Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingDe creatieve initiatieven poppen als paddenstoelen uit de grond en ik kan mijn enthousiasme niet onderdrukken als het om kreeft gaat. Bij Fish Tales kun je verse Oosterscheldekreeft én oesters bestellen en ze komen het nog gratis bezorgen ook. Wat een win-win.
Op dag 1 eet je de kreeft en geniet je maximaal met een glas Meursault of een andere dikke chardonnay. Champagne is – natuurlijk – ook een winnaar. De schalen gooi je niet weg, maar bewaar je in de koelkast. De volgende dag maak je daar namelijk een spectaculair lekkere bisque van.
Ik leg je hieronder uit hoe je dat doet. Het is niet moeilijk en enorm lekker.
Wat heb je nodig?
- 1 gekookte kreeft
- 1 ui
- 1 winterpee
- 1 venkel
- 1 eetlepel paprikapoeder gerookt
- 1 eetlepel paprikapoeder gezoet
- Half blikje tomatenpuree
- 40 gram gezouten boter
- 150 ml room
- 1 liter tot 1,5 liter visbouillon (kan ook tuinkruiden zijn)
- 2 eetlepels cognac
- Hollandse garnalen (garnering dus kijk maar hoeveel je wil gebruiken)
- Dille
Hoe maak je het?
Snipper de ui.Verhit een beetje boter (niet alles) en wat olie in een braad- of soeppan en voeg de gesnipperde uit toe.
Snij ondertussen de venkel en wortel fijn en voeg van beide de helft toe als de ui glazig begint te worden. Voeg vervolgens de schalen van de kreeft toe (breek ze eventueel in kleinere stukken).
Verwarm een paar minuten op hoog vuur en breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
Voeg vervolgens de cognac toe. Ik gebruikte iets meer dan de 2 eetlepels, maar doe dit naar eigen smaak. Blus vervolgens alles af met bouillon. Ook naar eigen inzicht en gewenste dikte van de soep toe te voegen.
Laat een uurtje op laag vuur pruttelen.
Daarna zeef je de bouillon en voeg je de room, boter en nog een beetje cognac (naar smaak) toe. Even koken en daarna kun je het op laag vuur laten staan. Voeg de andere helft van de gesneden groente toe en klaar is kees.
Schep de bisque in een diep bord en voeg naar smaak Hollandse garnalen (meer is altijd beter) toe en voeg wat dille toe als garnering.
Geniet ervan!
Wijnspijs: Domaine de l’Ecu – September (chardonnay)
Het leuke van deze quarantaine situatie is dat ik de keuze had uit een aantal open flessen voor dit bisque-feestje. Wat een hobby he?
De winnende wijn werd uiteindelijk de chardonnay – Janus genaamd – van Domaine de l’Ecu. Dik glas. Domaine de l’Ecu is een wijnhuis uit de Loire en staan bekend om hun te gekke muscadets. Ook de chardonnay mag er wezen. Ongeklaard, ongefilterd, weinig sulfiet, maar zo precies en zuiver. Na de gisting rijpt de wijn negen maanden in cementen tanks op de lie. Dat geeft ‘m iets romigs wat te gek is bij de frisse en ziltige smaak die de herkomst verraadt (dichtbij de zee, koel klimaat). Dit moet ook fantastisch zijn bij een pannetje mosselen.
Te koop bij Wilde Wijnen voor € 17,-
Heel anders, maar voor wie durft: Luis Perez Raya Barajuela. Raya is een ingewikkelde soort sherry – eentje die eigenlijk niet meer wordt gemaakt, maar door Luis Perez, held van Jerez, een nieuw leven ingeblazen is. Woorden schieten te kort om uit te leggen wat je hier proeft, maar het gaat van rozijnen en abrikozen tot hazelnoten, walnoten en een ziltige toets. De wijn kan de soep aan, de soep kan de wijn aan, maar de vraag is: kan jij de combi aan?
Te koop bij Xprtvinum.be voor € 38,80