Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingVoorafgaand aan de Sherry Educator Course maakte ik een korte pitstop in Sanlúcar de Barrameda. Sanlúcar ligt het dichtst bij de Atlantische Oceaan, waardoor de sherry’s hier een andere rijping ondergaan. Geen fino hier, maar manzanilla, vaak net wat lichter en zilter dan de fino’s uit Jerez en omstreken. Perfect met een tortillitas de camarones van Casa Balbino.
Ik ben hier niet alleen voor de manzanilla’s, maar ook voor twee bijzondere producenten: Raul Moreno en Muchada-Léclapart. Je zou ze ‘new-wave’-producenten kunnen noemen. Ik combineer het met een tripje zuidoostwaarts richting Bodegas Vinificate vlakbij Cádiz.
Raul Moreno
Raul Moreno heeft de wereld rond gereisd, overal gewerkt, van Bourgogne en Portugal tot Australië. Nu is hij neergestreken in Sanlúcar en combineert hij traditie met nieuwe inzichten die hij tijdens zijn reizen heeft opgedaan. Zo heeft hij bijvoorbeeld baga en arinto aangeplant. Portugese druivenrassen met flinke zuren die van pas kunnen komen nu het steeds warmer wordt. Terwijl we door Pago Miraflores lopen, vertelt hij ook over de inheemse druiven van de sherrystreek: albillo, perruno en palomino. Van albillo horen we weinig meer, maar perruno lijkt een mini comeback te maken. Deze druif moest na phylloxera het onderspit delven, omdat palomino veel productiever en eerder rijp is. Palomino was al klaar met vergisten terwijl perruno nog aan de stokken hing – niet efficiënt, dachten ze toen. Raul maakt een 100% perruno, El Retahíla genaamd, en krijgt door drie weken schilweking een lichte oranje kleur. Een lichtvoetige (en toegankelijke) oranjewijn van 11,5%, met aroma’s van sinaasappelzest, abrikoos en een subtiele ziltigheid.
Femme d’Argent, een ongebruikelijke blend van palomino en syrah, is mijn huidige favoriet. Het is zijn antwoord op Jura en dat was ook het eerste waar ik aandacht: is dit een trousseau? Tijdens mijn bezoek proefde ik zo’n beetje alles uit het vat, waaronder een waanzinnige pinot noir. Ik kan niet wachten tot deze jaargang op de markt komt.
Raul Moreno is verkrijgbaar bij Karakter Wijnimport.
Muchada-Léclapart
De volgende stop was Muchada-Léclapart. Tijdens mijn eerste bezoek aan Sanlúcar in 2018 proefde ik zijn wijn bij restaurant Espajo, en sindsdien ben ik die niet meer vergeten. Laatst had ik de Étoile 2019 in mijn glas, loepzuiver met fijne reductie, tonen van amandel en een subtiele ziltigheid.
Alejandro Muchada nam ons mee naar zijn wijngaarden en gaf een uitgebreide en heel enthousiaste uitleg over zijn biodynamische aanpak. Ze bewerken vier hectare met drie mensen, terwijl een conventionele wijngaard machinaal door één persoon per tien hectare kan worden onderhouden.
Het contrast met de conventionele wijngaard, een paar meter verderop, is opvallend of eigenlijk: schrikbarend. De wijnstokken staan daar zo opgesteld dat de wind, die normaal zorgt voor verkoeling en luchtvochtigheid, wordt tegengehouden. De rijen zijn breder om machines de ruimte te geven, en de stokken zijn kleiner met dunnere stammen, strak geleid in keurige lijnen.
Het verhaal van Alejandro Muchada is er eigenlijk één om een boek over te schrijven. Hij was afgestudeerd architect en zou op studiereis naar Marokko gaan. Die plannen vielen echter precies samen met de ramadan, waardoor de reis niet doorging. In plaats daarvan besloot hij te gaan WOOFFEN (Worldwide Opportunities on Organic Farms) in Frankrijk. Daar kwam hij via vrienden al snel terecht bij David Léclapart, een beroemde wijnmaker in Champagne die bekendstaat om zijn biodynamische aanpak. Muchada had geen flauw idee wat biodynamie inhield, laat staan wie deze man was. Maar dat veranderde snel – hij raakte in de ban van wijn en de wereld van biodynamie. Lang verhaal kort: ze werden vrienden, David reisde af naar Sanlúcar en viel als een blok voor de wijnen van de albariza-bodems, hetzelfde krijtachtige terroir dat hij kende uit Champagne. Niet veel later besloten ze samen wijn te gaan maken hier.
Muchada-Léclapart is verkrijgbaar bij De Bruijn Wijninkopers.
Bodegas Vinificate
Als ik in Jerez ben, ga ik meestal even langs bij La Estrella, een lokale wijnwinkel, en daar werd me de Mahara van Bodegas Vinificate aangeraden. Wat een wijn! Het is 100% palomino met lichte flor-invloeden – het heeft iets weg van manzanilla, maar dan veel lager in alcohol. Echt heel goed.
Met een vrije middag op de planning ging ik door naar Cádiz, waar de broers Miguel en José van Bodegas Vinificate hun wijnen maken. Ze halen hun druiven uit de sherrydriehoek en maken er in San Fernando (bij Cádiz) verschillende wijnen van: spannende pet-nats, wit (zoals die Mahara), oranje en rood.
Sinds kort is tintilla de rota, een blauw druivenras dat identiek is aan graciano uit Rioja, terug in de sherrydriehoek. Waar graciano in Rioja zorgt voor kleur en structuur, vooral in blend-wijnen als reserva en gran reserva, laat tintilla in het zuiden van Spanje zich van een heel andere kant zien.
Eerlijk gezegd ben ik meestal geen fan van tintilla, maar bij de rode wijnen van Bodegas Vinificate heb ik juist Beaujolais vibes. Deze wijnen zijn super energiek, sappig en vrolijk.
Nog niet verkrijgbaar in Nederland.
Meer vino de pasto?
Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 3.000 anderen elke week wijnvertier in je inbox.