Wijnvraagbaak: hoeveel kost een wijngaard?

Wijnvraagbaak: hoeveel kost een wijngaard?

De rubriek #wijnvraagbaak geeft antwoord op je brandende wijnvragen. Heb je een vraag? Laat het me weten via mail of instagram. Dit keer gaat het over de aanschaf van een wijngaard.

Altijd al gedroomd om wijnboer te worden, je biezen te pakken en naar, zeg, Frankrijk te verhuizen? Het lijkt idyllisch, maar er komt veel bij kijken. Allereerst, de aanschaf van een stuk grond. Dat kan goedkoop ergens in de krochten van Zuid-Frankrijk zonder AOC-regelgeving, maar ook superduur als je een Grand Cru in Bourgogne op het oog hebt. De prijs heeft met verschillende factoren te maken, denk aan: de prestige van de AOC, de kwaliteit en gezondheid van de wijnstokken en de eventuele voorraden of extra’s die bij zo’n wijngaard komen.

Le Club zocht uit hoeveel je ongeveer kwijt bent voor een perceeltje hier en daar.


Frankrijk

Bourgogne

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, een stukje Bourgogne van de bovenste plank kost je 6,77 miljoen euro. Dit was de prijs in 2020 voor een hectare grand cru-wijnstokken in de Côte d’Or, volgens Decanter. Iets vriendelijker voor de portemonnee zijn de premier cru wijngaarden, die gaan weg vanaf 1,69 miljoen euro. Kan nog best interessant zijn, want wie weet wat klimaatverandering nog met zich meebrengt.

Het duurste stukje wijngaard – Domaine du Clos des Lambrays in Morey-Saint-Denis- vind je in Bourgogne en is verkocht voor 101 miljoen euro. Dat was wel inclusief landgoed.

Châteauneuf-du-Pape?

Liever op een plek waar het altijd lekker warm is? Dan is Châteauneuf-du-Pape misschien iets voor jou. Hou alleen wel rekening met die snoeiharde wind, Le Mistral. Een hectare koop je al vanaf 450.000 euro. Maar let op: die hitte kan ook tegen je gaan werken. De alcoholpercentages vliegen de pan uit en wijnen van 15% zijn geen uitzondering meer. Vergeet syrah, en focus je op mourvèdre en andere hittebestendige rassen.

Benieuwd hoe het er aan toe gaat op een domein in Chateauneuf? Ik mocht binnenkijken bij Domaine de Beaucastel.

Bordeaux

Het buitenleven combineren met een stad die ook wel het tweede Parijs wordt genoemd? Klinkt lang niet gek. De prijzen van de wijngaarden in Bordeaux liggen nogal uit elkaar. In Saint-Emilion kun je al vanaf 300.000 euro terecht, terwijl je welgeteld zeven minuten verderop, in Pomerol, zeker 2 miljoen per hectare neertelt. De reden? Saint-Emilion is bijna 7x groter dan Pomerol.

Aan de linkeroever ben je van de vier Grand Cru Classeé gemeenten het goedkoopst uit in Saint-Estèphe (550.000 euro) en het duurst in Pauillac (2,8 miljoen euro).

Zonder AOC

Behoef je geen AOC-status, dan betaal je een stuk minder per hectare. De gemiddelde prijs van een wijngaard ligt dan rond de 15.000 euro. Dat hoeft niet te betekenen dat je dan overgeleverd bent om een nietszeggende wijn te maken. Kijk maar naar Domaine Matassa of de rode wijnen van L’Anglore.

Ik wil bubbels maken

Voor bubbels moet je in de Champagne zijn. Natuurlijk, maar dan moet je wel diep in de buidel tasten. Champagne, goed voor slechts 7% van de totale oppervlakte aan wijngaarden, is knetterduur. Een hectare in de Côte des Blancs kost 1,6 miljoen euro. Je slaat minder euro’s stuk als je naar DOCG Valdobbiadene, de beste heuvel voor prosecco in Veneto, afreist. De prijzen gaan daar vanaf 350.000 euro voor een hectare, maar dan zit je wel op het beste stukje.

Italië

Maak je eigen Barolo – als dat niet als een droom klinkt, weet ik het ook niet meer. Nog niet overtuigd? Laat je dan inspireren door dit artikel van Decanter waarbij vier prachtige domeinen in Piemonte worden uitgelicht. Toegegeven, deze landgoederen liggen niet in DOCG Barolo, maar net daarbuiten. Volgens winenews.it kost een Barolo DOCG wijngaard je tussen de 1,2 en 2,5 miljoen euro.

Spanje

Raul Perez – misschien wel de beste wijnmaker van de wereld – vertelde ons in de podcast dat de wijngaarden het duurst zijn in Rías Baixas. Die zag ik niet aankomen, ik had eerder Rioja of Priorat verwacht. Op Forbes staat er een advertentie voor een halve hectare à 400.000 euro.

In Jerez ben je relatief goedkoper uit. Ik kom een aanbieding tegen van 37 hectare, waarvan 26 is aangeplant inclusief gebouw (dat zou kunnen dienen als kelder, me dunkt). Het staat voor 2,25 miljoen euro te koop. De foto’s zien er niet gek uit, maar verder is er weinig info beschikbaar over de staat van de wijngaard en de bijbehorende eigendommen.

Amerika

De prijzen zijn waarschijnlijk het hoogst in Napa Valley, het pretentieuze wijngebied van Californie. Voor een super premium wijngaard betaal je 1,28 miljoen euro per hectare.

Oh ja, inflatie

Helaas moet ik dit artikel eindigen met slecht nieuws. De cijfers dateren voornamelijk uit 2020 of ouder. Met andere woorden: inflatie is nog niet meegerekend en die is real.

En dan nog iets. Het is hard werken op een wijngaard. Het is niet alleen maar het gezellige druivenplukken in september. Handjes uit de mouwen, het hele jaar door. Maar hey, dan kun je wel elke dag genieten van je eigen wijn. En dat lijkt me ook goud waard 😉

Mocht je willen weten hoe het werken op een wijngaard er aan toe gaat, lees dan deze blogs:

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.