#wijnvraagbaak – Hoeveel kilo druiven heb je nodig voor één fles wijn?

#wijnvraagbaak – Hoeveel kilo druiven heb je nodig voor één fles wijn?

De rubriek #wijnvraagbaak geeft antwoord op je brandende wijnvragen. Heb je een vraag? Laat het me weten via mail of instagram. Dit keer gaat het over rendementen.

Hoeveel kilo druiven heb je nodig voor één fles wijn? En hoe zit het met rendementen? Is 55 hl per hectare veel of weinig? Hoeveel druiven produceert één wijnstok? Vragen, zoveel vragen. Le Club des Vins ging op zoek naar de antwoorden.

Voor één fles wijn is gemiddeld 1 tot 1.2 kilogram druiven nodig. Dat zijn ongeveer 800 druiven.

Jancis Robinson rekent met 1.42 kilogram druiven per liter wijn. Dat komt ongeveer op hetzelfde neer.

Vanzelfsprekend zijn er een aantal factoren van invloed op dit getal. We kunnen wel zeggen dat het 800 druiven zijn, maar als het net voor de oogst heeft geregend, zitten die druiven vol met water en heb je dus technisch gezien een (veel) hoger rendement.

Ook de persing is een belangrijke factor. Hoe harder er wordt geperst, hoe meer sap je krijgt. Het nadeel is natuurlijk dat je bij stevig persen ook de tannines en bittere smaken meeneemt. Sommige wijnhuizen gebruiken alleen de ‘afloop’, het sap wat uit de druiven komt zonder te persen, voor bepaalde wijnen. Logischerwijs heb je dan meer druiven nodig.

Vorig jaar was ik op bezoek bij Billecart-Salmon en zij gebruiken gemiddeld 1.4 kilogram druiven voor een fles. Ik leerde toen dat je zonder kleerscheuren in een pers kunt gaan liggen. Er wordt héél zachtjes geperst.

Hoeveel wijnstokken hebben we nodig voor één fles?

Een moeilijke vraag, want duizend afhankelijkheden. Het heeft te maken met het druivenras, de plantdichtheid, de leeftijd van de wijnstok, de bodemsamenstelling (en vruchtbaarheid), wat de wijnboer doet om het de druiven naar hun zin maken, et cetera. Zonlicht, warmte en neerslag doen ook nog een duit in het zakje. Laten we naar de extremen kijken. Dat doet Decanter ook en vind ik wel een goed idee.

Chateau d’Yquem staat onderaan met een rendement van – schrik niet – één glas per wijnstok. Het komt neer op ongeveer 9 hl/ha. Dit is natuurlijk uitzonderlijk laag, maar ja, die wijn is ook uitzonderlijk goed. Bovendien droogt de botrytis-schimmel de druiven helemaal uit, dus het is logisch dat er meer druiven nodig zijn. De maximale opbrengst volgens de AOC is 25 hl/ha in Sauternes, maar de meeste chateaux zitten tussen de 10 en 20.

Jancis Robinson toetst deze uitspraak met een snelle berekening. De plantdichtheid van Yquem is niet bekend, maar hun directe buren hebben 7000 stokken per hectare staan. Het rendement is dus 9 hl/ha, wat gelijk is aan 1.2 ton druiven per hectare. Deel je dat door de plantdichtheid, dan kom je op 171 gram fruit, ongeveer gelijk aan 0,12 liter wijn ofwel zo goed als één glas (standaardglas 125 ml).

Aan de andere kant van het spectrum, met een maximale opbrengst per wijnstok, staat de commerciële bulkwijn, die bestaat uit druiven afkomstig van een vruchtbare, geïrrigeerde wijngaard. De bio-industrie onder de wijnstokken: 250 hl/ha. Of nog erger: Decanter schrijft zelfs over een opbrengst van 24 flessen per wijnstok. Say what?! Dat is 150 keer meer dan Yquem en ik denk 150 keer minder lekker!

Bronnen

Decanter – How much does a vine produce?
Jancis Robinson – Wine by number, viticulture part one

Meer vragen & antwoorden

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.