Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
Live vanaf Wine Professional 2020 interviewen Bram (@winestabram) en ondergetekende twee dames van ProWein. Het was de bedoeling om het op te nemen, wat we ook hebben gedaan, maar het geluid laat te wensen over. Teveel omgevingsgeluid wat we de luisteraars van onze podcast niet (meer) aan kunnen doen.
Voor ons zitten Monika Kissing, hoofd van het persteam, en Anne Hoffmann, verantwoordelijk bij Fairwise BV voor de promotie van ProWein in de Benelux.
Laten we beginnen met een rijtje statistieken. Wat is ProWein, wie staat er en wie gaat er naartoe?
Monika: “Vorig jaar vierden we ons 25-jarig jubileum. We zijn begonnen in 1994, dat was ook het jaar dat ik [Monika] startte bij ProWein. Op ProWein 2020 staan er 6800 exposanten uit 64 landen. De grootste landen zijn Duitsland, Frankrijk, Italie, Portugal, Amerika en Argentinië. Bijna elk wijn of distillaat producerend land is te vinden op ProWein.”
Anne: “Nederland is het grootste land als het gaat om bezoekers na Duitsland. Daarna Frankrijk en België. We verwachten zo’n 70.000 bezoekers.”
Monika, hoe ziet een typische werkdag eruit bij jullie in het persteam?
Monika: “Het is elke dag anders. Van het schrijven van persberichten en het organiseren van pers conferenties tot het bijwonen van één van onze beurzen overzees (Hong Kong, Shanghai, etc.).”
Je werkt al 25 jaar voor ProWein. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen?
Monika: “Het grootste verschil met 25 jaar geleden is dat we enorm gegroeid zijn. We begonnen met 300 exposanten, 1500 bezoekers, 1 hal. Een beetje zoals Wine Professional. Het is weliswaar klein, maar heeft ook z’n voordelen, want iedereen kent elkaar, goed voor je netwerk en er hangt een gemoedelijke sfeer.”
“Nu is het veel groter. Het is onmogelijk om alles te bezoeken, laat staan iedereen te kennen.”
Zijn er grote veranderingen in de (grootste) deelnemende landen?
Monika: “Opvallend is dat vroeger Kroatië en Griekenland bij de belangrijkste deelnemende landen hoorden. Dat is inmiddels veranderd, de plekken worden ingevuld door landen uit de Nieuwe Wereld door de jaren heen.”
Wat is je voorspelling voor de komende jaren?
Monika: “Het grote succes van ProWein is tegelijkertijd onze grootste uitdaging. We moeten oppassen dat we niet te snel groeien. Het is belangrijk – daar zijn we al volop mee bezig – dat we een goede dienstverlening richting onze bezoekers bieden. We willen ook graag meer ruimte voor speciale proeverijen en presentaties op de beursvloer.”
Wat zijn de trends voor 2020?
“We hebben jaarlijks een trendshow ‘same but different’ met als belangrijkste topic: non-alcoholische dranken, waaronder wijn, gin en bier. Dit is te vinden in HAL 7 met 120 exposanten uit 20 landen.”
“Als we naar de specifieke wijntrends kijken, dan blijft de grootste speler champagne. Nog steeds tuigen we de Champagne Lounge op in HAL 12, maar daarnaast reizen ook nog 120 champagnehuizen af naar Dusseldorf. En ook mousserende wijnen buiten de Champagnestreek krijgen een podium. Hierover vertellen twee van onze wijnexperts zondag- en maandagavond meer tijdens het ‘trend hour’ in het FORUM.”
“Een ander topic waar we dit jaar meer aandacht aangeven is klimaatverandering. In samenwerking met de universiteit van Geisenheim is er een business report geschreven over de effecten van klimaatverandering op de wereldwijde wijnmarkt. De schrijvers geven op zondagochtend een presentatie hierover in het FORUM.”
Voor de meeste evenementen is inschrijving niet nodig. Let wel, er zijn vaak maar een beperkt aantal plekken dus op tijd betekent ook echt op tijd aanwezig om zeker te zijn van een plek.
Ik kan me voorstellen dat natuurwijnen of biologische wijnen ook steeds belangrijker worden?
“Ja, zeker. We hebben nu een speciale plek – HAL 13 – voor biologische wijnen. Hier vind je in totaal 250 exposanten. In ieder geval biologisch, maar er zitten ook producenten van natuurwijn tussen.”
Noot van de redactie:
Natuurwijn is opkomend, maar nog steeds een niche. Het zijn vaak kleine producenten, waarvoor ProWein misschien (nog) niet de plek is.
ProWein goes international! Komen er nog meer landen aan?
Anne: “Buiten Dusseldorf zitten we nu ook in Hong Kong, Shanghai, Singapore en São Paulo.”
Wat is het voornaamste verschil tussen een Europese en Aziatische bezoeker? Ik kan me voorstellen dat wijn voor een Aziatische bezoeker nog heel nieuw is.
Monika: “Ja, dat klopt. Vooral in China komt dat erg naar voren. Voor veel consumenten is wijn helemaal nieuw. Hier doen we dus veel wijneducatie.”
Zijn de buitenlandse beurzen net zo groot als die van Düsseldorf?
Monika: “Nee, kleiner. In China trekken we bijvoorbeeld 22000 bezoekers en staan er 800 exposanten op de beursvloer. Nog steeds groot, maar een stuk kleiner dan Düsseldorf.”
De grote wijnlanden kennen we, maar zijn er (kleinere) landen of regio’s die misschien meer in de picture zouden mogen staan?
Anne: “Hier op Wine Professional zagen we veel interesse voor Sloveense wijnen. Dat is een land dat veel minder bekend staat om hun wijnproductie .Maar ook Hongarije, wat we eigenlijk alleen maar kennen door Tokaj verdient misschien meer. En wist je dat Brazilië ook veel wijnen produceert?” (Nadien niet, Bram roept meteen ‘world class pinot noir!’.)
Wat is je advies voor bezoekers die voor de eerste keer naar ProWein gaan?
“Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding. Draag comfortabele schoenen, geen hoge hakken! We organiseren 500 evenementen (masterclasses, proeverijen, presentaties, etc.).”
“Het ligt er natuurlijk aan wat je komt doen. Als je op zoek bent naar nieuwe wijnen voor je assortiment, maak dan vooraf afspraken met potentiële leveranciers. Stippel een plan uit, want anders verdwaal je.”
Ben je overtuigd?
Ben je overtuigd geraakt en wil je de grootste wijnbeurs van de wereld niet missen? Scoor dan je ticket op de ProWein-website en reserveer een treinkaartje. Hotel kun je wel vergeten 😉
Binnenkort komt er nog een podcast online over wat wij gaan doen op ProWein. Ik heb mezelf inmiddels aardig verdiept in het programma, dus ik heb zeker een paar tips voor masterclasses! Scheelt weer.