Diep van binnen houdt iedereen van gourmetten

Diep van binnen houdt iedereen van gourmetten

Nu moet ik toegeven dat ik niet altijd enthousiast bent over het hele gourmet-gebeuren. Moest daarom ook hardop lachen om dit scherpe artikel. Er zijn veel gourmet-haters, wat ik dus ook ergens wel snap, maar wat ik dan niet snap, is dat je het gewoon zomaar ondergaat. Maak er dan wat van. Een goede wijn op tafel scheelt al de helft (check wel even de drankregels in eerdergenoemd artikel).

Oh ja, ook een goeie tip: praat tijdens het gourmetten niet over gourmetten. Benoem liever de gezelligheid (…). Oké, succes ermee!

Ga lekker wild

Een kant-en-klare vleesschotel is makkelijk, maar ga lekker wild. Het is tenslotte kerst. Hertenbiefstuk. Eendenborst. Lamsrack. Het is niet goedkoop, maar je hebt ook niet zoveel nodig. Heerlijk met cranberry- of gorgonzolasaus. En vergeet ook de champignons niet. Kan allemaal in je pannetje!

Krokante tante

Krokante aardappelkoekjes! Waarom heb ik dit niet eerder bedacht? Dit maakte ik vroeger wel eens en is dus echt enorm lekker. Het kan ook super makkelijk in een gourmet pannetje.

Je hebt nodig: 2 a 3 grote aardappels, 1 ei, 1 ui (gesnipperd), 2 el bloem, 1 el vers gehakte peterselie, 1 el bieslook en zout en peper. Rasp de aardappelen fijn en meng alles met elkaar. Zet het op tafel en één eetlepel is genoeg voor een aardappelrosti.

Zorg voor goede wijn

Aangezien het vlees vaak domineert, vind ik een rode wijn het meest passen. Met de verschillende soorten vlees in het achterhoofd kies ik voor een soepele wijn. Ook die zijn er in verschillende soorten, dus heb ik meerdere tips. Deze wijnen mag je best ietsje koeler drinken dan normaal – ik zou 16 graden aanhouden.

Allemansvriend: Domaine Alary Principauté d’Orange ( € 8,20 bij Wijnkoperij Platenburg)
Grote groep over de vloer? Dan is dit een mooie wijn die je in bulk kunt kopen. Bij 12 flessen krijg je ook nog eens één fles gratis, dus tel uit je winst. Het is één van mijn favoriete huiswijnen van Wijnkoperij Platenburg. Geen GSM blend, want de mourvèdre in ingeruild voor cabernet sauvignon.

Mag ik ‘m nog een keer noemen? Fans van Le Club kunnen het inmiddels wel dromen, maar ik ben en blijf fan van de bubbels van Agusti Torello. Ook dat is dik scoren tijdens een gourmet, want bubbels – die kunnen altijd.

Rock ‘n roll

Het gaat erom dat alles wat je in dat pannetje doet, lekker is. Niet alléén de saaie slavink, maar ook: Thaise rosbiefrolletjes met koriander. Ik zou de currypasta vervangen door een zelfgemaakt mengsel van honing, sojasaus en chilipepers. Check, lekker!

blank
Rosbief-rolletjes met bosui en koriander (AH recepten)

Stop alles in een jasje

Stop het in een jasje, denk aan: haricots verts met spek. Deze gerechten scoren altijd. Makkelijk te maken en net even iets anders dan de bakjes champignon en paprika die altijd op de gourmet-tafel staan. No offence.

  • Blancheer van te voren een paar groene asperges. Wikkel ze in een jasje van serrano-ham en ze zijn klaar voor op de bakplaat.
  • Haal het steeltje uit de champignons en vul ze met kruidenroomkaas. Wikkel ze (naar smaak) in een jasje van ontbijtspek.
  • Vul een dadel met geitenkaas en omwikkel met spek. Simpel, doch doeltreffend in je pannetje.

Een pannetje vol nacho’s

Alles wat je redelijk gemakkelijk in de oven klaar maakt, kun je ook in je pannetje pleuren. Nacho’s met Mexicaanse saus van paprika, tomaat, bonen en rode ui, bijvoorbeeld. Lekker met geraspte kaas er bovenop. Zodra de kaas gesmolten is, is je Mexicaanse extravaganza klaar. Lepel zure room erbij en smullen maar.

blank
Nacho’s in een pannetje (24kitchen)

Mini pizza van tortilla

Nu we toch in de Mexicaanse sferen zijn: bak een mini-pizza op een tortilla. Besmeer je tortilla met een beetje tomatenpuree en beleg ‘m bijvoorbeeld met mozzarella en champignons. Of een snelle versie op deze pizza met peer, gorgonzola, honing en walnoten (maar dan in het klein).

Drie verschillende burgers

Stel je eigen burger samen. Wat je nodig hebt, zijn mini-broodjes, sla, hamburgertjes. Dat kan natuurlijk van rundvlees zijn, maar je kunt ook burgers van lamsvlees en/of kip maken. Maar dat is natuurlijk niet alles. Een hamburger is pas af met een plakje kaas: brie, gorgonzola en cheddar. Voor iedereen wat wils. Een paar plakjes bacon op tafel, zodat je ook je eigen uitgebakken bacon kunt maken. Een gegarandeerd succes.

blank
Yummy, mini-burgers! (Foto: Pinterest)

Dus, maak er wat van deze kerst! Til je gourmet naar een hoger niveau en vergeet vooral de wijn niet. Heb je nog een toprecept? Laat het me weten in de comments. 

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.