Moscato d’Asti & Data Twins

Weet je dat wijntje nog, die je op de kop tikte bij een random boertje in Zuid-Frankrijk? Zo, die is lekker en kost maar 5 euro! Daar nemen we dus mooi 10 doosjes van mee naar huis. Trek je ‘m thuis open op een grauwe maandag, omdat je snakt naar dat vakantiegevoel en kom je van een koude kermis thuis. Grootste domper ooit. Ja, sommige wijnen smaken nu eenmaal tweehonderd keer beter in bijpassende setting…

Sfeer is, kortom, bepalend voor de wijn. Rest mij de vraag: wat maakt dan de sfeer?

Jij, natuurlijk. Maar ook muziek. Hoe serieus neem jij een wijn wanneer deze wordt geserveerd in een restaurant waar carnavalskrakers uit de speakers dreunen? Een Amerikaanse onderzoeker heeft aangetoond dat muziek invloed heeft op de smaakbeleving van wijn en concludeerde dat: ‘Wine tastes like the music you’re listening’. Nu zal ik je het hele verhaal besparen, maar het komt er op neer dat de mensen die de zwaardere klassieke kost voorgeschoteld kregen, de wijn ook als zodanig (zwaar, complex) bestempelen. Terwijl de groep die de wat frivolere stukken te horen kregen, dat ook in de wijn terug vonden.

Music, Wino, Please!

Dat vind ik een mooi classificatiesysteem: type wijn bij type muziek. Sinds ik dit artikel heb gelezen, ben ik op zoek naar de juiste match. Ook tijdens menig clubavondje wordt er flink geëxperimenteerd. De Brunello di Montalcino smaakte nóg beter met Eros Ramazzotti op een krakende LP. Heb je toch het gevoel dat je er echt bent, hè.

Data Twins & Moscato d’Asti

Nu even een lekker deuntje van de Data Twins. Zoete, vrolijke beats. Net zoiets als Moscato d’Asti als je het mij vraagt. Een dessertwijn uit de Asti regio ten noordwesten van Italie. Overigens niet te verwarren met Sauternes, de beroemde dessertwijn uit de Sauternes streek (ten zuiden van Bordeaux).

‘Ava, you’re the one that I love and I want you to know that I want to get to know you bettahhh….’

Heerlijk corny. Ook dat is prima terug te vinden in de moscato. Een Moscato d’Asti is fris & fruitig, heeft een kleine bubbel en is lichtzoet. Het is vrolijk en zwierig, waarbij ik de Sauternes toch eerder zou classificeren als vol en medium complex.

You’re holding me so tight, I hope that this is right. 

Als het goed wordt gedaan, dan zit het absoluut goed met de dessertwijnen uit de Asti en blijft er een bubbeltje over. De druiven worden na het plukken direct geperst. Zodra een alcoholpercentage van 5,5% is bereikt, wordt de vergisting gestopt, en de overgebleven gistcellen worden er uitgefilterd. Dit alles gebeurt in gesloten tanks waardoor het koolzuur niet kan ontsnappen, dus blijft er een klein sprankeltje over.

Er zijn grote prijs én kwaliteit-verschillen te vinden in het Moscato schap. De wijn wordt ook wel door de beginnende wijndrinker gedronken. Die zijn vaak nog zoeter en tikkeltje vlak van smaak. Zoals met alles in het leven, gaat het bij de Moscato ook om het vinden van de juiste fris/zoet balans. Daar word je blij van. Zeker bij desserts met appel.

Go 80’s met oma’s appeltaart. Past goed bij de Data Twins.

Twee keer Moscato d’Asti

  • Fontanafredda van de Albert Heijn
    Prima dorstlesser en goed prijsje van 8 euro.
  • La Caudrina van Platenburg Rotterdam
    Lekker fris én als favoriet bestempeld tijdens het laatste Italiaanse clubavondje. Prijs: €11,95

Follow my blog with Bloglovin

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.