Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
Een extreem druiventekort heeft er toe geleid dat zes grote namen in de Bourgogne gaan samenwerken. Daar waar ze normaal gesproken in hun eentje een fles op de markt brengen, brengen ze nu samen een Montrachet Grand Cru 2016 op de markt.
Druiventekort
Dat druiventekort is te danken aan de vrieskou in april dit jaar. De oogsten vallen vies tegen. Zo ook in het beroemde Puligny-Montrachet, waar de beroemdste en beste wijngaard Le Montrachet het ook behoorlijk te verduren heeft gehad.
Nu is het in Bourgogne niet zo dat er dan maar één wijnhuis de klos is. Bourgogne is ontzettend versnipperd en kleine stukjes wijngaard kunnen soms wel 50 verschillende eigenaren hebben. Le Montrachet is 8 hectare groot en heeft 15 eigenaren. Tja, als er dan ook nog een stuk verwoest is, hou je inderdaad niet veel meer over…
Spectaculaire samenwerking
Vandaar deze spectaculaire samenwerking tussen 6 wijnhuizen: Domaine de la Romanée-Conti (DRC), Domaine des Comtes Lafon, Domaine Leflaive, Domaine Guy Amiot et Fils, Domaine Lamy-Pillot and Domaine Fleurot Larose. Ze voegen hun druiven samen met brengen gezamenlijk 2016 Montrachet Grand Cru op de markt.
Deze wijnhuizen bezitten in totaal 1,25 hectare van de wijngaard en hebben daarmee genoeg druiven om twee eikenhouten vaten te vullen. Het standaard maatje wijnvat, dus echt veel is het nog steeds niet. Dit is genoeg voor 600 flessen – een tiende van de normale productie.
Bureaucratie
Ik vind het een prachtige samenwerking. Oké, het zijn de wijnhuizen die zo’n mislukte oogst wellicht beter kunnen hebben dan de wijnboertjes van mindere wijngaarden, maar ja. Het zou ook zonde zijn als de druiven van deze topwijngaard zomaar weggegooid worden, omdat de wijnhuizen individueel niet genoeg hebben.
Maar ja, het gaat natuurlijk wel een tikkeltje anders dan normaal. Dan komt de bureaucratie weer om de hoek kijken. Mag je wel zomaar druiven delen met elkaar? Als je naar de feiten kijkt, doen ze niets verkeerd. De appellation schrijft voor dat de wijn alleen gelabeld mag worden met Le Montrachet Grand Cru als de druiven van die wijngaard komen. Dat doen ze.
Als het doorgaat, worden de flessen verdeeld over de wijnhuizen. Wat ik dan wel jammer vind, is dat de wijnen dan worden verkocht met het gebruikelijke label van het wijnhuis. Zou toch tof zijn als ze daar een apart label voor maken. Hoe dan ook, het zal superduur zijn 😉
Oh ja, als het niet doorgaat, worden de wijnen gebruikt voor proeverijen voor klanten en vrienden. Had ik maar vrienden daar…
Meer informatie:
DRC, Leflaive & Comtes Lafon join forces for Montrachet 2016
Foto: Le Montrachet