Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
Hé pa, zullen we nog zalm roken voor kerst? In dezelfde minuut krijg ik een antwoord terug: ‘ok’. Kort maar krachtig zijn deze priceless appjes altijd. Toch een ding van de generatie, zo blijkt uit dit artikel. Maakt ook niet uit. We staan in ieder geval wel mooi vandaag – 23 december – zalm te roken in de achtertuin. Een tikkeltje koud, maar met een glas champagne binnen handbereik is dat allemaal goed te doen.
Zelf zalm roken
De eerste stap in dit avontuur is het pekelen van de zalm. Hiervoor meng je koud water met een schep zeezout in een pan of kom.
Hoeveel zeezout? Genoeg om een geschilde aardappel een beetje te laten zweven in het water. Een dikke, Zeeuwse tip om de perfecte samenstelling van pekelwater te bepalen.
Laat de zalm hierin een halfuur tot een uur pekelen. Hoe langer, hoe zouter het wordt, dus doe dit naar smaak. Daarna haal je de zalm uit de pekel en droog je ‘m goed af met een schone theedoek. Dit doe je met de zalmzijde naar beneden, zodat het vocht er goed uit kan zakken.
Oké, we verkassen nu naar buiten. Leg een laagje houtskool in het rookoventje of je bbq en steek ‘m aan. Smeer ondertussen de zalm in met kruidenmix – wij kiezen voor viskruiden – en leg de zalm op aluminium trays.


Als de temperatuur rond de 100 graden is, kan het feest beginnen. Voeg wat houtsnippers toe om het vuur te doven. De temperatuur zakt dan naar zo’n 80 tot 100 graden zonder vlam. Plaats de trays op het rooster en sluit de oven. Als je door de kijkgaatjes vlammen ziet, moet je soms een beetje blussen.

Schenk op dit moment even een glas champagne voor jezelf in. Heb je wel verdiend. Ik kies voor Philipponat Brut. Een pareltje, die de laatste tijd vaker op Le Club des Vins schittert.

Na 30 tot 45 minuten is de zalm gaar en kan het roken beginnen. Hiervoor dien je het vuur weer een beetje te doven met houtmot (fijn houtzaagsel). De temperatuur zakt naar 40 – 50 graden. Na 45 minuten haal je de zalm eruit, leg je het op een bord en dek je het af met aluminiumfolie. Laat de zalm een kwartiertje rusten.

Daar drinken we Philipponnat Brut bij
Tijdens het roken nuttigen we al ons eerste glaasje, maar man o man, wacht tot je de sensatie van de champagne met een stukje zelf gerookte zalm proeft. Een traktatie voor je smaakpapillen. Het zure van de champagne snijdt dwars door het vettige van de zalm. Zout en zuur, mits in balans, doen wonderen met elkaar in de mond. Ze houden elkaar in de toom. Zuur maakt zout minder, zout maakt zuur minder (wijn wordt dus voller van smaak).
Zonder grappen, dit is met stip één van mijn favoriete wijnspijs-combi’s.
Philipponnat Brut is te koop bij Gall & Gall.
Like what you read? Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?
Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤