Aan de studie: de wijnregio’s van Australië

Aan de studie: de wijnregio’s van Australië

Zaterdagmiddag – tijd voor het oefenexamen van WSET 3. Ik staar een tijdje naar de vraag: ‘Meneer is fan van Meursault Premier Cru, maar zou graag een Australisch alternatief willen proberen’. Na diep graven wist ik dat het een chardonnay uit Yarra Valley moest zijn, maar waarom ook weer? Beide regio’s – Bourgogne en Yarra Valley – lijken wel een beetje op elkaar. Qua wijngebied dan. Zo zijn er nog andere gebieden in Australië waar er fantastische wijnen worden gemaakt. Aangezien ik nog wel vaker van dit soort vragen kan krijgen, leek het me leuk om eens dieper in te gaan op de wijnregio’s van Australië.

De wijnregio’s van Australië

Waar moeten we beginnen? Het land is énorm groot – nog groter dan Europa en ongeveer net zo groot als de Verenigde Staten. De wijnindustrie concentreert zich voornamelijk in het zuidelijkste puntje van Western Australia onder Perth en in het zuidoosten: South Australia, Tasmania en New South Wales. Voor jouw informatie: dat is het gebied bij Adelaide, Melbourne, Sidney en Brisbane. Tasmania is het eilandje onder Australië.

De trots van Oz

Shiraz is de meest aangeplante druif in Australië. Je vindt de druif overal, maar elk gebied heeft zijn eigen handtekening erop gedrukt. De warme gebieden, zoals Barosso Valley en Hunter Valley maken echte fruitbommetjes: volle wijnen met rijp fruit. Zet die tegenover een shiraz uit een koeler gebied, bijvoorbeeld Geelong of het hoger gelegen Heathcote, dan proef je duidelijk verschil. Hier is het fruit frisser en kom je vaak een pepertoontje tegen. Voor Rhône-achtige blends moet je naar McLaren Vale onder Barosso Valley. Eveneens een warm klimaat, maar profiteert van de koele zeewinden. Naast shiraz vind je hier ook veel grenache.

De beroemdste Shiraz van Australië is de Penfolds Grange. In de jaren ’50 werd de Australische Max Schubert naar Spanje gestuurd om meer te leren over sherry. In die tijd was Australië verzot op versterkte wijnen in die tijd. Aangezien hij in de buurt was, kon hij het niet laten om ook even te kijken in Bordeaux. Hij raakte in de ban. Dat was heel anders: droog, gerijpt en met een flinke dosis tannine. Hij had niet genoeg cab-sauv en merlot (de druiven van Bordeaux), maar wel shiraz, dus ging daarmee een op Bordeaux geïnspireerde wijn maken met alle gevolgen van dien. Check onderstaand filmpje.

De Penfolds Grange 2009 is te koop voor het luttele bedrag van € 600 bij Gall & Gall.

Maar ook écht Bordeaux

Max Schubert raakte geïnspireerd door Bordeaux en gaf er zijn eigen draai aan. Geen cabernet-sauvignon, maar shiraz. Geen Franse eikenhouten vaten, maar Amerikaanse. Dat bleek een winnende combinatie. Maar er zijn ook wijnhuizen die de volledige Bordeaux-aanpak volgen. Hiervoor moet je in Coonawarra zijn – een klein gebied tussen Adelaide en Melbourne – 0f Margaret River onder de stad Perth.

Door de koude luchtstroom uit Antartica koelt Coonawarra af, waardoor er een maritiem klimaat ontstaat – net als in Bordeaux. Datzelfde klimaat vind je ook in Margaret River. Er valt veel regen, maar grotendeels buiten het seizoen. Margaret River kent droge zomers, iets waar Bordeaux nog een puntje aan kan zuigen. Door het maritieme klimaat koelt het ‘s nachts af, wat zorgt voor frissere fruittonen in plaats van het jammige wat je elders in Australië vindt. Een Margaret River kun je dus vergelijken met Bordeaux – zeg Margaux – in een droog jaar. Niet alleen Bordeaux blends doen het goed, de witte wijn uit Bordeaux gaat ook lekker in Margaret River.

Bourgogne represent

Voor een Bourgondische slok moet je richting Melbourne. De koelste wijngaarden van Australië vind je hier – in Victoria – door de oceaanwinden en de hoogte-verschillen. Een perfecte omgeving voor pinot noir en chardonnay, maar ook riesling en sauvignon blanc doen het goed.

In Yarra Valley en Mornington Peninsula heerst er over het algemeen een koel tot gematigd klimaat. Op andere plekken is het al snel te warm om Bourgondisch wijnen te maken. De koelte is te danken aan de hoogte en de koude winden van de Oceaan. Minder tropische tonen, meer citrus en steenfruit in de chardonnays. Ook pinot noir gedijt in deze koelte lekker. Sterker nog: het is de specialiteit van Yarra.

Wijnregio's van Australië
De wijnregio's van Australie
De wijngaarde van Yarra Valley

Mediterraans Australië

Dacht je dat sangiovese en tempranillo niet buiten hun landsgrenzen treden? Think again. In Heathcote – gebied boven Melbourne – staan ze fier aangeplant. Waar in Yarra Valley de oceaan nog voor een koel briesje zorgde, moeten ze het in Heathcote hebben van de hoogte.

Het bruist en het bubbelt

Australië speelt ook steeds meer in de kijker met haar bubbels. Uit Tasmanië, het ‘kleine’ eilandje onder Australië, worden er mooie bubbels gemaakt. Het wijngebied komt aardig overeen met die van de Champagne. Niet gek dus dat één van de oudste Champagnehuizen, Louis Roederer, besloot hier samen te werken met het Australische Jansz. Ze maken wijnen op de traditionele manier, die ze hier ‘méthode tasmanoise’ noemen. Ook Yarra Valley staat bekend om haar bubbels. Beide regio’s maken gebruik van dezelfde druivensoorten als Champagne, met name chardonnay and pinot noir.

Echt Australisch? Sémillon!

Dan is er nog een stukje Australië die ik niet zag aankomen… Dat is Hunter Valley tussen Sydney en Brisbane. Het heeft een heet en vochtig klimaat. Op het eerste gezicht dus niet echt geschikt voor wijnbouw, maar ook hier profiteert het gebied van frisse zeewinden en zorgen een dik wolkendek voor de nodige koelte. Het gebied heeft één duidelijke specialiteit en dat is sémillon. Jong is het niet zo spannend, maar dat wordt het wel na de nodige jaren flesrijping. Er ontstaan aroma’s van honing, toast en noten. Je snapt wel dat ik die zo snel mogelijk wil proeven…

Het lijkt net alsof je heel Frankrijk kunt uittekenen in Australië. Van de zuiverste chardonnays in Yarra Valley tot échte Bordeaux blends in Margaret River. Ben je in Australië geweest of heb je een favoriete wijn uit dit land? Laat het me weten 🙂 


Foto’s: bron, bron.

Bronnen:
– Winefolly
– WSET – Understanding wines: explaining style & quality
– Jancis Robinson – The Wine Atlas & website

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.