Weekend wijntip: Telavi Kondoli Saperavi, 2011

Georgië, daar waar het ooit begon. In de zuidelijke Kaukasusregio zijn sporen gevonden van de oudste wijnranken en van wijnproductie, die dateren van meer dan 7000 jaar geleden. Tijdens het clubavondje ‘De Vergeten Druif’ proefden we een Georgische wijn gemaakt van de saperavi-druif en die viel ruimschoots in de smaak!

Sapera-wie?

We gaan naar wijnhuis Telavi in Kachetië in het oosten van Georgië. De saperavi-druif staat centraal. Saperavi betekent letterlijk ‘verf, kleurstof’ en dat snappen wij direct: we zien een intense, dieprode kleur in ons glas. Nu lees ik ook ergens dat het vruchtvlees van de druif rood is, waar dat bij de meeste druiven geen kleur heeft. De schilletjes geven kleur aan de wijn – maar in dit geval dus ook het vruchtvlees.

Die intensiteit zet zich voort in de geur. Fruitig en kruidig. Hier houden de clubleden van: “Ja, dit vind ik nou écht top.” Dan heb ik het over die volle, krachtige geur en smaak van de wijn. Donker fruit – we proeven duidelijk bramen – en de door houtrijping verkregen specerijen, zoals vanille, leer en laurier.

Wijnspijs

We combineren de saperavi met een Black Angus Ribeye. Het bittere van de houtrijping gaat subliem samen met het sappige vlees. Over hout gesproken, dat pakken ze serieus aan in Georgië. De wijn ondergaat een rijping van 12 maanden en rijpt vervolgens nog minstens 6 maanden op de fles voordat ‘ie de markt op gaat. Bravo!

2016-05-15 19.35.29

Een andere sublieme combinatie is de wijn te serveren met een typische stoofpot uit de Kaukasus. Dat durfde ik tijdens het clubavondje niet aan, maar hier vind je een recept.

Telavi Kondoli Saperavi, 2011 – €13,50 bij Anderewijn.nl

Net als de Dikke Tip Dinsdag is de Weekend Wijntip een wekelijkse rubriek met een wijntip. Een tip voor in het weekend: wanneer je net iets meer de tijd neemt, iets meer mag besteden en kan genieten. Santé.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.