Aanrader: In De Keuken van Floris, Rotterdam

Aanrader: In De Keuken van Floris, Rotterdam

Zin om een keertje all-in te gaan in Rotterdam? Ga dan eens eten In de Keuken van Floris, een restaurant aan de Honingerdijk pal naast Fred. Wees voorbereid op een avondvullend programma van maar liefst 8 of 9 gangen met een bijpassend wijn- of saparrangement. Vooraf kun je kiezen voor een champagne-proeverij van drie champagnes met elk een mooi verhaal verteld door maitre-sommelier Wilfred.

In de Keuken van Floris

Het spektakel begint om 19:00 uur. Het is de bedoeling dat iedereen binnen is, want het werkt een beetje als een Italiaanse trattoria. Ongeveer elk halfuur krijgen alle gasten tegelijkertijd een gang geserveerd. Het voelt ook echt als ‘de keuken van Floris’, want de beste man staat bijna naast je te koken.

Gelukkig kreeg ik achteraf een mailtje met alle gerechten en geschonken wijnen, want het waren stuk voor stuk meesterwerkjes. Elk gerechtje bevatte verschillende bereidingen, texturen en smaken. Allemaal fijntjes op elkaar afgestemd.

keuken van floris restaurant rotterdam
Langoustine, Maïs, Animal crackers (kip, varken, krab), Postelein, tamarinde.
In de keuken van Floris
Longhaas tartaar, zonnebloem (pit, pindakaas, bloemen), beluga linzen, eigen jus met tomaat

De wijnen

Wij begonnen dus met een Champagne-proeverij. Elk Champagne had z’n eigen verhaal. De een was gemaakt door een klein boertje, de volgende bevatte pinot blanc – een vergeten druif in Champagne – de andere had een kleine houtrijping ondergaan. Dat ze van Champagne houden, is wel te zien aan de uitgebreide Champagne-kaart. Een paar keer per jaar vertrekken ze naar de Champagne om nieuwe streken, druiven en producenten te ontdekken. Sommelier Wilfred zag dat ik overmatig geïnteresseerd was en stelde voor de wijnen van het arrangement blind te schenken…

Dat was een goed idee, want ik zou een paar dagen later het WSET-3 examen doen. Het leuke was dat ik de eerstvolgende wijn er in één keer uithaalde: vermentino. Een week ervoor hadden we namelijk twee vermentino’s geproefd in de proefgroep. Beide hadden die een aparte smaak, die mij deed denken aan die peersnoepjes van vroeger.

Check Heerlijk.nl voor dikke vette aanbiedingen. Reserveer een 9-gangendiner voor € 54,50. Dat is toch geweldig?! Deze aanbieding is geldig t/m mei 2018.

Bij de knol-selder-ei (haha) kregen we een blend van riesling, sauvignon blanc én marsanne uit Australie. Heb je dat ooit eerder gezien? Ik niet en zat er dus ook naast. Ik gokte een marsanne / rousanne blend uit de Rhone. Mocht je ‘m een keer willen proberen – The Stump Jump is te koop bij Marqt.

Bij de rode wijnen ging het fout. Ik verwarde een Ribero del Duero voor een zinfandel. Oeps. Tja, wat wil je? Ik had inmiddels al heel wat wijn achter de kiezen. Bij de volgende herpakte ik me weer en had ik er twee van de drie goed: mouvedre, grenache – de carignan verwisselde ik met een syrah.

blank
Knol-selder-ei, vlierbeskappertjes, trompette de la morte, Granny smith
In de keuken van Floris
Hazelhoender, schorseneer, witte chocolade, dadel, granaatappel.

Dessert waar je u tegen zegt

Als dessert kregen we een chocolade, cactusfruit, pitahaya, mezcal en sigaar uit een sigarendoosje. Zodra je het openmaakte, kwam er rook uit en de geur van sigaar. Een bijzonder gerecht, die we combineerden met een Duchesse de Bourgogne. Geen wijn, maar een bier uit Bourgogne? Mis gegokt, het komt uit België en heeft haar naam te danken aan Maria van Bourgogne. Het is een roodbruin bier van hoge gisting, die na de gisting 18 maanden rijpt op eikenhouten vaten. Fruitig bier, lekker!

Waar te vinden

Je vindt In de Keuken van Floris op de Honingerdijk 259.

  • -8-  gangen menu (excl. kaasselectie) €  66,50,-
  • -9-  gangen menu  (incl. kaasselectie)  € 75,-
  • -9- delig wijn of sappen arrangement € 23,60,-

TIP: Af en toe organiseert het restaurant ‘Kliekjesdag’, bijvoorbeeld na Kerst of Pasen. Hou Facebook in de gaten voor nieuwe data.

Meer restaurants? Check dan de Uiteten-pagina. Heb je zelf ook een favoriet restaurant of ben je hier een keertje geweest? Tag me, tag me, tag me! Dat kan via Facebook of Instagram of gebruik de hashtag #leclubdesvins. Santé! 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.