Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingZondag 4 augustus trokken Le Club en WINESTABRAM gezamenlijk naar het gezellige ‘Utreg’ om de wijnen van ene Vincent Dauvissat te proeven. Wellicht dat je weleens van deze meneer gehoord hebt?
Hij behoort tot de absolute top van de Chablis regio en de mogelijkheid om niet alleen z’n hele portfolio, maar ook nog eens oudere jaren te kunnen proeven, konden we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan.
De proeverij vond plaats bij Café-Restaurant Terroir in Utrecht, waar het Utregs Wijnhuis deze zomer een pop-up wijnbar heeft. Ze zijn er nog t/m 12 augustus en alleen de wijnkaart is het bezoek al meer dan waard, dus ga die kant op.
Domaine Vincent Dauvissat bestaat al sinds de jaren ‘20, maar de eerste vintage – van slechts 1 hectare – kwam pas in 1931 op de markt. Tegenwoordig staan Vincent en zijn zoon en dochter (als vierde generatie sinds 2013) aan het roer en bestieren ze samen 13 hectare wijngaard. Een groot deel hiervan bestaat uit premier en grand cru wijngaarden.
Chablis 101
Chablis, een charmante wijnstreek net ten noorden van Dijon, wordt officieel tot Bourgogne gerekend, al ligt het dichter bij Troyes (Champagne) en Beaune (Bourgogne). Met een unieke, frisse stijl van chardonnay onderscheidt Chablis zich van de rest. Dit komt door twee specifieke bodemtypes en het koele klimaat.
De bodem van Chablis is fossielrijk en kalkhoudend, maar er zijn belangrijke verschillen. De beroemdste en beste bodem bestaat uit kimmeridgian kalksteen, die dateert uit het Jura tijdperk van zo’n 150 miljoen jaar geleden. Zeer oude bodems, zeer rijk aan fossielen, maar arm aan voedingsstoffen, een heel goede drainage en daardoor ideaal voor chardonnay. Daarnaast is er het jongere (slechts 135 miljoen jaar oude) Portlandian kalkgesteente. De laatste is harder, waardoor de druivenstokken minder diep kunnen wortelen. Toen veertig miljoen jaar geleden de Alpen ontstonden, kwamen beide bodems naar het oppervlak en door erosie ontstonden uiteindelijk de heuvels rondom waar nu het dorpje Chablis ligt.
Chablis wordt altijd gemaakt van 100% chardonnay druiven, omdat men gelooft dat chardonnay het beste het terroir van Chablis kan laten zien.
Binnen Chablis vinden we vier AOC’s:
Petit Chablis
Hoogst gelegen wijngaarden, met vaak de dunste (portlandian) bodems.
Chablis Village
Gemaakt van de wat lager gelegen wijngaarden in en rondom de dorpjes nabij Chablis. Mix van portlandian en kimmeridgian bodems.
Chablis Premier Cru
De meeste premier cru wijngaarden hebben een meer zuidelijk tot zuidoostelijke expositie en zijn daardoor vaak net iets te koel voor grand cru kwaliteit. Deze wijngaarden bevatten enkel kimmeridgian bodems. Er zijn 40 premier crus, waarvan 17 ‘overkoepelende’ premier crus.
Chablis Grand Cru
Één grote AOC ten noordoosten van het dorp met een zuidelijk tot zuidwestelijke expositie. De druiven profiteren hier van de warme middagzon, waardoor ze in de beste jaren ultiem rijp kunnen worden. Dit is ook de enige AOC waar (oud) houtgebruik de standaard is. De AOC bestaat uit zeven verschillende plots met elk hun eigen karakter die men op de fles mag vermelden.
De AOC’s rondom het dorpje Chablis. Bron: chablis-wine.com
Dauvissat: wijngaard & kelder
De familie Dauvissat werkt, waar mogelijk, biologisch-dynamisch in hun wijngaarden. Maar het koele, natte klimaat van Chablis kan soms roet in het eten gooien, waardoor ze toch moeten ingrijpen om meeldauw en schimmels te bestrijden. Strenge selectie is de norm in de wijngaard, met veel bladsnoei en groene oogst om de opbrengsten te verlagen en de kwaliteit te verhogen.
In de kelder gebeurt alles zo natuurlijk mogelijk en wordt er zo weinig mogelijk ingegrepen. Na de handmatige oogst worden de druiven zachtjes geperst met een pneumatische pers. De most bezinkt vervolgens 24 uur in stalen tanks. De vergisting gebeurt spontaan met inheemse gistculturen, voornamelijk in RVS, met slechts een klein deel in oude houten vaten. Ook de malolactische gisting gebeurt spontaan en alleen als de natuur het toelaat. Bijsturen doet men niet. De wijnen rijpen zowel in RVS als in oud hout, en voor sommige wijnen gebruiken ze zelfs nog antieke Feuilletés vaatjes van 132 liter voor optimale micro-oxidatie.
Jaarlijks worden er zo’n 80.000 flessen geproduceerd worden, dat klinkt veel maar valt in het niet bij de coop van Chablis. La Chablisienne produceert jaarlijks 8.5 miljoen flessen. De wijnen van Dauvissat zijn de schaars en vooral buiten Frankrijk steeds moeilijker te vinden.
Proefnotities
In totaal proefden we 13(!) wijnen van het domein van Petit Chablis tot meerdere Grand Crus. Dylan schonk in totaal 10 flights, waarin regelmatig jaargangen vergeleken werden. WAT EEN FEESTJE!
Vincent Dauvissat Petit Chablis 2015
Fruit afkomstig van drie plots die net ten noorden van grand cru Les Clos liggen. Voor wie zegt dat Petit Chablis geen goede wijnen op kan leverenm moet deze (of die van bijvoorbeeld Patrick Piuze maar eens proeven).
Mooie gouden kleur in het glas en medium intensiteit in de neus. Indrukken van kweepeer, rijpe perzik, gele appel, geroosterde hazelnoten, vuursteen, ziltig en honing. Medium+ zuur, lang met een zilte, drogende afdronk.
Vincent Dauvissat Chablis Village 2018 vs. 2012
De 2018 had een citroengele kleur en een gemiddelde intensiteit in de neus. Ik rook gele appel, ananas, rotjes, peren, nectarine en anijs. Flinke zuren, intens van smaak, mooi ziltig en een lange afdronk.
De 2012 was al meer goudkleurig, maar een wel iets ingetogener karakter. De wijn rook naar bijenwas, honing, rijpe nectarine, wat floraal en jodium, zonder oud of vermoeid te lijken. Wederom hoog zuur, maar duidelijk romiger en zachter dan de 2018 met een ‘flinty’ (vuursteen) en ziltige afdronk.
Vincent Dauvissat Chablis Séchet Premier Cru 2017
Het climat Séchet valt onder de ‘overkoepelende’ premier cru Vaillons, maar wordt vaak onder eigen naam worden gebotteld. Omdat dit climat op het zuidoosten ligt, een vrij dunne bodem heeft en er redelijk veel wind door de vallei (Vaillons is kleine vallei in ‘t Latijn) waait, rijpen de druiven langzaam wat resulteert in mooie, intense aroma’s en hoge zuren. Dauvissat bezit hier 0,4 hectare.
Wederom een mooie gouden kleur en een medium intense geur. Venkel, groene appels, ananas, krijt, wat ijzer en een hint van gras. Flinke zuren, duidelijk een strakke wijn met een wat ijzerachtig karakter.
Nadien’s proefnotitie: zo leuk om te lezen dat Bram ook venkel heeft. Ik had hier echt beschuit met muisjes. Ik vond dit een hele mooie, strakke, lineaire wijn, veel levendiger dan de village 2012 met super frisse aroma’s van oesterschelpen, zeewier, citroen (gekonfijt) en dus venkelzaadjes.
Vincent Dauvissat Chablis Vaillons Premier Cru 2018 vs. 2006
Deze ruime Premier Cru, met een oostelijke tot zuidoostelijke ligging, geniet volop van de ochtendzon (handig; minder kans op vorst). De bodem heeft een dunne laag Kimmeridgian kalksteen met een hoger kleigehalte (een diepere bodem dan Séchet).
De familie Dauvissat bezit hier 1,4 hectare, verdeeld over een derde in Beugnons en twee derde in Châtains. Over het algemeen zijn de wijnen uit deze wijngaard(en) iets rijper dan die uit Séchet.
De Premier Cru Vaillons oftewel de ‘kleine vallei’. Bron: chablis-wine.com
De Vaillons 2018 heeft een prachtige citroengele kleur en rook geweldig: bijenwas, citroenschil, rijpe perziken, mango en vuursteen. Hoge zuren, maar gebalanceerd door een romig mondgevoel en een lange, strakke afdronk.
De 2006 was duidelijk rijper van karakter met een mooie gouden kleur en wat meer tertiaire impressies: honing, florale tonen, bijenwas, Nutella, marsepein en oesterschelp. De zuren waren iets milder (medium+) en de afdronk wat boteriger.
Nadien’s proefnotitie: Het was al een feestje om 2018 te ruiken (hazelnoten, citroenzest, kalk, fris), maar 2006 was pas echt raak. Heel mooi gerijpt met aroma’s van marsepein, bijenwas, citroenyoghurt en citroenmerenguetaart. De zuren zitten mooi verpakt in een romig, boterig jasje. Heel mooi!
Vincent Dauvissat Chablis Montée de Tonnerre Premier Cru 2016
Deze premier cru ligt op de rechteroever en heeft een westelijke expositie, wat zorgt voor een warmere wijngaard en intensere wijnen. Sinds 2012 bezit de familie Dauvissat hier ongeveer 0,3 hectare wijngaard.
Helaas verraadde de wijn diep gouden kleur al dat er iets niet helemaal in de haak was. De geur bevestigde dat: kazig, beurse appel en nootachtig. De smaak was iets beter, maar helaas: geoxideerd.
Vincent Dauvissat Chablis Forêts Premier Cru 2018 vs. 2006
Binnen de Premier Cru Montmains liggen drie befaamde climats: Butteaux, Forêts en Mont Mains. Dauvissat bezit 3,7 hectare in Forêts, waar de zuidoostelijke ligging de druiven de hele dag de kans geeft om optimaal te rijpen. Vaak worden de wijnen uit Forêts als de krachtigste van de linkeroever gerekend.
De Forêts 2018 krijgt al een gouden kleur. De aroma’s gaan van rijpe appel, mango en perzik tot krijt en hooi. De wijn heeft hoge zuren, een olieachtige structuur, mooie bitters en een lange, ziltige afdronk.
De 2006 was prachtig goud van kleur en intens in aroma’s: honing, bijenwas, karamel, citroenolie, stro en rijpe perzik. Deze geconcentreerde wijn had medium+ zuren en een romige finale.
Nadien’s proefnotitie: Ik begin het idee te krijgen dat ik de stijl Dauvissat herken. Bijna alle wijnen hebben voor mij iets bitters, als in grapefruit schil. Maar ook weer die heerlijke ziltige toets, kalksteen, meer citrus, rondeur, en voor mij had 2018 meer zuren dan 2006. Ik vond 2006 iets teveel kaasplankje.
Vincent Dauvissat Chablis Les Clos Grand Cru 2017 vs. 2013
De familie beheert drie plots met in totaal 1,4 hectare in de climat Les Clos binnen de Chablis Grand Cru met stokken van gemiddeld 65 jaar oud. Het moment waar me allemaal op hebben gewacht…
De Les Clos 2017 was prachtig citroengeel van kleur, intens in de neus en rook fan-tas-tisch! Aroma’s van citroenolie, kalk, hazelnoten, oesterschelp, ananas, reductief (@sommeljj zou zeggen ‘rotjes’), floraal, appels en steenfruit. Kneiterhoge zuren, strak, maar romig en rond en de langste afdronk van de middag.
De zeer reductieve 2013 had een mooie gouden gloed en was nog intenser qua geur. De wijn rook naar vuursteen (werd wel minder na even flink walsen), jodium, rijpe mango, honing, custard, bijenwas en croissantjes. Vol en rond met mildere zuren dan de 2017 en een heerlijk zilte afdronk.
Nadien’s proefnotitie: Hier komt het houtgebruik naar voren, vooral in 2017 was dat duidelijk. En ook geweldig – begrijp me niet verkeerd. Hazelnoten van het beste notenkraam, geroosterd brood, citroenzest, onmiskenbaar hoge zuren, vuursteen, rokerig, gelaagd. Schenk deze wijn niet te koel en heb geduld.
De 2013 was zo mogelijk nog mooier. Alsof je letterlijk om 05:00 uur ‘s ochtends langs een bakker fietst. De geur van versgebakken croissants en roombroodjes komt je tegemoet. Maar ook: citroenzest, vanille, vuursteen, rokerig, mooie, geintegreerde zuren – waanzinnig!
Vincent Dauvissat Chablis Les Preuses Grand Cru 2013
Een climat aan de westkant van de Grand Cru-heuvel met een warmere, bruine bodem en volop zon. Deze ingrediënten zorgen voor stevigere wijnen. Dauvissat beheert hier 1 hectare (van de 10,8 hectare).
Diep gouden kleur, op het randje van oxidatie, maar toch nog wat tropisch fruit, appels en hooi te bespeuren. Een hint van vluchtig zuur en jodium gaven extra spanning. Zeer gestructureerde wijn, romig, dik en lang.
Vincent Dauvissat Irancy 2014
Net buiten Chablis maken de Dauvissats ook een 100% pinot noir, gebotteld onder AOC Irancy. Ze hebben hier een plot van 0,6 hectare. Nadat ik vorig jaar de Irancy 2018 had gedronken bij de pop-up van Utregs Wijnhuis, was ik meteen verliefd op deze wijn.
De wijn heeft al enige ontwikkeling in de kleur met een mooie granaatrode hint. Het aroma biedt rijpe aardbeien, kaneel, peper, frambozensnoepjes, een vleugje nagellakremover, rode kersen en een tikje boersheid. De duidelijk aanwezige, maar zachte tannines en mooie zuren maken dit een prachtig en spannend glas pinot.
Nadien’s proefnotitie: Heerlijk glas met een mooie ontwikkeling. Als toevoeging op bovenstaande proefnotitie: kardamon. En ik ben ook verliefd op deze wijn!
Kun je terroir wel of niet proeven?
Daar zijn de meningen, zelfs tussen Nadien en Bram, nog over verdeeld. Echter, viel het me op dat de wijnen van Dauvissat qua structuur, reductie en zelfs qua aroma heel veel overeenkomsten hebben met die van François Cotat uit Sancerre in de Loire. En hoewel die wijnen natuurlijk meer sauvignon blanc karakter hebben, groeien de druiven van Cotat wel op precies dezelfde bodem als die van Vincent Dauvissat. Ik denk dat we gewoon vaker dingen vergelijkend moeten proeven… To be continued?
Misschien vind je dit ook leuk
- The wines of Chablis & Grand Auxerrois€42,50
- Poster A3 – You, me & chablis€15,00
- Poster wijnkaart – Bourgogne – zwart witVanaf: €39,00