Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: deze wijn komt uit Libanon. Wordt daar ook wijn gemaakt dan? Ja, zeker. Ze waren er zelfs al eerder bij dan in Frankrijk. Libanon is een van de oudste wijnlanden ter wereld.
Het mooie Chateau Musar
Chateau Musar staat aan de top en wordt in dezelfde adem genoemd met grote namen uit Bordeaux, Bourgogne en de Rhône. Op elke blog kom ik een andere vergelijking tegen, want Chateau Musar in een hokje plaatsen lukt niet zo goed. Wijnschrijfster Jancis Robinson noemt de wijn ‘een exotische Bordeaux‘ in haar boek The Wine Atlas. Die snap ik wel…
Want het is er snikheet. Op de meeste plekken is er zelfs helemaal geen wijnbouw mogelijk. De Bekaa Vallei vormt een aangename uitzondering. Het is een vallei, gelegen op zo’n 1000 meter hoogte, tussen twee bergketens in. Nog steeds enorm warm overdag, maar ‘s nachts koelt het af. En dat verschil in temperatuur is precies wat druiven nodig hebben. De zuren blijven zo behouden, de druiven rijpen overdag en komen ‘s nachts weer een beetje op adem. Dat zorgt voor balans.

Met zo’n Mediterraans klimaat is het niet verwonderlijk dat je dezelfde druivenrassen tegenkomt als in het zuiden van Frankrijk met een flinke schep Bordeaux. Chateau Musar is een blend van drie druivenrassen: cabernet-sauvignon, cinsaut en carignan. Het grote aandeel cabernet-sauvignon doet je aan Bordeaux denken, de twee andere druiven vormen de ‘exotische’ twist. Is toch prachtig?
Er is meer…
Denk niet dat we er nu al zijn. In de wijnkelder gebeurt ook nog van alles. Het is nu 2018, maar voor mijn neus staat de 2006. Welk verhaal zit daar achter? En nee, ik heb ‘m niet al 10 jaar liggen 😉
De filosofie van het wijnhuis is om de wijnen pas op de markt te brengen als ze op dronk zijn. Eerst ondergaan de wijnen een houtrijping van 24 maanden. Vervolgens rijpt de wijn verder op de fles in de kelders van het chateau. Dat duurt minstens drie tot vijf jaar. Dit wordt door de familie bepaald. De volgorde kan soms een beetje verwarrend zijn. De 2009, bijvoorbeeld, kwam eerder op de markt dan de 2006. De 2006 had simpelweg een langere rijping nodig. Op het oog lijkt dit een makkelijke keuze, maar je moet je voorstellen dat het best wat stress kan opleveren voor de boekhouder van het chateau. Duurt het nog langer voordat het geld binnenkomt! Ook het geduld van de wijnliefhebber wordt hiermee op de proef gesteld! Maakt Chateau Musar niets uit. Alles draait om de wijn.
Uiteindelijk plukken we daar de vruchten van. Vorig jaar, 2017, dronk ik Chateau Musar 2006 voor het eerst. Kanonnen, wat een wijn. Gedroogd en gekonfijt fruit, tonen van koffie en chocolade die gepaard gaan met fluweelzachte tannines.
Vergeet instant gratification. Daar heb je instagram voor. Gun Chateau Musar de tijd en open ‘m zeker twee uur van te voren. De wijn moet na al die jaren eventjes op adem komen 😉 Elke fles, elk glas en elke slok is anders. Dat noemen we ‘de reis van Musar‘. Wauw. Sprookjesachtig #toldya.
Chateau Musar 2006 bestel je voor € 29,95 bij Wijnig.nl.
Dikke tip: Met de code VINS10 krijg je 10% korting op je bestelling!
Meer wijnvertier?
Volg me dan op INSTAGRAM of word m’n 1.500e volger op FACEBOOK voor dagelijkse updates ❤
**
Zin om een avondje dieper het glas in te duiken? Boek een proeverij van Le Club des Vins of geef je op voor de wijncursus.