Is Marsala de nieuwe Gin & Tonic?

Is Marsala de nieuwe Gin & Tonic?

Een marsala-proeverij, wat moest ik daar van verwachten? Afgelopen vrijdag nam ik de proef op de som bij Wijnhandel Peeters. Tot mijn verbazing trof ik een gemengd gezelschap aan. Ik moet bekennen dat ik had verwacht dat ik de enige twintiger/dertiger zou zijn. Zeker niet. Zeker de helft van de groep behoorde tot deze leeftijdscategorie, wat me aan denken bracht: is marsala de nieuwe gin tonic?

Old becoming new again

‘Old becoming new again’ zegt Carlo, de export manager van het wijnhuis Curatolo Arini. Dat zien we steeds vaker in de wijnwereld en zeker ook in Italie. Oude, inheemse druivenrassen worden opnieuw geïntroduceerd. Dat kan, omdat er flink geïnvesteerd is in moderne vinificatietechnieken, waardoor er mooiere wijnen gemaakt kunnen worden. Wijnen waar de markt om vraagt. Langzamerhand verandert de markt van krachtig naar elegante, verfijnde wijnen. Of een ander voorbeeld: die lekkere doordrinkers, zoals de wijnen uit Apulië – die zijn niet aan te slepen!

Ook bij marsala zie je die modernisatie-slag. Het is een versterkte wijn uit Sicilië, die vaak wordt ingezet in de keuken. In de tiramisu, bijvoorbeeld, of in rijke, gekarameliseerde sauzen. Maar hey, na deze avond weet ik dat marsala veel meer is dan alleen een kookwijn. Wat een smaken!

Meer weten? Bekijk dit artikel met meer informatie over de soorten, stijlen, smaken.

Geproefde marsala van Curatolo Arini

Tijdens de proeverij proefden we de wijnen van het wijnhuis Curatolo Arini, die wijnhandel Peeters importeert uit Sicilië. De wijnen worden vergezeld door een stukje kaas van Booij Kaasmakers (uit de Fenix Food Factory).

marsala
De mooiste etiketten ooit!

Superiore Secco

Een droge marsala gemaakt van de grillo, catarratto en inzolia druiven. De wijn heeft vijf jaar gerijpt in grote Slavonische houten foeders. Overduidelijk walnoten en vanille. We eten er een stukje belegen schapenkaas ‘Schaepsdyck’ bij.

Superiore Riserva

Een riserva marsala gemaakt van dezelfde druiven als zijn voorganger. Dezelfde smaken van walnoten en vanille gaan gepaard met sinaasappelschil en dadels. Riserva slaat op de langere rijping: 10 jaar op Slavonisch hout. We combineren het met – mijn favoriete kaas van de avond – extra belegen. De kaas wordt in plaats van de gebruikelijke 6 maanden 9 maanden gerijpt, waardoor het eigenlijk bijna een oude kaas is.

foto-04-11-16-20-52-22

Superiore Riserva Storica 1988

De Storica is een blend van twee druiven: grillo en catarratto. Deze marsala is ten minste 22 jaar gerijpt op kleine vaten van Slavonisch hout. Enorme complexiteit en zo bijzonder dat ik een flesje heb meegenomen. Als ik aan de wijn ruik, moet ik denken aan van die sinaasappelschilletjes bedekt met chocolade. Dat doet me weer denken aan mijn studietijd in Frankrijk. Een studiegenootje uit Italië nam die ‘snoepjes’ wel eens mee. Heerlijk waren ze. In Nederland heb ik ze nooit meer zo lekker gevonden. En zo dwaal ik even weg… Dat doet marsala met je… De Italianen noemen het marsala niet voor niets ‘meditatie-wijn’, zo vertelt Carlo. Ik snap direct waarom.

We eten het met een stukje kruidnagelkaas. Ook al ben ik geen fan van kruidnagel – ze doen het héél goed samen. Eerder die dag hadden Moritz (van wijnhandel Peeters) en Carlo (van wijnhuis Arini) de marsala gedronken met mosselen met room, walnoten en knoflook. Hmmm, wat zal ik eens bij mijn flesje serveren? Marsala kan veel hebben!

Superiore dolce

Een zoete marsala van de drie regionale druiven: grillo, catarratto en inzolia. Hier vullen tonen als caramel, gedroogd fruit, marmelade, vijgen en walnoten de neus. Wij combineren het met een stukje Bleu de Causses, een blauwaderkaas uit Zuid-Frankrijk. Heerlijk! Weer eens wat anders dan Sauternes met roquefort 😉

Meer weten?

Meer weten over marsala? Check de website van Curatolo Arini. Hier vind je ook muziektips bij elke wijn, zodat je echt helemaal zen kunt worden. Of ga een keer langs bij Wijnhandel Peeters op Vasteland 56 in Rotterdam. Wil je zelf ook een keer een wijnproeverij bijwonen? Hou de website in de gaten.

Het roer om

De Rotterdamse restaurants zijn ook enthousiast. Bij FG Foodlabs, Dertien en het restaurant van het Wereldmuseum vind je een aantal marsala’s op de wijnkaart! Wat denk jij? Gaat de GT plaatsmaken voor marsala en andere versterkte wijnen volgend jaar?

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.