Le Club des Vins

WSET4 – Het eerste examen…

wat is het verschil tussen sden en wset

Denk groots. Ik wil Weinakademiker worden. Op 3 september 2018 startte ik met WSET Diploma Course, die uiteindelijk – als je daar een scriptie achteraan plakt – resulteert in de titel Weinakademiker. In deel 3 vertel ik over het eerste examen en hoe het programma er de komende tijd uit ziet.

Hetzelfde jaar mijn baan opzeggen om te focussen op mijn eigen bedrijf én starten met WSETDiploma. Ik moet toegeven dat ik betere ideeën heb gehad.

Cryoxtraction, pectolyctic enzymes of toch eutypa dieback. Termen waarvan ik nog nooit eerder gehoord heb en ik nu binnenstebuiten moet kennen voor het eerste examen: viticulture & vinification. Qua voorbereiding zit ik er lekker in. Al moet ik zeggen dat ik er zelden tevreden over ben (ja, zwaar leven) en weet tegelijkertijd ook niet wat ik anders nog had kunnen doen behalve mezelf opsluiten en Alleen. Maar. Leren.

Al was dat wel een beetje hoe mijn leven er de afgelopen twee weken uitzag. De study guide doornemen, de Oxford Companion er naast en het boek van WSET ‘Vines & Vinification’. Dat laatste boek helpt je de boel een beetje in perspectief te plaatsen. Leuk, zo’n rotofermenter maar hoe ziet het eruit en hoe werkt het nou écht? Hetzelfde geldt voor snoeiwerk. Wanneer moet je snoeien, hoe moet je snoeien? Gelukkig is er YouTube. De filmpjes over cane en spur pruning hebben me geholpen om het hele gebeuren in de wijngaard beter te begrijpen.

Is het moeilijk?

Deze vraag kreeg ik de afgelopen weken best wel vaak. Is het moeilijk? Tja, medium. Het is veel, maar het is niet per se moeilijk. Het is niet moeilijk als je snapt dat er rotte druiven zijn in de wereld, deze gewoon vergist kunnen worden, maar daar wel vervelende enzymen (laccase) in zitten die je op de een of andere manier de kop in moet drukken. Hoe doe je dat? Waarom doe je dat? Er zijn tal manieren om een wijn te klaren, te filteren en te stabiliseren. Het makkelijke antwoord is natuurlijk dat je gewoon gezonde wijnen moet oogsten ;-)

Ook leuk zijn de onderstokken. Tot en met WSET3 is er nooit veel over gesproken. We weten dat phylloxera ervoor heeft gezorgd dat er bijna geen originele, Europese onderstok te vinden is in Europa. Want die gaat dood als dat beestje ‘m te pakken krijgt. Gelukkig kwam er een oplossing door de bovenstam van de Europese stok te enten op een Amerikaanse onderstok. De Amerikaanse stok is namelijk resistent tegen deze vervelende druifluis. Maar wist je dat er heel veel verschillende onderstokken zijn? Logisch, natuurlijk. De een is geschikt voor kalkbodems, de ander helemaal niet, maar kan weer diep wortelen. Is de bodem vruchtbaar of valt er juist niet veel te halen? Gaan we bulkwijn maken? Regent het veel? Net als het kiezen van een druivenras blijkt het kiezen van de juiste onderstok ook een cruciale factor. Logisch.

Gehaald of niet?

Ik denk het wel. Meer kan ik er niet over zeggen. We horen de uitslag over twee weken.

UPDATE: Ik ben geslaagd met 82%. Kanonnen! Pass with distinction #nerdalert

Na het examen hadden we nog 1,5 dag les in gedistilleerd. Bijna iedereen bleef slapen in België. We hadden allemaal een fles wijn meegenomen voor het diner. #winning

Wset weinakademiker

De volgende dag was weer heftig. Om 8:45 uur stonden er al vijf glazen wodka voor onze neus. Wodka – het heeft geen kleur en geen geur, wat moet je er in godsnaam mee? Ik heb zeer beperkte kennis van gedistilleerd. Vroeger was het ook onderdeel van WSET3, maar dat is er inmiddels uitgehaald. Vanaf volgend jaar gaat het ook verdwijnen uit WSET4. Lucky me….

blank

Grapje. Eigenlijk vind ik het best wel leuk om er meer over te leren. Vooral cognac is te gek. Niet verwonderlijk, het wordt immers ook van druiven gemaakt.

De komende tijd ga ik me dus verdiepen in spirits en het kunnen onderscheiden van, zeg, een Lowland Whisky en een Cognac XO. Ook moet ik me concentreren op rum, want het onderwerp van de ‘course work assignment’ is binnen: The Rum Revival. Hiervoor heb ik nog tot maart de tijd. Mocht iemand een fascinatie hebben voor rum, laat je horen!

Daarnaast staan er vanaf eind januari weer lessen op de planning. Elke maand hebben we twee lesdagen, bijvoorbeeld een lesdag Duitsland/Oostenrijk/Hongarije en een dag Alsace/Bourgogne. Hierover ga ik je meer vertellen als het zover is.

Bekijk alle blogs van ‘De weg naar Weinakademiker

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

 

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close