FEEST25 geeft je 25% korting op een examentraining

Om half negen haal ik koffie bij de Starbucks op Den Haag Centraal en nog geen vijf uur later staan we al voor het eerste wijnhuis. “Even een paar flessen Sekt halen”, zegt Jérôme, de eigenaar van BottleStops die me heeft uitgenodigd voor een weekend Rheingau en Rheinhessen.

Jérôme woont tegenwoordig met zijn gezin in Den Haag, maar komt regelmatig in zijn geboortestad Mainz. Met BottleStops organiseert hij regelmatig wijnreizen naar de wijnstreken die om de stad liggen: Rheingau, Rheinhessen en Pfalz.

Welkom in Mainz

Het programma begint met een kleine tour door de stad Mainz, waarbij we even stilstaan voor het Schoppenstecher Standbild. Het is een mannetje met een glas – een Schoppen. Bestel je een Schoppen in Mainz, dan krijg je een riesling schorle; een riesling met bruiswater. Het is december, dus we ontkomen niet aan een bezoek aan de kerstmarkt. Het ziet er gezellig uit en ik kan het niet laten een pretzel en een glas gluhwein te bestellen. We zijn er nu toch 😉

Weinbar Laurenz

Daarna schuiven we aan bij Weinbar Laurenz, een leuke wijnbar midden in de stad waar je ook nog eens heel lekker kunt eten. Dikke tip!

mainz duitsland citytrip wijnreis bar laurenz wijn restaurant

 

wijnreis mainz bar restaurant weinbar laurenz duitsland

Rehrücken im Tramezzini Mantel, Maronencreme, fermentiertes Rotkraut, Süßkartoffel, Erdnuss. YUMM!!

Slaapmutsje in de Weinbank

Daarna neemt Jérôme ons mee naar de WineBANK. En het is net zo tof als het klinkt. Hier kun je een kluis huren – klein of groot – om je wijn te stallen. Niet alleen stallen, je kunt ook je gezelschap meenemen om lekker te pimpelen. Er zijn leuke zitjes, de wijnglazen staan voor je klaar en er zijn zelfs nog andere wijnen die je – tegen betaling – kunt tappen. Een kleine kluis (voor 50 wijnen) heb je al voor 49 euro per maand.

weinbank winebank mainz duitsland bar wijnbar

Terug in de tijd in de WINEbank. Thanks Jérôme!

Binnenkijken bij Kloster Eberbach

De volgende dag starten we om 09:00 uur met een glas riesling sekt. Een makkelijke, fruitige sekt – 10 maanden sur lie – van 100% riesling. We zijn bij Kloster Eberbach en hoewel dat misschien kneuterig en ambachtelijk klinkt, is dat het allerminst. Van 2006 tot 2008 is de boel flink verbouwd. Ze hebben een veertig meter diepe kelder gemaakt in de Steinberg wijngaard. In totaal telt Kloster Eberbach 1000 vierkante meter aan kelderruimte en wordt er bijna twee miljoen liter wijn verwerkt. Ja, er worden hier mooie wijnen gemaakt, maar zeker ook de wijnen voor alledaags.

kloster eberback wijngaard duitsland riesling

 

kloster eberback wijngaard duitsland riesling

Klein kloostertje? Think again.

kloster eberback wijngaard duitsland riesling le club des vins

Al voel ik me wel heel zen hier.

Lunchen en wijnproeven bij Rheinweinwelt

Het is misschien een tikkie overdreven om Rheinweinwelt het mekka voor de wijnliefhebber te noemen, maar leuk is het wel. Het is een wijnbar, waar je zo’n zeventig wijnen per glas kunt proeven. Daarnaast kun je er heerlijk lunchen – alles is lokaal en/of huisgemaakt. Ook makkelijk: de wijnen die je het lekkerst vindt, kun je hier direct kopen.

De wijnen komen uit Rheingau, Mittelrhein, Rheinhessen en de Mosel. Van kleine wijnboeren en -boerinnen tot de grotere huizen. Hoe kunnen ze zoveel wijnen per glas aanbieden? Hiervoor hebben ze een Coravin-achtig systeem gemaakt. Om de wijn te kunnen tappen, heb je een muntje nodig. Dat is goed voor een proefglas van 0,03 l. Is toch top?

rheinweinwelt wijnbar duitsland rheingau rheinhessen wijnbar

Hey Jérôme, mag ik nog wat muntjes? (Julia Teine Photography)

Je begrijpt dat ik niet met lege handen naar huis kon gaan en kocht de volgende wijnen:

  • Chat Sauvage Pinot noir, 2011
    Een Duitser die zijn spatburgunder pinot noir noemt, intriguing.
  • Eva Vollmer Scheurebe, 2017
    Who run the world? Girls.
  • J.B. Becker Riesling Spätlese, 2008
    Een gerijpte riesling, die wil toch iedereen?
  • Schloss Westerhaus Riesling Kabinett, 2016
    Ik hou gewoon van kabinett. Die balans tussen zuur en zoet is té gek.
  • Dr. Kauer Riesling Spätlese Feinherb, 2017
    Nog meer restsuikers.

Weet je niet meer wat Feinherb betekent? Check dan even dit artikel van Perswijn.

rheinweinwelt wijnbar duitsland rheingau rheinhessen wijnbar

Binnenkijken bij Georg Breuer

De afgelopen twee jaar heb ik heel wat mooie wijnhuizen van binnen gezien. Neem het champagnehuis Billecart-Salmon, het Toscaanse wijnhuis Ornellaia en Chateau de Beaucastel in de Rhone. Deze huizen stralen rijkdom en weelderigheid uit.

Bij Georg Breuer is er dan misschien geen oprijlaan van een kilometer, rijkdom is er wel. Dat zie je in de ogen van Therese Breuer, die samen met productiemanager Hermann Schmoranz en wijnmaker Markus Lundén, zorgdraagt voor het reilen en zeilen van het wijnhuis. Ze vertelt met een enorm enthousiasme over de Rijn, de wijngaarden en de mooie rieslings die ze maken.

“Het afgelopen jaar, 2018, was een fantastisch jaar, we hebben dubbel zoveel druiven kunnen oogsten dan normaal. De tank die we normaal gebruiken om te blenden, moest worden ingezet als gistingstank”. Het wijnhuis Georg Breuer bezit 34 hectare wijngaard, wat verdeeld ligt over 120 percelen in de Rheingau met 27 hectare in Rüdesheim en 7 hectare in Rauenthal. Iets meer dan 60% van de wijngaarden bevindt zich op steile hellingen. Het grootste gedeelte (81%) is uiteraard beplant met riesling, aangevuld met pinot-variëteiten.

Georg Breuer maakt negen verschillende rieslings, waaronder de Grand Crus Berg Roseneck, Berg Rottland, Berg Schlossberg (Rüdesheim) en Nonnenberg (Rauenthal). Voor de Grand Crus worden alleen de beste druiven van de beste percelen gebruikt. De percelen die goed zijn, maar niet goed genoeg voor de strenge Grand Cru selectie, worden gebruikt in de Terra Montosa. Zie het als tweede wijn van Georg Breuer. Wij proeven onder andere de Riesling Terra Montosa 2016, een blend van vier Grand Crus met een te gekke balans tussen fruit, zuren en mineraliteit.

Daarnaast worden er verschillende Deutscher Sekt gemaakt. Eerder proefde ik al een 1999, die recentelijk gedegorgeerd was. Deze keer staat de Georg Breuer Brut 2010 voor mijn neus. Het is een blend van de drie pinots: pinot noir, pinot blanc en pinot gris. De Brut 2010 heeft een lange tijd op de gistcellen gelegen en werd in augustus 2018 gedegorgeerd. Heerlijke wijn, fijne mousse met tonen van abrikozencake en hazelnoten.

georg breuer wijnhuis wijnreis duitsland rheingau riesling

Het hipsterhoekje van de wijnmaker. (Julia Teine Photography)

Schloss Vollrads

Voor vertrek gaan we nog even langs bij Schloss Vollrads, een groot kasteel op de heuvels bij Oestrich-Winkel dat hier al 800 jaar staat. Imposant te noemen. We krijgen een rondleiding van de wijnmaker met tekst en uitleg over de geschiedenis van het kasteel.schloss vollrads duitsland wijnhuis kasteel

Wijnmaker aan het woord. Ik luister aandachtig 😉

Een paar maanden geleden, toen ik in de regio was voor de WSETDiploma lessen, ging ik ook op bezoek bij Schloss Vollrads. We werden toen rondgeleid door iemand anders, die met iets minder jeu vertelde over the castle. 

Overnachten in Mainz

Tijdens de wijnreis naar Rheingau en Rheinhessen verbleven we in het Me and All Hotel in Mainz. Het ligt op nog geen vijf minuten lopen van het station. Ook het centrum van de stad, waar we het kerstmarktje meepakten, ligt op loopafstand. Het hotel is spiksplinternieuw, van alle gemakken voorzien en hartstikke hip ingericht. Check deze foto’s. Oh ja, het ontbijt was te gek. Van pancakes tot brownies, vers fruit, alle soorten ontbijtgranen.

Ook een reisje maken naar de Rheingau? Doen, hoor. Jérôme weet alles te vertellen over de geschiedenis en de wijntradities. Check meer informatie op BottleStops.com

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder.