De Geweldige Spanje Proefbox

182,50

Na een bezoek aan Barcelona Wine Week heb ik een andere kant van Spanje gezien. Elegante monastrell en pinot-like garnacha – wie wist dat het bestond? Ik kende de twee druiven vooral als alcoholische sloopkogels en niet als verfijnde (soms zelfs lichtvoetige) wijnen waar je niet genoeg van kan krijgen. Ik ben als een blok gevallen voor de wijnen uit Sierra de Gredos, een wijngebied vlakbij Madrid dat na flink wat tegenslagen in de vergetelheid is geraakt maar de laatste jaren the talk of the town is.

In de box zitten drie verschillende garnachas uit Sierra de Gredos: Comando G, Daniel Landi (ook onderdeel van Comando G) en 4monos. We vullen het garnacha-rijtje aan met Bodegas Frontonio uit Arágon, waar Fernando Mora MW zich concentreert op de geweldige oude wijnstokken die dit gebied rijk is. De meesterlijke monastrell van Bodegas Cerron uit Jumilla zit erbij en zal je zeker weten doen verbazen. Tot slot hebben we de hand weten te leggen op de enige flessen El Corregidor van Luis Perez in Nederland: sparkling palomino fino uit Jerez.

Meer info over de wijnen vind je onderaan deze pagina. Deze box is waanzinnig en super beperkt beschikbaar, want we hebben van sommige wijnen maar een paar dozen kunnen bemachtigen.

Bezorginfo

Deze proefbox wordt gratis verzonden.

Uitverkocht

Artikelnummer: SPANJEBOX-1-1 Categorie:

Beschrijving

Luis Perez El Corregidor 2019 (Vino de la Tierra de Cádiz)

Het moest er een keer van komen: bubbels uit Jerez. Daar ben ik natuurlijk als de kippen bij. Het is overigens niets nieuws, dit werd in de 19e en 20e eeuw ook al gedaan. En dat is precies waar Willy Perez van Bodegas Luis Perez een fascinatie voor heeft. Terug naar vroeger, terug naar de tijd vóór de industrialisatie van sherry. Dat laat hij zien met de vino de pasto (El Muelle en La Escribana), de onversterkte sherry’s (La Barajuela-lijn) en nu ook met deze bubbels. Deze mousserende wijn wordt gemaakt van palomino fino dat een jaar onder flor wordt gerijpt. Daarna wordt het gebotteld met liqueur de tirage van geconcentreerde most van 48 uur gedroogde PX en eigen gisten. Het rijpt 3 jaar op de lie en wordt zonder dosage op de markt gebracht. Mind is blown!

4 monos Cien Lanzas 2020 (DO Vinos de Madrid)

4 monos kende ik totaal niet, maar kwam ze bij toeval tegen op de Barcelona Wine Week, omdat zij een blok deelden met o.a. Ramiro Ibañez, Luis Perez en Bodegas Ponce. Dat moet wel goed zijn. Het was nog rustig en Javier García Alonso, een van de oprichters en broer van Fernando García, co-owner van Comando G (volgende wijn), vertelde me alles over het ruige landschap van Sierra de Gredos. Het is een bergachtig gebied met granieten bodem, oude stokken en “pinot-like garnacha”. De Cien Lanzas komt van 830 – 960 meter hoogte. Koele nachten en de beslissing om iets eerder te plukken dat de traditie voorschrijft, zorgen ervoor dat de frisse zuren behouden blijft. Een verleidelijke wijn en garnacha zoals je nog nooit hebt geproefd.

Comando G La Bruja de Rozas 2019 (DO Vinos de Madrid)

“De wijnen van Comando G zijn energiek, aromatisch, zeer expressief en nergens mee te vergelijken”, lees ik op de website van importeur. Qua kleur zou het zo een Bourgogne kunnen zijn. Ik ben benieuwd wat mensen ervan maken in een blindproeverij. Pinot noir? Lichte nebbiolo? Het is garnacha in al haar glorie. Waanzinnig mooi gemaakt. De wijnstokken zijn tussen de 45 en 65 jaar oud en staan op granietrijk zand. De wijn is geparfumeerd, barst van het rode fruit (maar totaal niet jammig), heeft fijne zuren en smooth tannins.

Daniel Landi Las Uva de la Ira 2022 (DO Méntrida)

Samen met Fernando García maakt Daniel Landi de wijnen onder de naam Comando G, maar hij heeft ook een eigen project in Sierra de Gredos. Deze wijn is vernoemd naar de gelijknamige roman van John Steinbeck: Uvas de la Ira / “The Grapes of Wrath”. De druiven komen van 850 meter hoogte van verschillende wijngaarden in het Sierra de Gredos gebergte. De bodem is meer leisteen dan graniet en de stokken zijn 70 jaar of ouder. De vergisting duurt 30 tot 60 dagen en gebeurt met hele trossen in een open eikenhouten vat. Biodynamische werkwijze in de wijngaard en zeer minimalistische aanpak in de kelder. Pure expressie van garnacha. “Like a soft down pillow to sink into”, aldus Jancis Robinson.

Bodegas Frontonio Microcosmico 2022 (Vino de la Tierra de Valdejalon) 

Ook Fernando Mora MW is verknocht aan old vine garnacha, maar werkt 450 kilometer verder in een evenzo ruig landschap in Aragón vlakbij Zaragoza. Net als in Sierra de Gredos zijn er hier ook nog veel verlaten wijngaarden met oude stokken te vinden. De reden? Niemand wil er meer wonen en veel jongeren ruilen het harde werken in de wijngaard voor een goedbetaalde kantoorbaan in een grote stad als Barcelona. Fernando Mora is een bezig bijtje en heeft inmiddels ook de prestigieuze Master of Wine titel op zak. In zijn MW-scriptie stelt hij een nieuw systeem voor het classificeren van wijngaarden voor op basis van kwaliteit en leeftijd. Van oudsher worden boeren betaald per kilo druiven; een oude stok levert veel minder op dan een jongere aanplant, dus waarom zou je ze laten staan? Met Bodegas Frontonio koopt hij oude wijngaarden op om ze vervolgens in ere te herstellen.

Bodegas Cerrón La Servil 2022 (DO Jumilla)

Nooit gedacht dat ik fan zou kunnen worden van wijnen uit Jumilla. No offense, maar die beukers zijn mij vaak te zwaar. Zo zie je maar weer dat je nooit uitgeleerd raakt in de de wijnwereld. Deze monastrell van Bodegas Cerrón is in 1954 aangeplant op een bodem van kalk, zand en kiezels. De wijngaarden liggen op 960 meter hoogte met een noordelijke expositie. Je zou denken dat ze hier – in het zinderende Jumilla – al in augustus moeten oogsten, maar niets is minder waar. In 2018 waren ze 11 november pas klaar met de oogst (!). Monastrell heeft warmte nodig en heeft hier een gunstige plek gevonden. Het resultaat is een gelaagde monastrell met aroma’s van zwart fruit, aardse tonen en mediterraanse kruiden – alles opvallend elegant zonder zwaar te zijn.

Andere suggesties…