Wijnspijs: salade van eendenborst met rosé champagne

Wijnspijs: salade van eendenborst met rosé champagne

Woohoo, dit is het ultieme voorgerecht voor de feestdagen. Champagne is natuurlijk al een feestnummer op zich. En dan nu ook nog in roze uitvoering. Volgens Bruno Paillard, directeur van champagnehuis Paillard, is rosé champagne hét symbool voor succes. Perfect om het jaar mee af sluiten en laat het nou net goed combineren met eendenborst.

Salade van eendenborst met vijgen

Ingrediënten

 • 200 g rucola (kies biologisch, dat is minder takkerig)
 • 6 vijgen (gedroogd kan ook)
 • 100 gram gerookte eendenborst
 • 30 gram pistachenoten of pijnboompitten
 • parmezaanse kaas
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel rode wijnazijn
 • 1 eetlepel donkere fruitjam (ik heb deze gebruikt)
 • peper en zout

Stappenplan

 1. Rooster de noten of pitten op een laag vuur.
 2. Was de vijgen en snij ze in partjes. Als je gedroogde vijgen hebt, hoef je ze niet te wassen.
 3. Meng de olie met de azijn en de jam en klop met een garde tot een dressing. Proef de dressing en bepaal zelf of je wat zoeter (meer jam) of wat zuurder (meer azijn) wilt. Breng naar smaak zout en peper toe.
 4. Verdeel de sla over twee borden en besprenkel met de dressing.
 5. Verdeel de gerookte eendenborst over de borden. Voeg de vijgen en parmezaan flinters (tip: dunschiller!) toe. Klaar is kees!

eendenborst-2

Wijnspijs

Deze salade van eendenborst gaat heel goed bij rosé champagne. Het fruitige van de champagne komt mooi terug in de bramenvinaigrette, maar combineert ook enorm goed bij rosé gebakken eendenborst. De Parmezaanse kaas is een all-time favo bij Champagne. Zout en zuur zorgt nu eenmaal voor een feestje in je mond.

de-wijnen
Ik schonk de eerste van rechts: Rosé de Mai van Zimmerlin-Flamant

Toevallig heb ik zelf nog een rosé saignée Champagne in de koelkast liggen. Deze rosé is gemaakt door de blauwe druiven te laten ‘bloeden’ (saigneé komt van het werkwoord saigner, wat bloeden betekent). Alleen het sap wat vrijkomt door het gewicht van de trossen in de kuip wordt gebruikt. Dat is automatisch een beetje gekleurd door de schilletjes. Rosé saignée champapgnes zie je niet heel vaak in Champagne. Vaker wordt er gewoon een scheutje rode wijn aan de witte wijn toegevoegd. Hoe meer rode wijn, hoe intenser de kleur en de smaak.

Extra tip: Bollinger Rosé

Door Perswijn gekozen tot beste rosé champagne van Nederland. Scoort ook goed in de internationale pers. Zelf heb ik ‘m geproefd tijdens de Masterclass van Bollinger bij Wijnhandel Peeters, waar ik ook de Vieilles Vignes Francaises 2006 mocht proeven. Dit is een champagne die rosé gemaakt is door ongeveer 5% stille wijn van de pinot noir toe te voegen. Dat klinkt een stuk minder als het gemiddelde van 15% in de Champagne. Dat komt omdat Bolllinger een echt pinot noir huis is en hun stille wijn een enorme kracht heeft.

Bollinger Rosé Champagne van Gall & gall  (€ 69,79)

bollinger

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.