Chateau Gassier laat zien dat rosé TE GEK is.

Chateau Gassier laat zien dat rosé TE GEK is.

Chateau Gassier. Terwijl ik aan een glas rosé nip, kijk ik uit over de grachten van Amsterdam. Ik zit in m’n happy place. Op uitnodiging van Chateau Gassier en importeur Oud Reuchlin & Boelen schuif ik aan bij Hotel de l’Europe voor een perslunch. Het had niet meer kunnen uitpakken: ik heb net besloten om full-time ZZP’er te worden, zodat ik me meer op wijn kan gaan richten. Dat raakt me toch mooi even op deze rooskleurige vrijdagmiddag.

In 2011 vertrok ik namelijk naar Aix-en-Provence om mijn Master Strategic Management (ja, leuk) voort te zetten. Ik had niets met wijn, had me nog nooit druk gemaakt om het verschil tussen chardonnay en sauvignon blanc – ik wilde gewoon een beetje Frans leren en van de zon genieten. Nou, that happened – en meer. Ik kwam terug met een passie!

Chateau Gassier & Aix-en-Provence

De wijngaarden van Chateau Gassier liggen aan de voet van de Saint-Victoire, de beroemde berg die Cézanne zo graag schilderde, van Aix-en-Provence. Warm overdag, koel ‘s nachts – ideaal voor druiven, omdat ze dan niet te snel rijpen en hun zuurgraad behouden.

Niet gek dus dat ze hun topcuvée naar deze berg hebben vernoemd. Chateau Gassier 946 Rosé, de 946 slaat op de hoogte van de westelijke top, waarop La Croix de Provence staat. Als je deze rosé drinkt, dan begrijp je waarom in Frankrijk 1 op de 3 flessen die verkocht wordt een rosé is – en niet zoals in Nederland; 1 glas op de 3 flessen. Dit is échte rosé, niet te verwarren met party-rosés voor als de zon schijnt. Want het wordt pas echt leuk als je deze rosé aan tafel schenkt – zoals Hotel de l’Europe dat deed met vitello tonato, makreel en kreeft.

Chateau Gassier 946 Rosé 2016

Makreel met ‘salsa criolla’ en tomatencrostini

Chateau Gassier 946 Rosé 2017

Vitello tonato met krokante selderij en kappertjes

Chateau Gassier 946 Rosé 2015

Kreeft van de BBQ met aardappeltjes met boter en citroen. 

De cuvée bestaat uit een blend van grenache, syrah en een drupje vermentino. De wijn wordt 7 tot 8 maanden op Oostenrijks eikenhout van 500 liter gerijpt. Dit geeft subtielere houtaroma’s af dan Frans eikenhout en is dus bij uitstek geschikt voor rosé, waar je niet wilt dat het hout overheerst.

We proeven drie vintages. In 2015 en 2016 was het warm (2016 iets warmer) en viel er voldoende regen. 2017 kenmerkte zich als een droog jaar. De ‘oudste’ rosé was heerlijk bij de kreeft – en laat ook zien dat je rosé, oké een goede rosé, makkelijk kan bewaren. Het hele verse fruit maakt dan plaats voor meer bitters en complexiteit.

Zelf proberen?

De 946 Rosé van Gassier is een exclusieve wijn die op de kaart staat bij een aantal restaurants, onder andere bij Restaurant de Bokkedoorns, Kasteel Hattem, Het Bergpaviljoen en ook bij de Seafood Bar op Schiphol. De wijn is ook verkrijgbaar bij Bottles & Booze en online bij www.perfectewijn.nl.

Dank aan Oud Reuchlin & Boelen en Magali Bèrenger van Chateau Gassier voor de uitnodiging en de gezellige lunch! 

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.