Le Club des Vins

4x Zeeuwse wijn met Zeeuwse gerechten

zeeuwse wijn bij zeeuwse gerechten

Razenddruk hebben we het. Zelfs te druk om bij elkaar te eten, terwijl het zo leuk is. ‘Nee, ik kan niet komen, want ik moet nog driehonderd mails lezen’. Altijd maar drukdrukdruk. Dat hebben we vorig jaar eens even de kiem in gesmoord. Want inmiddels weten we dat alleen sukkels het druk hebben. Het gaat om focus, dus kwam er het vaste agendapunt: eerste woensdag van de maand bij elkaar eten!

Thema: Zeeuwse wijn

Eerlijk is eerlijk, we zijn er nog niet helemaal. Dit etentje moest ook verplaatst worden naar de donderdag vanwege drukdrukdruk. Maar hey, we doen ons best. Het thema van deze avond is Zeeuwse wijnen. Omdat we ten eerste Zeeuwse roots hebben en ten tweede omdat ik zojuist gekroond ben tot Zeeuwse Wijnkoningin. Die wijnen moet ik, maar eigenlijk wij allemaal, binnenstebuiten kennen.

IMG_0902
We proosten met de Blanc+ van De Kleine Schorre.

En dat is geen straf, kan ik je vertellen. Er worden prachtige wijnen gemaakt op de Kleine Schorre. Het is ook niet voor niets dat de wijnen worden geschonken in de business class van KLM en Restaurant Amarone op de Meent. Zelfs President Obama heeft ervan gedronken op de NSS Summit in 2014.

Rivaner+ met Hollandse garnalen

Rivaner is Luxemburgse naam voor – de misschien beter bekende druivensoort – Müller-Thurgau. Het is een kruising tussen riesling en madeleine royale. Het is een druif die het beste gedijt in koele klimaten. De druif heeft als voordeel dat ‘ie vroeg rijpt en niet zo kieskeurig is wat betreft het terroir. Ideaal voor de Zeeuwse wijngaarden, dus. Let er wel op dat je opbrengst niet te hoog is, want dan verliest ie veel karakter en zuren. Kwaliteit gaat immers boven kwantiteit.

IMG_0905

Op de Kleine Schorre weten ze er wel raad mee. De rivaner is een heerlijke, frisse wijn met rijp fruit en een heel klein sprankeltje. Lekker op een warme zomerdag als aperitief of met een garnalencocktail! Snij een bosuitje in dunne ringetjes, een avocado in kleine blokjes en mix dat met de garnalen. Serveer in een schaaltje of op een amuse-lepel. Whiskysaus maak je in een handomdraai door iets meer mayo te mixen met tomatenketchup, flinke scheut whisky erin en klaar is kees!

Hieronder worden de vijf s’en nog even uitvoerig bestudeerd!

IMG_0908

Auxerrois+ met sliptong & zeekraal

Auxerrois, de druif die veel wordt gebruikt in de crémant d’Alsace, gaat ook lekker in Zeeland. Het is een druif met een lage zuurgraad, is nauw verwant aan de pinot blanc en gedijt ook het beste in koele klimaten. Dat lijkt ingewikkelde wijntaal, maar is het eigenlijk niet. Hoe warmer de temperaturen, hoe rijper de druif kan worden. Als je dan een druif met een lage zuurgraad gebruikt, wordt het een zoete bende. Andersom hoef je het ook niet te proberen. Als je een druif met een hoge zuurgraad in een koel klimaat plant, wil ik je gezicht wel eens zien als je een slokje neemt.

zeeuwse wijn bij zeeuwse gerechten

Van de auxerrois wordt er een fruitige wijn van gemaakt met tonen van peer, appel en perzik. Zuiver en ziltig. De Kleine Schorre stelt zelf voor om deze wijn bij gebakken sliptong te eten. Dus dat doen we. Met een schepje zeekraal. Lekker!

Gris+ met goed gevuld vispotje

De gris+ is een blend van pinot gris en pinot blanc. Hoewel ik een echte aanhanger ben van de Franse pinot gris is de druif misschien toch beter bekend onder zijn Italiaanse naam: pinot grigio. Het is dezelfde druif, maar er zit een groot verschil in smaak. Pinot gris vind je, net als de andere beschreven druiven, in de Elzas. Er worden wijnen gemaakt, die ik zou omschrijven als de witte wijn voor de rode wijndrinker. Het zijn volle, krachtige wijnen, die je dus ook kan combineren met rijke gerechten. Een heel andere kant van de druif vind je in Italie, die ik eerder zou typeren als de ongecompliceerde dorstlesser (uitzonderingen daargelaten).

De gris+ is dat zeker niet en heeft juist een vol karakter. Daarom kun je ‘m ook het beste combineren met gerechten die dat ook hebben. Rijke gerechten. Ik koos voor een vispotje met kabeljauw, zalm en mosselen met groenten in een romige bouillabaisse-saus (recept komt binnenkort online).

IMG_0951

Barrique: de laatste ronde

Bij de laatste ronde blijkt maar weer dat we er goed zitten. We sluiten het diner af met een Barrique, een blend van pinot blanc en pinot gris, die negen maanden rijpt op eikenhouten vaten. 

happy new vintage kleine schorre kerstpakket wijn

Zeeuws wijnpakket

Kerst vier je met Le Club. In dit wijnpakket vind je twee mooie wijnen van Wijnhoeve De Kleine Schorre, gecombineerd met bijpassend lekkers. Leuk voor de feestdagen!

Helemaal anders dan zijn voorgangers. De frisse fruitgeuren maken plaats voor hout en vanille. Ook wat boter in de geur, mijn guilty pleasure. De wijn is vol, krachtig en rijp. We eten er stinkkaasje (understatement) uit de Elzas bij.

Ook zin in een proefrondje?

De wijnen zijn online te bestellen bij de Nederlandse Wijnwinkel. Je kunt ook een keertje naar Dreischor afreizen voor een bezoek aan de wijngaarden en het proeflokaal! Vanaf Rotterdam is het zo’n 50 minuten rijden.


Like what you read?
Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Meer over Nederlandse wijn?

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close