Natuurwijnen proeven bij Blije Wijnen

Natuurwijnen proeven bij Blije Wijnen

Door Elef.

‘‘Laat de natuurwijnen maar komen! They’re rowdy, unfiltered and extremely unpredictable. Be prepared to have your mind blown!’ aldus Jeff Gordinier in zijn artikel over natuurwijnen in The New York Times.’’

Natuurwijn, natuurlijke wijn of vin naturel. Wat betekent het eigenlijk? Er is geen officiële definitie voor natuurwijnen. Volgens Maud van Berlo, de eigenaresse van Rotterdamse natuurwijnwinkel, Blije Wijnen: ‘‘Natuurwijnen zijn gerijpt zonder chemische middelen op de wijngaard, de druiven zijn handgeplukt, er is helemaal niets toegevoegd in het proces (behalve een minimale hoeveelheid sulfiet).’’

OK, dat is toch hetzelfde als biologische of biodynamische wijnen? Time to clear the air once and for all! Natuurwijn is gewoon gefermenteerd druivensap. Er is niets anders toegevoegd.

“Wat zeg je nou? Dat is toch hetzelfde als wijn?’’

Sorry, ik wil je wereld niet verpesten, maar nee, dat is dus (helaas) niet waar. Tegenwoordig is conventionele wijn veel meer dan gewoon gefermenteerd druivensap. Kijk maar eens!

natuurwijnen

Zelfs Rihanna raakt er door in de war…

Welke toevoegingen worden er gebruikt in wijn en waarom?

Wist je dat conventionele wijnmakers meer dan 60 toevoegingen kunnen gebruiken zonder dat te hoeven vermelden op het etiket? De reden is simpel: om de kwaliteit te normaliseren en elk jaar (bijna) dezelfde wijn te produceren.

De meest voorkomende toevoegingen zijn:

  • Sulfiet. Het meest gebruikelijke conserveermiddel in wijn. Het doodt bacteriën en voorkomt de oxidatie van de wijn. Het is verplicht voor wijnmakers te vermelden dat een wijn ‘sulfiet bevat’ als er meer dan 10 mg sulfiet in zit.
  • Gist. De schimmel die zich voedt met de natuurlijke suikers in het druivensap en deze omzet naar alcohol. Veel wijnmakers gebruiken gisten die industrieel gemaakt zijn. Gist heeft groot effect op de smaak van wijn.
  • Tannines. Tannine komt voor in schillen, pitjes en steeltjes van druiven. Bijt maar eens een druivenpit kapot? Droge mond? Dat is tannine. Tannines, samen met zuren en alcohol zijn natuurlijke conserveermiddelen voor wijn. Kunstmatig tannines kunnen toegevoegd worden door wijnmakers die ervoor willen zorgen dat hun wijn geleidelijker rijpt dus langer houdbaar wordt.
  • Suiker. Als de druiven niet rijp genoeg zijn, bevatten ze niet genoeg natuurlijke suikers. In zo’n geval kan de wijnmaker suiker toevoegen om het alcoholpercentage te verhogen.

Credit: Joshua Scott, New York Times

natuurwijnen
Een natuurwijngaard naast een gewone wijngaard

Natuurwijnmakers – of natuurwijn boeren, zoals ze zichzelf het liefst noemen – zijn het niet eens met die toevoegingen. Zij beschouwen wijn als een levend organisme en niet als een gestandaardiseerd product. Ze verwelkomen de verrassing van elk vintage en elke fles.

Wat vind jij?

Ik ken veel mensen die niets moeten hebben van natuurwijnen, want het gebrek aan additieven heeft nu eenmaal grote invloed op de wijn. Maar ik ken ook mensen die alléén maar natuurwijnen drinken. Waar iedereen het in ieder geval over eens is, is dat het anders smaakt. Als je natuurwijn wilt (leren) drinken en ervan wilt genieten, heb je absoluut een open-mind nodig 😉

Natuurwijn proeverij bij Blije Wijnen

In een zijstraatje van de ‘s-Gravendijkwal in Rotterdam vind je Blije Wijnen. Afgelopen donderdagavond, zat ik, samen met een groep van 7 wijnliefhebbers rond de tafel van Maud om haar nieuwe wijnen te proeven. We trappen de proeverij af met bubbels. Maud schenkt eerst de Outsider Brut Blanc 2015, een Pet Nat van Domaine Le Clocher en de Amerikaanse wijnboer Brendan Tracy. Het is gemaakt van chenin blanc, een autochtone druif van de Loire. Het heeft de smaak van peersap, honing en vers gemaakt brood. Ik kan blijven ruiken. Hij heeft een verrassende, bittere afdronk, die zachter wordt na een hapje brood met olijfolie. Wat een lekker begin!

Pet-Nat? Dat is de afkorting van Pétillant Naturel. Een mousserende wijn gemaakt volgens de méthode ancestrale, de eerste methode ter wereld ooit om mousserende wijn te maken. De tweede gisting in de fles vindt plaats zonder toegevoegde gist of suiker.

natuurwijn
Brendan Tracy, de man achter de Outsider Brut Blanc

Oké, na de brut zijn onze smaakpapillen geprikkeld en beginnen we dorst te krijgen! We zijn klaar voor de eerste stille wijn, de lekkere witte Jour de Fête 2015 van La Fontude, een wijnhuis in de Languedoc. De wijn is gemaakt van de bijna uitgestorven druif Terret Bouret (nog nooit van gehoord). Knisperend fris met citrus en bloemige aroma’s en een mooie zacht zuurtje.

De volgende wit en mijn eigen favoriet is Le Temps Fait Tout 2016 van wijnboer Remy Poujol uit de Languedoc. Het is een blend van Ugni Blanc (ook bekend als Trebbiano) en de typisch Zuid-Franse Clairette. Een boeiende wijn van een troebel lichtgele kleur met een explosie van mineraliteit in de neus en mond. Ik ben verliefd! Ik lees op BlijeWijnen.nl dat Remy puur natuur werkt samen met Suzy, zijn paard. Hij gaat zelfs zover dat hij bijenwas gebruikt om de fles af te sluiten! Zijn wijnen zijn erg bijzonder. Pure smaken, prachtige kleuren en heel divers. Ik kan niet wachten om meer van hem te proeven!

natuurwijn
Remy Poujol en zijn paard Suzy

Op naar de rosés! We proeven de Carnaval, ook van La Fontude. Een volle maar soepele rosé wijn die smaakt naar sappig rood fruit en de neus doet me denken aan Beaujolais Nouveau. Gemaakt van cinsault en grenache. Ik kijk uit naar de eerste warme dagen van de lente. Dit ga ik zeker drinken op de eerste terrasborrel van het jaar.

natuurwijn
In de kelders van La Fontude

Julien Peyras is een getalenteerde wijnmaker die in de Languedoc in de buurt van het dorp Paulhan werkt. We proeven zijn Lo Tarral 2014, een rode wijn die is gemaakt door 45% carignan, 45% syrah en 10% grenache. Het is een heerlijke, aardse rode wijn met krachtig en prachtig bedwelmende aroma’s. Het is een crowd-pleaser! De wijnstokken zijn geplant op terrassen die bezaaid zijn met rotsen en klei uit het Villefranchiaanse tijdperk, jawel, het tijdperk van de dino’s. Extra bonus is de nul toegevoegde zwavel in deze wijn! 100% natuurlijk.

Daarna schenkt Maud een Syrah van Domaine Le Bouc a Trois Pattes (de bok op 3 poten), het wijndomein van de Belg Wim Wagemans in de Languedoc. Wim heeft een paar jaar geleden het stadsleven ingeruild om wijnboer te worden in de Languedoc in Zuid-Frankrijk. Hij maakt een prachtige wijn, die past bij een mooie homp vlees of een stuk oude kaas. Vol en krachtig met de typische kruidigheid van syrah. Mooi voor nu en wordt zeker beter als de wijn nog wat tijd krijgt.

Fan fact: je kunt Wim Wagemans op een willekeurige dag tegenkomen in Rotterdam. Hij is een frequent bezoeker van Roffa; hij is een fan van de stad en goede vriend van de Van Berlo familie.

natuurwijn
Wim van Domaine Le Bouc a Trois Pattes

Eindelijk gaan we naar Spanje met de Cabaret Sauvignon 2014 (kun je raden van welke druif is gemaakt? :-P) van Casa Pardet uit de Catalonië. De druiven, cabernet sauvignon én trepat, worden samengevoegd en ondergaan een schilinweking van zo’n 15 dagen. De wijn wordt tien maanden gerijpt in RVS-tanks en op de fles nog eens een maand of vier weggelegd.

Eigenaar en wijnmaker is Joseph Torres, ofwel Pep. Hij wist al op zeer jonge leeftijd dat hij wijnmaker zou worden. Op zijn 14e kocht Pep zijn eerste wijngaard en sindsdien maakt hij wijn. Met grote precisie! Samen met zijn vrouw Maria, ofwel Mia, woont hij in Catalonië, Verdu. De bodemsoort bestaat uit kalksteen en klei. Veelal zonder water omdat dit schaars is. Bij de buren worden de druiven verwend met water op zijn tijd, maar omdat dit erg kostbaar is en Casa Pardet maar een klein huis is, moeten de druiven wachten op water uit de hemel.

Conclusie

Natuurwijn is een trend, maar het is ook een cultuurverandering die hand in hand gaat met een soortgelijke verandering op het gebied van gastronomie. Mensen willen steeds bewuster zijn van wat er op hun bord ligt. En dus ook wat er in hun glas zit.

Wat ik vooral leuk vind aan natuurwijnen is dat het weer eens ‘een beetje frisse lucht’ geeft aan de snobistische wijnwereld! Het is bescheiden, eerlijk, down-to-earth en gewoon verrassend!

Wat vind je van natuurwijn? Heb jij deze soort wijnen geproefd? Heb jij favorieten? Laat het me weten in de comments!

Je kunt natuurwijnen zelf proeven in een van de komende evenementen van Blije Wijnen:

  • Woensdag 7 februari 19.00 – natuurwijn proeverij, €17,50 pp
  • Donderdag 15 februari 18.30 – Vegan High Wine, €35,- pp.

De wijnen van Maud worden ook geschonken bij Lux, Bistrot du Bac, Wijnbar de Avonden, Hotel Bar Rosé Rouge, Kaapse Maria  en binnenkort bij Restaurant de Jong in Rotterdam.  

Meer wijnvertier?

Volg Le Club des Vins dan op INSTAGRAM of word de 1.500e volger op FACEBOOK voor dagelijkse updates 

**

Zin om een avondje dieper het glas in te duiken? Boek een proeverij van Le Club des Vins of geef je op voor de wijncursus.

Elef (kort voor Eleftheria) is Chief Wine Lover bij (Rotterdam Wine Lovers), een community van 600+ wijnliefhebbers in Rotterdam. Ze organiseert maandelijkse wijnproeverijen met verschillende thema’s, zoals 'Wijn waar wijn van daan komt', 'Wine & Street Food', 'Topwijnen waarvan je nog nooit hebt gehoord' en veel meer. Ze deelt dagelijks eye-candy voor wijnliefhebbers op instagram (@iamelef) en schrijft af en toe voor Le Club des Vins.