Le Club des Vins

Zomerwijn: 4 wijnen om deze hitte door te komen

zomerwijn

Geef deze dag nog een paar uur en de temperatuur tikt 35 graden aan. We gaan smelten. Een koud biertje helpt, maar wijnfanaat als ik ben, wil ik óók dorstlessende wijnen in mijn koelkast. Vandaar dit lijstje. Kleine waarschuwing vooraf: het zijn niet per se makkelijke drinkers. Maar op de een of andere manier vind ik deze wijnen het meest verfrissend, dorstlessend en verkoelend. Als ik oververhit ben, zijn dit de wijnen die door mijn hoofd schieten.

Heb niet naar de prijs gekeken, want het is te warm om je daar druk over te maken. Toch liever een huiswijn? Dan kun je altijd even hier kijken.

2015 L’Allieurs Gavenat

‘Van water ga je huilen, van deze wijn ga je zingen,’ staat er op de fles. Lekker gek, die Gavenat. Een blend van savagnin, dé Jura-druif en wat riesling. Die riesling komt uit de Elzas, want Gavenat kijkt niet op een AOC-regeltje meer of minder. Dit is Vin de France. De laagste categorie waar geen regeltjes gelden, waar je twee regio’s mag mixen zonder problemen. Het is ook een vin nature whatever that may be. In dit geval gaat het om een wijn die niet geklaard en niet gefilterd is en waaraan geen sulfiet is toegevoegd. Licht oxidatief, goede bitters, droog en strak, zuren. Goed gekoeld het lekkerst.

L’Ailleurs kost 18,50 euro en is te bestellen bij De Kleine Wijnkoperij.

zomerwijn
Ganevat op mijn balkon.

2017 Der Franke Silvaner

Silvaner is de vergeten druif van Duitsland. Althans, vergeten – we noemen ‘m niet zo vaak in Nederland. Echt vergeten in Duitsland is ‘ie niet, want hij staat op nummer 5 van meest aangeplante druivenrassen aldaar. Dit jaar ben ik er achter gekomen dat dit één van mijn favoriete druiven is. Vooral in zinderende hitte biedt dit verkoeling en schiet ‘ie altijd door m’n hoofd.

Niet geschikt voor fans van stuivende sauvignon blancs, want silvaners zijn niet zo aromatisch. Het tropische zit er wel in, maar subtiel. Fris, mineraliteit en snufje kruiden. De Duitse regio Franken staat erom bekend en stopt ‘m ook altijd in zo’n bocksbeutel. Lekker retro.

Der Franke Silvaner kost 24,95 euro en is te bestellen bij De Gouden Ton.

De wijnwereld lijkt het niet helemaal eens over silvaner. ‘This ancient grape is incredibly easy growing, which is probably why it’s the third most planted white grape in Germany’, zegt Vinepair.

Winefolly denkt daar heel anders over: ‘The grape is very difficult to grow and produce, but after our most recent trip to the region we were surprised by the overall quality of the wines’. 

Gelukkig biedt m’n girl Jancis Robinson uitkomst en kom ik tot de conclusie dat het allemaal wel meevalt. Productieve druif, groeit en rijpt eerder dan Riesling en is iets minder bestand goed tegen vorst.

zomerwijn
Joost Meenks & Fred de Neef met Der Franke op PLOP Wijnfestival. Op 19 augustus is de volgende.

2017 Soalheiro Vinho Verde Alvarinho

I said it before and I say it again: Vinho Verde is en blijft dé zomerwijn. Ook voor stuivende-sauv-blanc-fans. Vinho Verde van alvarinho-druif worden doorgaans het meest bejubeld. Vandaar dat ze er een aparte classificatie voor hebben geregeld. De beste komen uit de subregio Monção Melgaço in het noorden van Portugal. Volle body, frisheid en een kleine sprankel.

Vinho Verde betekent groene wijn, maar we weten inmiddels allemaal dat dat niet slaat op de kleur van de wijn, toch? De wijn is vernoemd naar de jeugdigheid van druiven op het moment dat ze geoogst worden – er is ook rosé en rode Vinho Verde (yikes).

Soalheiro Vinho Verde kost 13,70 euro en is te bestellen bij Okhuysen . 

zomerwijn
Met Soalheiro naar het park.

2016 Domaine de La Conciergerie Chablis Montmain 1er Cru

Om met een klassieker te eindigen: Chablis. Het is weer die frisheid, die zinderende zuren die het zo goed doen bij de zinderende hitte. Plus een flinke dosis mineraliteit, een wijnsmaak die vaak omschrijven wordt als ‘natte steen’ – maar of je daar nu iets mee op schiet? Dat in combinatie met een soort ziltigheid maakt dat grote fan ben van Chablis (met oesters). Laten we de bodem ervoor bedanken. De bodem van de beste wijngaarden in Chablis bestaat uit Kimmeridge en is een mengsel van kalk, klei en fossiele oesterschelpen. Laat je eens verrassen door chardonnay.

Domaine de La Conciergerie kost 26,70 euro en is te bestellen bij Wijnkoperij Platenburg

zomerwijn
Chablis wordt ook wel ‘oesterwater’ genoemd. Zalige combi.

Zomerwijn om de hitte te trotseren

Waar wacht je nog op? Pak je zonnehoed, smeer je in en grijp de fles. Ik ben benieuwd met welke wijn jij af gaat koelen.


Like what you read? Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close