Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
Onderweg naar Chateau Amsterdam kan ik niet zeggen dat ik overspoeld word door creativiteit. Geen bruisende taferelen, maar een saaie woonwijk en dito industrieterrein. Maar dat verandert als sneeuw voor de zon als ik Chateau binnenstap – een creative powerhouse waar ondernemers, creatieven én een wijnmakerij samenkomen.
Wijnmakerij: Chateau Amsterdam
Chateau Amsterdam is opgericht door Remy Harrewijn. Samen met zijn vader, Jos, droomde hij ervan om een eigen wijn te maken. En zo geschiedde. “We wilden een wijn maken zonder eigen wijngaarden te bezitten”. Het is niet meer van deze tijd om te zeggen dat dat niet kan. Wijn maken zonder dat je druiven hebt? Kan gewoon. Kijk maar naar Uber, een succesvolle taxicentrale zonder zelf één auto te bezitten. En waarom ook niet? In de wijnwereld is het hartstikke gebruikelijk om druiven op te kopen. Moet & Chandon doet niet anders – om maar een voorbeeld te noemen.
De druiven komen uit het zuiden. Uit het Zuid-Franse Banyuls halen ze syrah, chardonnay komt uit Trento, een wijngebied in het noorden van Italie. Cabernet sauvignon en tempranillo komen beide van de wijngaarden nabij Valencia in Spanje. Dit staat ook weer keurig netjes op de fles vermeld.

Vader Jos vertrok voor vijf weken naar Sud-Tirol om het vak te leren bij Weingut Laderer. Het dagelijkse reilen en zeilen is in handen van Tom Veugen, die mij verwelkomt bij de ‘poort’ van Chateau Amsterdam.

Het bottelen van de wijnen
Het productieproces begint logischerwijs bij de druiven, die uit het warme zuiden naar Amsterdam-Noord worden getransporteerd. Dan gaat Jos aan de slag met de vinificatie, de wijnbereiding. Dat gebeurt in RVS tanks, die in een rijtje staan opgesteld in de winery. In een aparte ruimte staan de eikenhouten vaten, die als een soort kroonjuwelen zijn gepresenteerd. Snap ik.
In de eerste helft van augustus is de wijn klaar om gebotteld te worden en daar was ik bij. Met de bottelmachine kunnen vier flessen tegelijk gevuld worden. Vervolgens gaat de kurk er in, één voor één, de hals van de fles krijgt daarna een mooi wax laagje. Het laatste station is de vernuftige etiketteermachine die het label op de fles plakt. Alle flessen worden met de hand genummerd.
Heb het hele proces vastgelegd. Voila, een filmpje – not edited en in portrait mode gefilmd – #sorrynotsorry.
Proefnotities
Still Water Runs Deep
Chardonnay, biologisch
Strakke, zuivere chardonnay met een goede zuurgraad. Verrassend lekker.
Most Beautiful Girl in Class
Chardonnay, biologisch
De geur van de wijn doet me denken aan cider. Gemaakt als een natuurwijn, zonder toevoegingen (geen sulfiet) behalve houtrijping.
The Man with the Hat
Tempranillo
Lastig scoren voor deze druif. Staat bij mij altijd 1-0 achter. De andere proevers zijn enthousiast. Rozen, kersen, bramen. Fruitig, bloemig. Niks mis mee. Wordt gerijpt op 2,5 jaar oude vaten.
The Wild Horse
Cabernet sauvignon
Powerhouse. Krachtige cabernet. Spicy, peper, cassis.
Nature’s Finest
Syrah, biodynamisch – vin nature
Ook gemaakt als natuurwijn en dat merk je. Minder fruit, meer stal en aarde in de geur. Daar moet je van houden. Ik vind het wel wat. Ik ruik ook iets van lavendel? Bloemig?
Zo leuk!
En of ik geïnspireerd ben. Dezelfde week ben ik in naar kantoorpanden in Rotterdam gaan kijken. Niet om Chateau Rotterdam (alhoewel, leuk idee!) op te richten, maar om een plek te hebben waar het bruist van de creativiteit. I like.
Like what you read?
Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden? Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤