Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingChili, een uitgestrekt land ingekapseld tussen de Andes in het oosten en de Grote Oceaan, heeft een ongebruikelijk gevarieerd landschap. Ongebruikelijk, maar wel spot-on voor wijnbouw. Het is er zonnig, maar er is ook voldoende koelte door de Oceaan en de bergen. Dat is de reden dat er zoveel verschillende wijnen te vinden zijn in Chili. Van bulk tot toppertjes.
Klimaat
Over het algemeen heerst er een Mediterraans klimaat in de wijngebieden van Chili. Het is er warm en droog, waardoor de druiven lekker kunnen rijpen. Tekort aan regen wordt gecompenseerd door irrigatie. In het zuiden van Chili wordt het kouder: El Nino en La Nina zijn twee weerpatronen die een jaar drastisch kunnen veranderen. El Nino betekent regen, regen en nog een regen. El Nina staat voor enorme droogte.
De hete zon wordt getemperd door verschillende koelte bronnen. Ten eerste is er de Humboldt Current, de koude luchtstroom vanuit Antartica, die voor verkoeling zorgt langs de Chileense kust. Dit kan ook voor mist zorgen. De wijngaarden die bij de Andes liggen worden ‘s nachts gekoeld door de koude bergwinden. Dit kan een groot verschil geven tussen dag- en nachttemperatuur. De wijngaarden tussen de Andes en de (gebergten aan de) kust liggen goed beschut en zijn dus het warmst.
Chili is ingedeeld in vier regio’s, die weer onderverdeeld zijn in dertien subregio’s.
Coquimbo regio
Elqui Valley, Limarí Valley en Choapa Valley
Dit is de noordelijkste regio van Chili. Er is veel zon, maar ook voldoende koeling door de zee en de bergen. De grootste uitdaging is het watergebrek. Irrigatie is noodzakelijk, maar duur, omdat er weinig water is. Elqui Valley staat bekend om haar sauvignon blancs en syrah. Limarí Valley maakt misschien wel de beste chardonnay van Chili.

Aconcagua regio
Aconcague Valley, Casablanca Valley, San Antonio Valley (inclusief Leyda Valley)
Hoewel het de op-een-na kleinste wijnregio van Chili is, is het wel een van de bekendste. Misschien dat onze Albert Heijn daar ook zijn steentje aan bij gedragen heeft. De Aconcagua Valley is een smalle vallei met vruchtbare grond tussen de gebergten aan de kust en de Andes. Het is uitermate geschikt voor rode wijn, waarin cab-sauv de hoofdrol speelt. Al treden syrah en carmerene ook steeds meer naar voren. Over het algemeen zijn het rijke, rode wijnen met veel rijp fruit, veel alcohol en hoge tannines.
De Casablanca Valley en San Antonia Valley liggen naast elkaar en delen dezelfde kenmerken. Beide gebieden bestaan uit een groep verschillende wijngaarden. Elke wijngaard is hier anders: bodem, hoogte, ligging t.o.v. de zon. Ze profiteren enorm van de koude luchtstroom van de Oceaan. Daarom is het zo geschikt voor witte wijn. San Antonio staat bekend om goede sauvignon blancs. Verder doet ook pinot noir het hier goed. Syrah doet het goed in de Casablanca Valley, waar het wordt aangeplant in de warmere wijngaarden in het oosten.
Central Valley Region
Maipo Valley, Cachapoal Valley, Colchagua Valley, Curicó Valley en Maule Valley
Nog zo’n bekende. Central Valley is het grote vlakke stuk tussen Santiago tot en met Maule Valley. Het is er warm, druiven rijpen makkelijk en de productie is gefocust op bulkwijnen van chardonnay en merlot. De klassiekers.
Er gebeurt heel veel in Maipo Valley, omdat het lekker dichtbij de hoofdstad Santiago ligt. Het wordt bijna helemaal omringd door bergen, dus het profiteert nauwelijks van de koele luchtstroom vanuit de Oceaan. Het is er dus warm. De beste wijngaarden liggen aan de voet van de Andes, waar sommige wijngaarden dus verkoeling meepakken door de hoogte. Maipo Valley staat bekend om cab-sauv wijnen. Ook in Cachapoal is het over het algemeen warm en maakt het dus geschikt voor de laat-rijpende, zon-aanbiddende carmenere. In de koelere gebieden in het oosten vind je nog wat syrah en cab-sauv. De Colchagua Valley is groter en diverser dan Cachapoal. Het centrale deel ligt open en profiteert dus iets van de koele winden. Hier komt volle cab-sauv vandaan, en ook wat syrah en carmenere. De laatste jaren wordt er ook steeds meer op de hellingen aangeplant. Apalta (binnen Colchagua Valley) is hier een goed voorbeeld van.

De Curicó en Maule Valley wijngaarden vind je in het zuiden van Central Valley. De warmte en vruchtbare gronden maken het de perfecte plek voor bulkwijnen. Daarnaast kom je de Rhone-druif carignan hier tegen. Afkomstig van de oude wijnstokken geeft deze druif een enorm geconcentreerde, volle rode wijn. Note to self: snel eens proberen!
Southern Region
Itata Valley, Bío Bío Valley en Malleco Valley
Dit is de zuidelijkste regio van Chili. Het is dus ook niet gek dat het hier aanzienlijk kouder en natter is. In Itata en Bío Bío wordt veel País en Muscat aangeplant, voornamelijk voor nationale consumptie (o.a. voor de lokale brandy Pisco). Daarnaast komen er ook veelbelovende wijnen van pinot noir en chardonnay uit Bío Bío. Hetzelfde zie je in Malleco gebeuren. Benieuwd wat er daar gaat gebeuren…
Al jaren wil ik op reis naar Chili en Argentinië. Kijk naar dat plaatje – zoiets moois heb je toch nooit gezien? Het lijkt me geweldig om daar rond te trekken, de wijnen te proeven en erover te schrijven. Elk jaar is het weer keuzes maken… Zou het dan in 2017 gebeuren?
Like what you read?
Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?
Bronnen:
- WSET – Understanding wines: explaining style & quality
- Jancis Robinson – The Wine Atlas & website
- Foto’s: bron