Binnenkijken bij… Ornellaia

Binnenkijken bij… Ornellaia

Mijn dag begint al om 07.00 uur ‘s ochtends. Dit keer word ik niet gewekt door de klokken van de kerk, waar ik praktisch naast lig en De Hele Nacht heb gehoord, maar door een harde onweersbui. Oh well, niets kan deze dag kapot maken. Ik word wakker in Montalcino – home of the brunello – en mag straks op bezoek bij Ornellaia. Ik spring uit bed en maak me klaar voor mijn laatste dag in Toscane.

Gelukkig is het koffietentje naast mijn hotel al open en ontbijt ik met een espresso en een croissant. Ondertussen check ik even de route op Google Maps: Bolgheri is twee uurtjes rijden. Op het moment dat ik in de auto stap, breekt de zon door. Onderweg foto’s maken is niet per se mijn grootste kwaliteit, maar toch laat ik je even zien hoe dat eruit zag. De ochtendmist zie je gewoon liggen. Is toch prachtig?

Montalcino
A break into the clouds

Op bezoek bij Ornellaia

Twee uur later arriveer ik bij het grote hek van Ornellaia in Bolgheri. Dankzij importeur Vinites mag ik naar binnen. Nu heb ik inmiddels best wat wijnhuizen van binnen gezien, maar dit is another level. Aandacht voor detail is zelfs een understatement…

Ornellaia staat bekend om haar Super Tuscans. De Ornellaia L’Essenza, het vlaggenschip, is doorgaans een blend van 50 à 60 procent cabernet sauvignon, 20 à 25 procent merlot aangevuld met 15 procent cabernet franc en een drupje petit verdot. Volgens Axel Heinz, de wijnmaker van Ornellaia, doet petit verdot hetzelfde als zout & peper in een gerecht doet. Het kan het beter maken, of helemaal verpesten als je teveel gebruikt.

Meer weten over Super Tuscans? Check dit artikel over Bolgheri.

blank
Daar zijn we dan.
blank
Mooi hier.
blank
Welkom bij Ornellaia

Perfectie begint in de wijngaard. Dat nemen ze bij Ornellaia heel serieus. Ze hebben 85 mensen in dienst; dat is ongeveer 1 persoon per hectare. Deze club mensen zijn verdeeld in teams. Elk team heeft zijn eigen stukje wijngaard. Zo weten ze precies wanneer het goed gaat, of wanneer de stokken extra verzorging nodig hebben.

blank
Perfectie begint in de wijngaard.

De gisting vindt plaats in RVS en ondergaat vervolgens een rijping van 18 maanden op Frans eiken, waarvan tweederde nieuw. Hoe dat precies gaat, typeert het perfectionisme van Ornellaia opnieuw. Niet alleen de verschillende druiven worden apart gegist, ook de verschillende percelen. Aan het eind van de rit zit Axel Heinz met 85 barriques met verschillende wijnen.

blank
De imposante kelder van Ornellaia

Dit stelt hem in staat om elk jaar weer een zo consistent mogelijke stijl op de markt te brengen. Was het een warm jaar? Dan heb je misschien meer wijn nodig van de wijngaarden die wat meer schaduw pakken? Heeft de wijn meer body nodig? Dan is het misschien goed om een drupje petit verdot extra te nemen. Axel Heinz krijgt hierbij hulp van de bekende flying winemaker Michel Roland. De twee duiken de kelders in en gaan een half dagje ‘blenden’. De geblende wijnen rijpen nog eens 6 maanden op hout voordat ze worden gebotteld.

Essenza

Mijn hart maakt een klein sprongetje als ik de Ornellaia L’Essenza 2014 mag proeven. Het was een uitdagend jaar door een koude en natte augustus. Het vergt veel kennis en kunde in de wijngaarden om ervoor te zorgen dat de schimmels weg blijven in september en oktober. Gelukkig brak toen het zonnetje weer door en konden de druiven alsnog goed rijp worden. De oogst van 2014 eindigde op 22 oktober, de laatste ooit. Het wordt me duidelijk dat in zo’n jaar er enorm veel moet gebeuren in wijngaard om te zorgen dat de stokken gezond blijven. Ook tijdens de oogstperiode is het opletten geblazen. Zijn de druiven rijp genoeg? Elke tros wordt gecontroleerd en wordt er bepaald of deze door kan of nog een tijdje moet blijven hangen. Perfectie kost tijd. Die aandacht proef je.

Kanonnen, wat een wijn. Met maar liefst 20% petit verdot een harde tante. Veel tannines, maar ze hangen samen met de krachtige aroma’s. Het is in elkaar verweven. Proef dit maar eens over vijf jaar. Wauw.

blank
Geluksmomentje.

Tweede, derde en vierde wijn

Naast L’Essenza maakt Heinz nog drie andere wijnen. De tweede wijn, Le Serre Nuove dell’Ornellaia, is goed voor 190.000 flessen. Het wordt gemaakt van iets jongere wijnstokken en bevat over het algemeen meer merlot. Ik mocht 2014 proeven. Bordeaux gaat hand in hand met Italiaanse warmte.

Wil je Ornellaia proberen, maar heb je geen honderdvijftig euro over? Dan biedt de derde wijn uitkomst. Le Volte dell’Ornellaia is een blend van merlot, cab-sauv en sangiovese – waarbij het aandeel sangiovese elk jaar kleiner wordt. Het is toegankelijker dan de grote Ornellaia zowel in de smaak als in de portemonnee.

De rij sluit af met Variazioni in Rosso dell’Ornellaia. Hatsiekiedee, niet te koop in Nederland, wel mooi in mijn klimaatkast te vinden. In de Variazioni benadrukt Heinz het kenmerkende van de vintage. Het wordt uitgelegd als ‘het speeltje van de wijnmaker’. Hier laat hij alle regeltjes links liggen en maakt een wijn zoals hij dat wil. De wijn is alleen te koop bij het wijnhuis zelf.

‘Sometimes we make wine too complicated. Just accept the wine as it is.’

blank
De pareltjes van Ornellaia.

Mini-roadtrip in Toscane

Meer lezen over mijn mini-avontuur in Toscane? Het complete verslag lees je hier: vijfdaagse roadtrip door Toscane. Check ook de andere ‘Binnenkijken bij’ – dat was bij Castello di Brolio, het oudste wijnhuis van de Toscane. En lunchen in Bolgheri doe je bij Enoteca Tognoni.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.