoog in z’n zuren.

Proeverij bijwonen? Check de website van Wijnhandel Peeters voor volgende data.


Goed weekje: WSET, Catalonië en Bourgogne. Op een schaal van 1 tot wijn was dit een mooie week. En of dat nog niet genoeg is, zit ik nu te chillen in Oslo. Gelukkig heb ik mijn wijn-tax gehaald, want hier geven ze het niet weg 😉 Binnenkort lees je meer over het wel en wee van een wino in Oslo. 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.