De favoriete sherry van de sommelier

De favoriete sherry van de sommelier

Van 6 tot 12 november is het Sherry Wine Week en daar doet Le Club des Vins natuurlijk graag aan mee. Zo publiceerden we al een blog over Valdespino, combineerden we onze favo zoete sherry met desserts en vroegen we sommeliers en andere doorgewinterde wijntypes om hun lievelingssherry. En dat leverde deze waslijst aan tips op.

Van licht naar zwaar, de favoriete sherry van de sommelier en andere wijnprofessionals.

La Goya Manzanilla sherry

Karel de Graaf: Delgado Zuleta Manzanilla ‘La Goya’

Mijn favoriete sherry is Manzanilla ‘La Goya’ van Bodegas Delgado Zuleta uit Sanlúcar de Barrameda. Het is een zeer droge, mineralige wijn met een fraai flor aroma en een fraaie structuur met een complexe, lange afdronk.

Door Karel de Graaf is specialist in Bourgogne en Sherry. Delgado Zuleta Manzanilla ‘La Goya’ is verkrijgbaar bij Wijnhandel de Logie voor 14,50 euro.

fino en rama tio pepe

Aukje Wouters: González Byass Tío Pepe Fino en Rama: 

Een waanzinnige droge fino stijl sherry die perfect is voor aperitivo. IJskoud drinken met wat Spaanse Iberico Bellota ham, gerookte zoute amandelen en olijven. Yes please! Ik kom eraan!

Aukje Wouters is sommelier bij De Klepel. Tío Pepe Fino en Rama is verkrijgbaar bij Grandcruwijnen.nl voor 14,95 euro.

poniente

Jan Jaap Altenburg: Sopla Poniente Manzanilla Pasada Santa Maria de la O Sacristía 2022

Ik houd ontzettend van het strakdroge van manzanilla: het zilte, het elegante. Het smaakt toch net even wat anders dan een fino vanwege de dichte ligging bij zee. Veel mensen weten deze smaak (nog) niet te waarderen, maar mij kun je hier ‘s nachts voor wakker maken. Dit is alles wat je nodig hebt op een snikhete dag of juist de oppepper op een koele winterse dag. Hoe dan ook met manzanilla scoor je wat mij betreft altijd.

Jan Jaap Altenburg is mede-eigenaar van en sommelier bij Vindict Wine Bar. Sopla Poniente is verkrijgbaar bij Los Suenos voor 29,95 euro.

la bota de manzanilla

Randy Bouwer: Equipo Navazos Bota 103, Manzanilla Pasada

Een keuze maken was héél lastig. Het is alsof je je favoriet moet kiezen tussen je kinderen, dat gaat toch niet? Uiteindelijk heb ik gekozen voor de sherry die me recentelijk het meest heeft geraakt, wat zeg ik, ontroerd. Equipo Navazos Bota 103, Manzanilla Pasada, enkel op magnum gemaakt (slechts 900!). Gemiddelde leeftijd rond de 13 jaar, heeft “vigor” ofwel kracht en is zo complex, maar tegelijkertijd zo’n fijne balans in frisheid. Elegante oxidatie, zo fijn drinkbaar… en ook nog zo divers inzetbaar met rijke smaken aan tafel. Uniek, emotioneel goed.

Randy Bouwer is sommelier bij restaurant Vigor (en winnaar van de nationale Copa Jerez). Equipo Navazos Bota 103, Manzanilla Pasada is verkrijgbaar bij Grandcruwijnen.nl voor 89,95 euro (magnum).

poniente fino

Vera Krijnen: Bodegas Poniente Fino Saca 1/21, El Aljibe (pago de Añina)

Een single-vineyard fino gemaakt op een biologische en traditionele manier met een rijping van ongeveer 8 jaar. Een indrukwekkende leeftijd voor het relatief nieuwe project van Alberto Orte. En die leeftijd proef je: gezouten amandel, gedroogde tijm, geroosterde brioche. Zoutig en droog. Gelaagd, verfijnd en lang. Een glas waar ik zelf graag mee verrast zou worden.

Vera Krijnen is sommelier bij Zoldering. Bodegas Poniente Fino Saca 1/21 wordt per glas geschonken bij Zoldering.

Klinkt lekker, maar geen idee wat fino, manzanilla, amontillado betekenen? Check deze pagina >

Inocente Fino Sherry

Magda van der Rijst: Valdespino Fino Inocente

Valdespino Fino ligt altijd koud. Met één slok heb je zo veel wijn. Fris, verfijnd, krachtig, lang, meeslepend, intelligent, opwekkend, terroir, opwindend, vakmanschap, ontspannend en ook nog verschrikkelijk lekker.

Door Magda van der Rijst, wijnschrijver, -docent en jury-lid van de Nederlandse Copa Jerez. Valdespino Fino Inocente is verkrijgbaar bij bovino.nl voor 20,95 euro.

hidalgo la panesa

Heleen Boom: Hidalgo La Panesa

Mijn favo sherry is La Panesa Fino van Hidalgo. Tijdens Copa Jerez ging ik op de laatste ochtend op bezoek bij deze bodega. Meneer Hidalgo leidde ons rond en liet ons diverse sherry’s uit de criadera’s proeven. La Panesa Fino is een enorm lang gerijpte sherry uit een vat van 1961 met een indrukwekkende smaak. Een neus vol noten en een heel complexe ziltige smaak die eindeloos nagalmt. Voor mij was deze sherry een openbaring: zo prachtig complex.

Door Heleen Boom, eigenaar en sommelier van Restaurant Bouwkunde en jury-voorzitter van de Nederlandse Copa Jerez. Moeilijk in Nederland verkrijgbaar, maar af en toe te vinden bij The Secret Sherry Society.

luis perez barajuela

Vladimir Sarkisyan: Luis Perez La Barajuela Fino 2016

Complexe stijl sherry die niet versterkt is met wijnalcohol. Dit komt voornamelijk door de hitte in de wijngaard El Corregidor. We combineren deze sherry met een gerecht met langoustine, amandel, druiven en Ajo Blanco dressing. De sherry heeft in de neus echt een karakteristieke flor-geur (jodium) en bezit in de smaak rijp steenfruit, noten, ziltigheid en mineraliteit. De perfecte balans voor de zoete smaak van de langoustine, de frisse zuren en het fruit van de druiven, de nootachtige smaak van de amandelen en de smaakintensiteit van de Ajo Blanco.

Door maître-sommelier Almar Wessels en sommelier Vladimir Sarkisyan van De Heeren van Harinxma. Luis Perez La Barajuela is verkrijgbaar bij Anfors voor 86,95 euro.

urium amontillado

Nadien de Visser: Urium Amontillado

Natuurlijk kan ik het niet laten om zelf ook een sherry te delen. Eigenlijk kun je mijn naam overal bij zetten, want ik ben gek op alle sherry’s die voorbij zijn gekomen. Omdat we nog geen amontillado in de lijst hebben, deel ik één van mijn favoriete amontillado met je. Dat is de amontillado van Bodegas Urium, één van de kleinste (en jongste) bodegas van Jerez. Een amontillado van de bovenste plank met intense aroma’s van rozijnen, vanille, koffie, karamel-zeezout en geroosterde walnoten. Over de Palo Cortado heb ik eerder geschreven – ook een feest!

Door Nadien de Visser, oprichter van Le Club des Vins. Urium Amontillado is verkrijgbaar bij Xpertvinum voor 32,20 euro.

callejuela

Job Seuren: Callejuela El Cerro Oloroso

Buitencategorie Sherry, Sherry fuera categoría (is dit een uitdrukking?). Ooit in glas gekregen door de winnaars van de Copa Jerez: Goos en Leon. Dacht eerst dat het een of andere obscure droge moscatel was, zo fruitig en aromatisch. Enorme intensiteit en complexiteit, rijk en toch fris en luchtig en vooral waanzinnig lekker. Dat een rijke oloroso zo fris kon zijn, zeker nu ‘ie zo’n 20 jaar oud is. Mega wijn.

Job Seuren is mede-eigenaar van en sommelier bij Zoldering. Callejuela El Cerro Oloroso is verkrijgbaar bij Xpertvinum voor 42,20 voor een half flesje (soms ook bij Anfors verkrijgbaar).

Oloroso Rey Fernando sherry

Cas Kratz: Rey Fernando de Castilla Oloroso Antique

Deze sherry is werkelijk fantastisch tijdens deze tijd van het jaar, vooral wanneer gecombineerd met eekhoorntjesbrood, hert, haas, truffel en alle andere heerlijkheden die de herfst te bieden heeft. De langdurige rijping van de sherry brengt de complexiteit van deze ingrediënten echt tot leven. Dankzij het gebruik van individuele solera’s wordt er een precisie bereikt die de wijn prachtig in balans houdt.

Door Cas Kratz, sommelier bij Spectrum in Amsterdam. Rey Fernando de Castilla Oloroso Antique is verkrijgbaar bij Pasteuning voor 34,95 euro.

Oloroso alvear

Daniëlle Duijvestijn: Alvear Oloroso Asunción

Mijn favo is de Alvear Montilla-Moriles Oloroso Asunción. De combinatie van het oxidatieve nootachtige samen met de diepe rozijnentoon vind ik megaleuk bij oude kaas.

Door Daniëlle Duijvestijn, mede-eigenaar van en sommelier bij Proef bij Platenburg. Alvear Oloroso Asuncion is verkrijgbaar bij Wijnkoperij Platenburg voor 23,85 euro (half flesje).

tradicion 30 years oloroso

Adriaan Visser: Tradicion Oloroso VORS 30 years

Alles in één: kracht, intense aroma’s van gebrande noten, sinaasappeljam gepaard met een enorm elegante afdronk. Genieten!

Adriaan Visser is hoofdsommelier bij Harry’s. Tradicion Oloroso VORS 30 years is verkrijgbaar bij Anfors voor 75,50 euro.

Palo Cortado Rey Fernando

Zappa Spruit: Rey Fernando De Castilla Palo Cortado Antique

Wil je iets meer uitpakken met de Kerstdagen? Dan is deze Palo Cortado een echte showstopper. De Castilla maakt twee lijnen per sherry. De Antique-serie wordt gevormd door individuele solera’s die niet worden geblend, geklaard of gefilterd. Dit is een uitgesproken maar gedetailleerde stijl. Denk aan getoaste pecannoten, maple syrup, eekhoorntjesbrood en mandarijnzest. Intens gastronomisch. Barolo en truffel? Niet als we deze sherry op tafel mogen zetten!

Door Zappa Spruit, sommelier bij Bistro Dubac. Rey Fernando De Castilla Palo Cortado Antique is verkrijgbaar bij Pasteuning voor 39,95 euro.

tio pepe en rama sherry

Karel Klosse: Valdespino Isabela Cream

Voor mij is het heel moeilijk om een favoriete sherry te kiezen, niet alleen omdat wij met The Secret Sherry Society alle Sherryhuizen vertegenwoordigen, maar natuurlijk ook door de verschillende stijlen. De stijlen van sherry lopen zo enorm uiteen! Van gortdroog tot mierzoet en alles wat er tussenin zit. Door deze uiteenlopende stijlen is er een sherry om van te genieten op zoveel verschillende momenten; van een warme middag op het strand, met een sigaar op een nazomeravond tot aan een gure koude winterdag!

Maar goed, ik zal er eentje kiezen die én bij dit moment (Sherry Week / november) past, maar die op onze events ook bijna altijd de favoriet is van heel veel bezoekers: De “Isabela” Cream Sherry van Valdespino. Valdespino is een huis dat bekend staat om het ‘laten spreken’ van het terroir (zo maken ze een aantal single vineyards bijvoorbeeld), de lange rijping van sommige stijlen met veel complexiteit. De cream is halfzoet; een blend van de Oloroso en PX (sommigen vinden het al heel zoet, maar als je de pure PX proeft begrijp je waarom een cream halfzoet wordt genoemd). Het glas heeft een fantastische balans tussen de warme zoete tonen (met de typische vijgen, dadels en rozijnen, maar ook walnoot en wat sinaasappel) en heeft toch een frisse doordrinkbaarheid. Idioot lekker ‘on the rocks’ met een schijfje sinaasappel. Onweerstaanbaar.

Vind je de cream te zoet? Of zoek je meer complexiteit? Probeer dan de Apóstoles van González Byass eens. Niet helemaal een eerlijke vergelijking, want deze laatste is meer dan 30 jaar oud, maar het is een traktatie aan smaken wat mij altijd weer even doet denken waarom ik zo van sherry houd!

Door Karel Klosse, oprichter van The Secret Sherry Society. Valdespino Cream Sherry is verkrijgbaar bij The Secret Sherry Society.


Meer sherry?

Kun je niet genoeg krijgen van sherry? Dat horen we graag! We hebben heel veel tips en die staan gebundeld op deze pagina. Of ga snel naar:

PS: De kopafbeelding is gegenereerd door AI. Amazing!

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.