Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingWie mij een beetje volgt, weet dat ik gek ben op sherry. In 2021 bracht ik voor het eerst een bezoek aan de sherry-driehoek en sindsdien kom ik er elk jaar. De ene keer voor Vinoble, de andere keer voor Copa Jerez of een persreis. In september 2024 was ik er nog voor de Sherry Educator Course, die ik met goed gevolg heb afgerond. Het is er te gek en elke keer ontdek ik weer iets nieuws. De leukste adresjes vind je in deze blog.
En als je er dan toch bent, spendeer dan ook een dag in Sanlúcar de Barrameda (ongeveer kwartiertje rijden vanaf Jerez). Ga langs bij Casa Balbino en bestel hun tortillitas de camarones met een glas manzanilla – schreeuwend aan de bar net als de locals. Over mijn belevenissen in Sanlúcar heb ik een aparte blog geschreven, die je hier kunt lezen.
In Sevilla raad ik je aan om te eten bij Eslava en ga voor de manchego-ijs. Klinkt vies, maar is bijzonder lekker.
Je kunt ook dit Google Maps lijstje bekijken met alle tips (restaurants, hotels en bodegas) in de sherry-driehoek.
Eten & drinken
Albariza en Las Venas
Rocio, de sommelier van Tohqa (zie hieronder) heeft, samen met haar compagnon, haar eigen wijnbar geopend in Jerez. Het ligt op zo’n beetje tussen het centrum van de stad en het Sherry Park Hotel, dus hier kom je zeker een keer langs en anders is het de omweg meer dan waard. Ze schenken veel lokaal per glas, inclusief vino de pasto en natúúrlijk sherry. Ook heb je een grote selectie per fles uit de rest van Spanje en veel Bourgogne, Jura en Champagne (ook Coteaux Champenoise). Kortom, hier moet je naar toe. Rocio (@rociosomm) maakt samen met dezelfde compagnon ook een podcast in het Spaans over wijn. Albariza en Las Venas is gevestigd op Divina Pastora 3 in Jerez (zie kaart).
La Carboná
La Carboná is geweldig en verdient eigenlijk een ster. Dompel je onder in de sherry en ga voor het sherry menu met de sherry pairing. Je weet niet wat je meemaakt.
Sterrenzaken: Lú en Mantúa
Er zijn twee michelinsterrenrestaurants in Jerez: Lú Cocina y Alma en Mantúa. De keuken van Lú is Frans-georiënteerd, terwijl Mantúa iets meer focust op lokale ingrediënten. Er was alleen plek bij Lú, dus daar zijn wij geweest en het was heel erg goed. Het restaurant heeft een open keuken en een futuristisch behangetje. Het personeel is een tikkeltje stijf, maar dat mag de pret niet drukken. Mooie gerechten, geweldig brood (3 soorten luchtigheid) en ook verrassende wijnen (ook in het arrangement), waaronder zelfs – die kregen we blind – een Vin Jaune uit Jura. Grappig!
Bina Bar
Het bistrot-zusje van Lú Cocina, vlakbij het Sherry Park Hotel. Niet stijl en heel chill met de heerlijkste croquettas die je je kunt bedenken. Ook een creatieve wijnkaart met sherry’s en vino de pasto’s.
Dikke tip: neem je toetje bij Krombol, een koffiezaakje bijna naast Bina Bar. Top!
Tohqa in El Puerto de Santa Maria
Van Willy Perez kregen we de tip om te gaan eten bij Tohqa, een destijds net geopend en behoorlijk experimenteel restaurant in El Puerto de Santa Maria. Denk aan: levende garnalen en tonijnhart in de vorm van een lolly. Dat was intens en niet per se het allerlekkerste dat ik ooit heb gegeten. Maar hele goede sfeer, prachtige locatie – een soort half open ruimte met veel botanische planten – en super leuke sommelier. De andere gerechten waren minder experimenteel en verschrikkelijk lekker: een gekarameliseerde ui met hazelnoten en oloroso. Nou, schiet mij maar lek. Ook het toetje gemaakt van de lie (gistcellen) was fenomenaal. Volgens mij kun je ook een ‘normaal’ menu of à la carte bestellen.
Producenten
Dat zijn er teveel om in één blog kwijt te kunnen, dus ik raad je aan onderstaande blogs te lezen en te kijken welke producent het beste bij jouw voorkeur past.
Slapen
Mijn favoriete hotel in Jerez is het Sherry Park Hotel. Het is hier en daar een beetje out-dated en de gemiddelde leeftijd ligt op 70-plus, maar desalniettemin is het er top. Het ontbijt is goed en uitgebreid, de kamers zijn ruim en (volgens mij allemaal?) voorzien van een balkon. Er is een vermuteria waar je prima kunt eten en een groot zwembad met een eigen poolbar. In ongeveer 10 minuten loop je naar het centrum van Jerez.
In het centrum van Jerez vind je het Tio Pepe hotel geweest. Het is een mooi boutique hotel naast de bodega van Gonzalez Byass (de toeristische rondleiding kun je met een gerust hart overslaan). Heerlijke bedden, een dakterras met klein zwembad en een piekfijn ontbijt. In vergelijking met het Sherry Park Hotel vind ik het toch wat overpriced.
Meer sherry?
- Een wijnfan in Sanlúcar de Barrameda
- Podcast: Make Sherry Great Again | Part 1
- Wat ik niet wist over sherry, deel 1
- Wat ik niet wist over sherry, deel 2
- Nu in het glas: Ximinez Spinola