Binnenkijken bij… Herdade de Sao Miguel (Casa Relvas)

Binnenkijken bij… Herdade de Sao Miguel (Casa Relvas)

Zoveel wijn, zoveel kurk. ‘Raakt dat niet op?’ – dacht ik en blijkbaar stelde ik de vraag hardop, want Alexandre Relvas moest lachen. Niet veel later begrijp ik waarom. Er staan hier duizenden of misschien wel miljoenen kurkeiken aangeplant.

Alexandre Relvas is mede-eigenaar van Casa Relvas, waar het in Nederland bekende wijnhuis Herdade de Sao Miguel onderdeel van uit maakt. Vandaag krijg ik een kijkje in de keuken bij dit grote Portugese wijnhuis. Ze zijn in veertien jaar van 23.000 flessen naar 5 miljoen flessen gegroeid. Indrukwekkend. Het pand is groot, de kelder ook, maar toch voelt het helemaal heel familiaal aan.

De wijnkelder

Om zoveel te kunnen produceren, moet je ruimte hebben. Hoewel dit misschien wel de grootste kelder is die ik ooit heb gezien, wordt het voor Paolo, de wijnmaker, te klein. Ze gaan uitbreiden, de opslag verhuist naar een andere locatie zodat ze meer tanks kwijt kunnen.

herdade de sao miguel

En die tanks zijn enorm. Het zijn er twee op elkaar. Zo kunnen ze handig gebruik maken van de zwaartekracht. Van koude schilinweking en gisting bovenin naar malolactische gisting onderin. Slim bekeken.

Herdade de Sao Miguel werkt – en is daarmee zeker niet de enige in Portugal – met vijftien verschillende druivenrassen. Kijk niet gek op als je de namen van de druivenrassen niet herkent. Trincadeira, arragonez of antão vaz zijn enkele van de inheemse druivenrassen die je veel tegenkomt in de Alentejo. Alles bij elkaar zijn er zelfs meer dan 250 inheemse variëteiten in Portugal. Dat heeft niet bepaald bij gedragen aan het succes van Portugese wijnen. Mensen kopen nu eenmaal liever wat ze al kennen; chardonnay en cabernet sauvignon. Daarom zie je her en der wel wat van deze internationale druivenrassen aangeplant staan. Vooral syrah doet het goed in de Alentejo. Toch heeft Portugal en ook Herdade de Sao Miguel altijd voet bij stuk gehouden en zijn er nog steeds heel veel lokale druivenrassen te vinden. Gelukkig leven we nu in een tijd van ‘doe-eens-wat-anders-dan-de-mainstream’, dus hey, Portugal zit in de lift. En terecht.

Terug naar de wijnen uit de Alentejo, dat zijn vaak blends

  • Tinto Alentejo – rode wijn: Stevig, kruidig rood van aragonês (tempranillo), trincadeira, castelão, alfrocheiro en alicante bouschet.
  • Branco Alentejo – witte wijn: Van lichtgewicht tot zwaarder wit van arinto, antão vaz, roupeiro and fernão rires.

Blends schud je niet zomaar uit de losse pols. Bij Herdade de Sao Miguel wordt dat gedaan in the blending lab.Ziet er cool uit, toch?

herdade de sao miguel

Amforawijn

Aan de ene kant is Herdade de Sao Miguel hypermodern, aan de andere kant houden ze ook eeuwenoude tradities in ere. Zo staan er naast de high-tech tanks ook eeuwenoude amfora’s. ‘Het is de makkelijkste manier om wijn te maken’ – zegt Paolo, de wijnmaker, over amforawijnen.

Het komt er op neer dat je alles (de druiven en eventueel de steeltjes) in een amfora gooit en wacht tot het spontaan gaat gisten. Een puntje van aandacht is wel dat niemand die amfora’s meer maakt (ze gaan namelijk honderden jaren mee, lekkere product lifecycle). ‘Veel mensen hebben nog amfora’s in de garage staan, of hebben ze gekregen van familieleden. Die kopen wij over.’ 

Meer over amforawijn? Lees: De schat van de Alentejo: vinho de talha, amforawijn

amforawijn amfora

Houtrijping

Een wijnkelder – de kelder waar alle eikenhouten vaten staan opgeslagen – bezoeken, heeft iets magisch.

De wijnen van Herdade de Sao Miguel zijn te koop bij Wijnkoperij Platenburg in Rotterdam.


Meer over Alentejo?

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.