Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
De Barcelona Wine Week was weer geweldig. En ik ben niet de enige die dat zegt – ook The Drinks Business is enthousiast:
If the wine industry had an awards season, Barcelona Wine Week (BWW) would be its hippest gala — where Spain’s finest winemakers, from blockbuster producers to avant-garde artisans, take centre stage against the cultural backdrop of a city steeped in Gaudí’s curves and Picasso’s bold strokes.
Begin februari wordt Fira de Barcelona Montjuïc omgetoverd tot een wijnwalhalla, en Le Club was natuurlijk ook van de partij. Dit jaar waren er maar liefst 1.266 exposanten, verdeeld over twee gebouwen en in totaal drie hallen. Voor het eerst werd het extra beursgebouw aan de overkant van de straat ingezet. Hier presenteerden onder andere Rioja, Bierzo en Cebreros hun wijnen. In 2024 was het evenement nog verdeeld over twee hallen binnen hetzelfde gebouw. Goed voor je stappenteller: ik denk dat ik elke dag minstens 20.000 stappen heb gezet.
Die uitbreiding was nodig, want de beurs trekt elk jaar meer bezoekers. Het aantal steeg met 30% ten opzichte van vorig jaar, naar meer dan 25.000. Ongeveer 20% van de bezoekers komt inmiddels van buiten Spanje. Ter vergelijking: Prowein trekt 47.000 bezoekers, waarvan 55% internationaal. Prowein is ook vele malen groter, met 17 hallen en 5.000 producenten. Zonder plan van aanpak ben je daar in een mum van tijd de weg kwijt en compleet overprikkeld.
Spaans feestje
Eerlijk is eerlijk, zo’n plan van aanpak komt in Barcelona ook wel van pas. Het helpt je om meer uit je beursbezoek te halen. Het voordeel van BWW: het is één land. Het is echt een Spaans feestje. Lekker overzichtelijk. De meeste producenten staan per DO gegroepeerd. Het verbaast je vast niet dat DO’s als Ribera del Duero, La Rioja, Priorat, en Cava de meeste oppervlaktes hebben. Al viel Jerez ook niet tegen, dat zien we graag. Maar ook de kleinere gebieden als Ribeira Sacra, Valencia, Cebreros en Canarische Eilanden zijn vertegenwoordigd.
Er zijn een paar producenten die gezamenlijk een stand huren; zo stonden onder andere 4monos (Sierra de Gredos), Luis Perez (Jerez), Ramiro Ibañez (Sanlúcar), Ponce (Manchuelo) en nog een paar andere producenten samen. Nou ja, prima, want die wil ik toch allemaal bezoeken.
Ook leuk: naast de per regio gegroepeerde producenten is er één hal waar alles zo’n beetje kriskras door elkaar staat. Dit zijn de (meestal) kleinere producenten, de wijnboeren, die vaak in eigen persoon achter de tafel staan. El Hato y el Garabato, Fil-loxeria & Cia en Bodegas Frontonio waren hier (opnieuw) favoriet.
Plan maken
En zo bouwde ik mijn plan op. Ik ging bijvoorbeeld langs bij mijn favoriete producenten en/of producenten waar ik nieuwsgierig naar was, die ik van tevoren in de app had opgezocht, zodat ik een handige route kon uitstippelen (dat is het idee, in de praktijk loopt het vaak anders). Ik gluurde rond bij de desbetreffende gebieden voor ander leuks. Vorig jaar ‘ontdekte’ ik daardoor 4monos uit Sierra de Gredos, omdat zij een stand deelden met o.a. Luis Perez. Dit jaar waren het onder andere Daniel Ramos (Cebreros), Cistellar (Penedès), Elena Corzana en Villota (Rioja) die indruk maakten.





Voorafgaand aan de beurs keek ik naar de keynotes die werden georganiseerd. Helaas zijn ze daar nog niet zo internationaal, want de meeste presentaties zijn in rap tempo Spaans. Af en toe is er een tolk aanwezig. Toch zitten er wel interessante topics tussen, en wordt er niet bezuinigd op de wijnen. Zo dronk ik voor het eerst de Homenatge a Josep Mata Capellades 2004 van Recaredo. Episch.
Er is meer
Op dinsdag nam ik een break van de grote beurs en bezocht ik twee kleine beurzen. Vorig jaar kregen we in de smiezen dat eigenlijk heel Barcelona op z’n kop staat tijdens zo’n beurs. Heel wijn-Spanje komt naar de stad, en daar wil iedereen van mee profiteren. Dat betekent niet alleen dat je vroeg moet reserveren als je in een leuk wijnrestaurant wil eten (mijn tips volgen nog, hier alvast een voorproefje), maar dat er ook meerdere (kleinere) beurzen georganiseerd worden. En daar wil je bij zijn.
Vinos off the record
“Pero solamente para almas rebeldes” – oftewel, alleen voor rebelse zielen – zo staat op de website. Hier geen massale stands of commerciële hypes, al komt de ingelezen labeldrinker hier absoluut aan zijn trekken. De focus ligt op kleinschalige producenten die vaak minimalistisch (en meestal biodynamisch) werken. De ene producent staat hier al jaren en kiest bewust voor een andere benadering dan de mainstream, de andere ziet het als opstapje naar Barcelona Wine Week. Vinos off the Record is een heerlijke beurs. Er stonden 50 bodegas – van Muchada-Léclapart uit Sanlúcar tot Veronica Ortega uit Bierzo – met 300 wijnen. Het evenement was uitverkocht, met 700 bezoekers. Dikke tip: kom meteen bij aanvang of tijdens de lunch (rond 14:00 uur), dan is het iets rustiger. Hier ontdekte ik de wijnen van Jable de Tao uit Lanzarote – echt fantastisch! Ook was ik onder de indruk van Lagar de los Frailes uit Montilla-Moriles.
- Jable de Tao is verkrijgbaar bij Smaragd Wijnen
Muchada Léclapart is verkrijgbaar bij De Bruin Wijninkopers - Veronica Ortega is verkrijgbaar bij Wijnkooperij de Lange
- Lagar de los Frales is nog niet verkrijgbaar in Nederland
Liquide Vins
En dan is er ook nog Liquide Vins. Deze mag je zeker niet missen. Voor zover ik weet, worden de twee beurzen op dezelfde dag georganiseerd, en je kunt ze perfect combineren. Het is een halfuurtje lopen tussen de twee locaties, combineer dat met een snelle lunch en een frisse neus, en je bent klaar voor ronde 2. Bij Liquide Vins ligt de focus, uiteraard, op wijn, met zo’n 50 producenten, maar ook andere dranken zoals cider, sake en kombucha. Daar had ik nu geen tijd voor, want ik had een paar must-taste tafels af te werken.
Mijn hart maakte een sprongetje toen ik zag dat Domaine de l’Aitonnement uit de Savoie (ja, er zijn ook producenten buiten Spanje) aanwezig zou zijn. Dit zijn waanzinnige wijnen uit de Alpen, met zo’n kenmerkende bergachtige frisheid waar ik 100% fan van ben. De volgende aanrader zijn de wijnen van Fedellos uit Ribeira Sacra. De favoriet van de tafel was de bastarda. Zo sappig, puur en energiek. Ook was het de dag dat ik eindelijk de wijnen van Jorge Olivera uit Huesca (Pyreneeën) kon proeven. Ooit de druif moristel geproefd? Bij hem kan het. Helaas zijn zijn wijnen altijd en overal uitverkocht. Natuurlijk kon ik de beurs niet verlaten zonder langs te gaan bij Raul Moreno en zijn bijzondere vino de pasto’s (en als enige van dit rijtje wél verkrijgbaar in Nederland via Karakter Wijnimport / Wijnkoperij Europa).
Volgend jaar weer
Dit Spaanse feestje is echt een aanrader. Zorg dat je beslagen ten ijs komt en maak een plan. Dat maakt je leven makkelijker. Als het aan mij ligt, ga ik volgend jaar weer. Wel weer even sparen. Een paar dagen Barcelona betekent ook een paar dagen te buiten gaan aan te gekke wijnen en lekker eten…
Vorig jaar lanceerde ik een proefbox met de Spaanse Favorieten. Daar zaten deze wijnen in. Tijd voor een nieuwe ronde: Spaanse Favorieten Editie 2025. Schrijf je in op de interesselijst. Bij genoeg animo ga ik aan de slag.