Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingDe feestdagen mogen misschien weer voorbij zijn, dat betekent niet dat we geen reden meer hebben tot het schenken van bubbels. Helaas zit ik nog niet in de positie dat ik elke dag een fles Champagne open kan trekken, dus trek ik de stad door op zoek naar andere mousserende juweeltjes. Lucky me, hoefde ik niet ver te fietsen, want Neerlands beste prosecco verkopen ze bij de wijnhandel om de hoek! Score.
Neerlands beste prosecco? Klopt, die wordt elk jaar gekozen door het wijntijdschrift Perswijn. Dit jaar sleepte de Loredan Prosecco deze eervolle vermelding in de wacht.
Wat is prosecco?
Prosecco wordt gemaakt van de glera druif, die ook vaak simpelweg prosecco wordt genoemd. Het komt uit de Veneto, een gebied in het noordoosten van Italië. Binnen de Veneto zijn er eigenlijk twee regio’s waar de beste prosecco’s vandaan komen: Conegliano Valdobbiadene and Colli Asolani. Hiervoor betaal je vaak iets meer, maar het is het echt waard. Vergeet die bulk prosecco’s uit de supermarkt…
Methode charmat ofwel ‘tank’-methode
Prosecco wordt meestal niet op dezelfde wijze gemaakt als Champagne. Het mag wel, maar meestal wordt de methode charmat gebruikt. Say what? Makkelijker gezegd: de tank methode. De druiven worden geperst en vervolgens wordt er gist toegevoegd. Dit noemen we de 1e gisting. Hierdoor ontstaat een natuurlijk proces waarin de alcohol ontstaat en na 2 tot 3 weken resulteert in een basiswijn. Maar dan hebben we nog geen bubbels… Bij mousserende wijnen vindt er dus een tweede gisting plaats. Er wordt gist en suiker aan de basiswijn toegevoegd. De gist reageert op de suiker (het eet de suiker op) en dit geeft de bubbel (lees hier nog meer over de vinificatie). Makkelijk toch? Het verschil – in het kort – met Champagne, is dat bij de Franse bubbel de 2e gisting plaats vindt in de fles…
Spumante of frizzante
Spumante of frizzante slaat op de sterkte van de bubbels. Frizzante is licht mousserend, zoals Spa Finesse (je weet wel, die met weinig bubbels). Deze fles heeft vaak een schroefdop of een kurk met een touwtje. De druk op de fles is veel lager dan bij de spumante. Spumante is dan meer Spa Rood met volop bubbels. Prosecco is in beide uitvoeringen verkrijgbaar. Sappig detail is dat de frizzante volgens de Nederlandse wet geen mousserende wijn is. Hierdoor valt het in een lager belastingtarief. Well, have you ever…
Loredan Gasparini Prosecco
De Loredan Gasparini die wij drinken valt onder de categorie spumante én komt uit de regio Colli Asolani. Loredan heeft al een paar keer furore gemaakt op clubavondjes. Wij zijn enthousiast. De wijn is mooi droog zonder prosecco-zoetje. We ruiken en proeven groene appel, citrus en zachte bitters. Daarnaast serveerde ik stukjes meloen omwikkeld met parmaham. Simpel, doch doeltreffend 🙂
Loredan Gasparini is (online) te bestellen bij Platenburg in Rotterdam voor 12,50 per fles.