Eiswein: proef nu het nog kan!

Eiswein: proef nu het nog kan!

Het is misschien wel de moeilijkste wijn om te maken: Eiswein (aka Ice Wine). Het wordt namelijk gemaakt van bevroren druiven. Stel maar eens voor, ergens op een berg sta jij – in de vrieskou – druiven te plukken. Met ook nog eens als bijkomend risico dat het helemaal niet gaat vriezen en je hele oogst verpest is…

Terug in de tijd

Net als veel grote wijnen (check Champagne, bijvoorbeeld) is Icewine ook per toeval ontstaan. Het begon allemaal in Duitsland. De één zegt 1794, de ander 1830 – het doet er verder niet toe, winter was coming in ieder geval. Vroeger dan verwacht, want de druiven waren nog niet geplukt. De boeren konden het niet veroorloven de hele oogst weg te gooien en maakten er het beste van. Letterlijk, want de wijnen waren te gek. Het suikergehalte lag hoog, maar de smaak ook! Eiswein was geboren.

Hoe wordt Eiswein gemaakt?

Dat is dus tegenwoordig a hell of a job – daarom is het ook zo kostbaar. De strijd begint al op de wijngaard. Het is de bedoeling dat de druiven in bevroren toestand (om precies te zijn bij -8 graden) worden geplukt, omdat ze ook in die staat moeten worden geperst. Het is niet zo dat je je druiven gewoon laat hangen tot de winter begint. Niet alle druiven zijn namelijk geschikt en moeten dus stuk voor stuk gecontroleerd worden. In tegenstelling tot de Duitse Trockenbeerenauslese, hebben de geoogste druiven geen botrytis gehad. Alleen het beste fruit, de perfect gerijpte druif, mag doorgaan.

In de wijnkelder worden de druiven nogmaals gecheckt voordat ze gekneusd en geperst worden. Dat moet direct gebeuren, zodat de ijskristallen achterblijven in de pers en enkel het overgebleven, super geconcentreerde druivensap opgevangen wordt.

blank
© Bron

De meeste ijswijnen hebben een suikergehalte tot 300 gram per liter – dat is ongeveer gelijk aan twee blikjes cola – en een laag alcoholpercentage van rond de 8%. Net als wij raakt gist op den duur ook in een sugar coma. De gist kan niet opboksen tegen het extreme suikergehalte, waardoor er dus restzoet overblijft en alcoholpercentage laag blijft.

Soorten, stijlen, smaken

De smaak is niet te vergelijken met welke andere zoete wijn dan ook. De smaak is zoet, de zoetheid van rijp fruit. Geen gedroogd fruit, zoals in Sauternes vaak ziet, maar rijp-rijper-rijpst. De beste Eiswein heeft een goede balans tussen de zoetheid en de frisse zuren. In mijn kleine wijnleven heb ik het voorrecht er drie te mogen proeven.

Jakob Gerhardt Eiswein 2016

Met de warmere winter is Eiswein uit Duitsland een zeldzaamheid geworden. Gelukkig lukte het vorig jaar op sommige plaatsen wel en staat het resultaat nu voor m’n neus. Wauw. Gemaakt van silvaner, wat ik altijd een beetje het broertje vind van riesling vanwege de hoge zuurgraad. Die zuren heb je nodig naast het weelderige zoete van de wijn.

Peller Ice Wine Vidal 

Een Ice Wine, zoals ze dat in Canada noemen. Gemaakt van vidal, de hybride druif die bijzonder geschikt is voor Ice Wine. Hybride betekent dat de druif niet alléén van de vitis vinifera, de moeder der druivenstokken, is gemaakt. Druivenrassen die wij kennen zijn bijna allemaal afstammelingen van deze Europese wijnstok. Hybride druivenrassen zijn kruisingen tussen verschillende wijnstokken, in dit geval de vitis vinifera en een Amerikaanse stok. Het is een laatbloeier met een taaie en dikke schil. Perfect, dus.

Honing, perzik en perziksiroop. Wat ik nu voor me zie: american pancakes met in honing gebakken perziken, creme fraiche en een scheut Ice Wine er over heen.

Peller Ice Wine Cabernet Franc

Het is al wat langer geleden dat ik deze heb gedronken, maar ik pak mijn Vivino notitie er even bij: ”Yummy. Bessen(jam), honing, vanille en een klein zuurtje. Ik ruik iets van vroeger.” Hmmm… zo zie je maar dat ik soms ietsje langer moet nadenken om ietsje duidelijker over te komen. WTF is ‘iets van vroeger’? Haha. Er zit maar één ding op: ik zal ‘m nog een keer moeten proeven!

Proef nu het nog kan…

In Canada zal het vast nog wel een tijdje goed gaan met de Ice Wine, maar wat gebeurt er met de Eiswein uit Duitsland? Die wordt steeds schaarser met de opwarming van de aarde. Misschien dat eerst de regels worden versoepeld, dus bijvoorbeeld bij -5 graden de druiven oogsten in plaats van -8. Geen idee of dat een optie zou kunnen zijn, maar ik vind het wel interessant – wat gaat er met Eiswein gebeuren de komende jaren?

Zelf ook een Ice Wine geproefd? Ik ben benieuwd wat je er van vindt! Laat een bericht achter in de reacties hieronder. Meer proefnotities? Check deze pagina.

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.