Wijnspijs: zalm wellington (super makkelijk recept)

Wijnspijs: zalm wellington (super makkelijk recept)

Het valt niet mee om iets op tafel te toveren als er veel mensen komen eten. Zo stonden er bij mij laatst een zestal hongerige vrienden op de stoep. Ik wilde ze iets voorschotelen wat ik in een mum van tijd kon klaarmaken, maar wat tegelijkertijd ook wel indruk zou maken ?

Geen pasta, want dat is te makkelijk (ook al is dat eigenlijk helemaal niet zo makkelijk, stel je zou zelf een ragu maken, maar toch). Gelukkig instagram ik de hele dag door en vond ik een plaatje van zalm in bladerdeeg. Als je ‘iets verpakken in bladerdeeg’ wellington noemt, dan is dit zalm wellington! Wat een topidee.

Het is een flinke moot zalm met een laagje spinazie-met-een-lepeltje-kruidenkaas er boven op. Easy does it.

Zalm wellington

Je hebt nodig voor zes personen:

  • bladerdeeg – ik gebruik de verse soort en twee rollen.
  • 800 – 1000 gram zalm
  • 200 gram verse spinazie
  • 50 gram kruidenkaas
  • zout & peper
  • eventueel een ei om bladerdeeg te bestrijken (maar was ik vergeten)

Wat je doet, is dus très eenvoudig. Verwarm de oven op 200 graden. Bak of wok de spinazie met een beetje olijfolie en voeg op het laatst de kruidenkaas toe. Het handige van vers bladerdeeg is dat er al een velletje bakpapier aan zit. Leg het op de bakplaat. Leg de zalmmoot in het midden en bestrijk met het spinazie-kruiden-kaasmengsel en voeg naar smaak wat zout en peper toe. Vouw de zijkanten van het bladerdeeg naar binnen. Als het goed is, heb je net te weinig om de gehele zalm te bedekken. Handig dus dat je nog een rol hebt gekocht. Snij op maat en maak je zalm wellington af. Waarschijnlijk heb je nu nog deeg over, laat je creatieve geest de vrije loop… (of check deze makkelijke kaasstengels).

Bestrijk het bladerdeeg met ei en schuif de zalm wellington de oven in. In ongeveer 25 minuten is ‘ie klaar.

zalm wellington
Dit is natuurlijk een beetje saai…
zalm wellington recept
Creatief met bladerdeeg

Wijnspijs

Ja, het mooie van zo’n gerecht als deze is dat het eigenlijk bij heel veel wijnen past. Het bevat niet echt uitgesproken of hele intense smaken. Als je wilt uitpakken, dan raad ik je De Sousa Champagne Mycorhize aan. Een mooie champagne van enkel chardonnay druiven afkomstig van Grand Cru wijngaarden rondom Avize. Het is een beetje overdreven voor een doordeweekse dag. Dat geef ik toe.

Een iets vettige chardonnay doet het goed, bijvoorbeeld de chardonnay van Toques et Clochers Océanique uit de Limoux. Een andere favoriet is de Bon Vallon Chardonnay van De Wetshof. Het zijn beide chardonnays uit een, op het eerste gezicht, warm klimaat. Toch hebben ze beide verkoeling weten te vinden.

Bon appetit!


Like what you read? Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.