Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
Jaren geleden ontdekte ik Warre’s Port in de schappen van de Albert Heijn. Een gerijpte Tawny onder een tientje laat ik niet links liggen. Dat moet ik op z’n minst even proberen.
Herfst: tijd voor port
Inmiddels is het één van mijn dikke tips als iemand vraagt om een port-suggestie. Warre’s Tawny Port 10 years – ik schrijf steeds Warren G (regulaaaaatooooors) – heeft een zachte smaak, waarbij de fruitaroma’s plaats hebben gemaakt voor een toefje karamel, noten en zoete specerijen. Het fruit zit er nog wel, maar dan gekonfijt (citrus) en gedroogd (vijgen). Stel jezelf even voor; nippend aan een glas op de bank, terwijl het buiten regent. Dit wil je. Winter en port passen als perfect bij elkaar.
Overigens slaat het jaartal – 10 years in dit geval – op de gemiddelde leeftijd van de wijnen in de fles. Het gaat niet over het moment (jaartal) dat de druiven zijn geoogst. Het gaat over de gemiddelde leeftijd van de wijnen, dus het kan zijn dat een deel 15 jaar oud is en een ander deel 5 jaar oud. De blend maakt dat de gemiddelde leeftijd dus 10 jaar is. Meer over de verschillende soorten port lees je in dit artikel.
Wijnspijs
Met zo’n lekkere tawny kan je alle kanten op. Het belangrijkste dat je moet onthouden: krachtig bij krachtig. Combineer port niet met een lullig kaasje of liflafje met weinig smaak. Het zit barstensvol smaak, is hoog in alcohol, dus daar moet iets tegenover staan wat daar tegen opgewassen is.
Tawny’s hebben vaak iets notigs, dus alles met noten is mooi. Een notentaart, of een chocoladetaart met walnoten. Als we toch die toer op gaan: een appeltaart met notenmix. De zuren van de appeltaart zorgen voor verlichting. In de kaashoek zit je goed met gerijpte kazen, de port is immers ook gerijpt. Een gerijpte manchego bijvoorbeeld. Tot slot wil ik de dikke tip van Onno Kleyn je niet onthouden: tiramisu. Een enorm topidee!
Vaak genoeg is ‘ie in de bonus voor 5,99 #hoera
Like what you read?
Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?