De weg naar Weinakademiker, deel 5

De weg naar Weinakademiker, deel 5

Denk groots. Ik wil Weinakademiker worden. Op 3 september 2018 startte ik met WSET Diploma Course, die uiteindelijk – als je daar een scriptie achteraan plakt – resulteert in de titel Weinakademiker. In deel 5 vertel ik over de eerste les unit 3 (all the wines of the world).

Het is eind januari en ik loop Kasteel Woerden binnen. Hier staan de komende twee dagen Duitsland, Hongarije, Griekenland, Oostenrijk én Noord- en Zuid-Amerika op het programma.

De algemene theorie kun je overal lezen (of luisteren) en de kans is groot dat ik die zelf nog een keer ga opschrijven, maar vandaag niet. Vandaag vertel ik je over twee smakelijke feitjes die ik nog niet eerder had gehoord.

Het druivenras zweigelt is ontwikkeld door Professor Zweigelt, een nazi.

Say what? Jawel, Frits Zweigelt leefde van 1888 tot 1964 en ontwikkelde in 1922 een kruising tussen saint-laurent en blaufränkisch. Helaas bleef het niet bij onschuldig werk in het lab, de man had ook nauwe banden met de nazipartij. Gek genoeg heette de druif tot 1975 gewoon ‘rotburger’, maar werd veranderd naar zweigelt als eerbetoon aan zijn maker. Awkward.

abgezweigelt

Er is een groep activisten opgestaan die een naamsverandering eisen. Dit is onderdeel van hun campagne Abgezweigelt. Wat wordt de nieuwe naam? De groep geeft Blauer Montag als suggestie, verwijzend naar de blauwe maandag die je kunt hebben na een heftig weekend. Er hebben zich al boeren gemeld die mee willen doen. Binnenkort een update.

Lees meer op Wine Spectator >

Hoe een TV-programma de rode wijnconsumptie in Amerika transformeerde.

Al jaren werd er geprobeerd om de Amerikanen aan de wijn te krijgen, maar niemand kreeg het voor elkaar. Totdat, in 1991, het TV-programma 60 minutes het onderwerp aansneed. Hierin namen de presentatoren het verschil in gezondheid tussen de Fransen en Amerikanen onder de loep. Die eerste werd te boek gezet alsof ze niets anders eten dan foie gras, stokbrood en kaas, de Amerikanen eten minder vet en bewogen bovendien meer. Toch waren het de Fransen die minder te kampen hadden met hart- en vaatziekten. Hoe was dat toch mogelijk?

60 Minutes “The French Paradox”

Het antwoord? Rode wijn. Het tv-programma zorgde voor een ommezwaai. Heel Amerika aan de rode wijn! Mooi verhaal, maar er zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen bij deze conclusie. De Fransen aten over het algemeen gezonder (naast foie gras, ook verse groente i.p.v. bewerkt voedsel), ze nemen er de tijd voor, de koken meer, etc. Toch was het de wijn die de doorslag gaf en zorgde voor een flinke boost in consumptie en productie. Niet alleen van Franse wijnen. Tussen 1990 en 2000 is het aantal Californische wijnhuizen meer dan verdubbeld.

Ook leuk: het schijnt dat men vooral merlot dronk. Dat zou geleid hebben tot de film Sideways, waarin de hoofdrolspeler korte metten maakt met merlot en pinot noir op een voetstuk plaatste. Het zorgde opnieuw voor schommelingen in de verkoop, maar we moeten het ook niet mooier maken dan het is. Merlot is vandaag de dag nog steeds een van de belangrijkste druivenrassen ter wereld.

Meer informatie op Winefolly

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Foto: Prisca Visser

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.