Wijnspijs: welke wijn bij sushi?

Wijnspijs: welke wijn bij sushi?

Een enorme sushi-fan kan ik mezelf niet noemen, maar kan het van tijd tot tijd wel waarderen. Een goede California Roll of Crispy Spicy Tuna sla ik niet af. Qua wijnspijs kan je er van alles mee, zolang je het maar enigszins neutraal houdt. Vaak eet je verschillende soorten sushi in één maaltijd, dus die wijn moet flexibel genoeg zijn om dat aan te kunnen. In Japan kiezen ze vaak saké, de rijstwijn, maar als je daar niet van houdt, kun je onderstaande suggesties proberen.

Altijd goed: Champagne

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: sushi en champagne is een match made in heaven. Kies een champagne met een lage dosage, dus een extra brut of zelfs een brut zéro. Dat brengt de zuren en mineralen naar de voren en past perfect bij rauwe vis. Een voordeliger alternatief is een goede crémant.

Als we kijken naar de 11 handige wijnspijs-tips, dan luidt één van die tips: verfijnd met verfijnd, krachtig bij krachtig. Sushi is een licht gerecht met subtiele, frisse smaken. Je zoekt dus een wijn die dat ook biedt. Dit veronderstelt natuurlijk wel dat je je sushi niet van een afstandje gooit in de soja-saus of bedekt met een dikke laag wasabi. Dan wordt het moeilijker.

sushi wijnspijs

Strak & droog uit koele klimaten

Met strak en droog kun je best veel kanten op, toch? Denk maar aan sauvignon blanc (volgens De Wijnspijsbijbel gaat Menet0u-Salon bijzonder goed bij sushi. Ook gruner veltliner gooit hoge ogen. Beide wijnen hebben vaak iets groens in de smaak, wat goed past bij de avocado en komkommer van de sushi. Heel anders, maar zeker interessant: assyrtiko van het Griekse eiland Santorini.

Tropisch & blijheid: vinho verde (van alvarinho)

Vinho Verde laat zich het beste omschrijven als tropische verrassing. Een tropische verrassing met een fris windje, maar er waait een zweem frisheid van limoen en sinaasappel voorbij. Samen met een schep tropisch fruit en wat bloemetjes maken ze het feest compleet. Vinho Verde is een jonge wijn uit Portugal. Vrij vertaald staat het voor ‘groene wijn’ en slaat in dit geval op het feit dat de druiven vroeg worden geoogst. Door de manier van vinificatie ontstaan er ook nog eens lichte bubbeltjes in de wijn. Het is een lichte wijn, heerlijk verfrissend, en wat mij betreft een schot in de roos bij sushi.


Like what you read? Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

2 comments

  1. blank Saskia says:

    Hier nog 1, ik heb het al een tijdje niet meer gegeten. Laatste keer kwam ik er zelfs achter dat je al best een tijd op een tablet alles kan bestellen. Super handig, dus ik verbaasd maar kwam erachter dat dit al best lang kan. (was het schijnbaar toch langer geleden dan ik dacht)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.