Wijnspijs: Italiaanse polpette

Wijnspijs: Italiaanse polpette

Dit is een recept van @dolcetto050 zoals zij het in Rome heeft leren maken. Dat klinkt al goed, toch? Het zijn Italiaanse gehaktballetjes met tuinkruiden.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram gehakt (runder of half om half)
  • 1 ei
  • 100 gram geraspte parmezaan of pecorino romano
  • 100 gram geraspte kaas (provolone, of gewoon belegen kaas)
  • 50 gram paneermeel
  • ½ wit brood, mag beetje oud zijn, korst niet gebruiken, alleen het zachte deel , brood weken in melk
  • 1 klein uitje, klein gesnipperd
  • optioneel: 1 teentje knoflook, geperst
  • half bosje peterselie, fijn gehakt
  • 1 tl zout (ongeveer 4 gram is dat)
  • peper

Voor de saus

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, doormidden
  • tuinkruiden: blaadjes salie, rozemarijn, laurier, marjoraan, tijm
  • 1 glas droge witte wijn (bijv. Chardonnay)

Hoe maak je het?

Om de gehaktballetjes te maken, mix in een kom het gehakt, de geraspte kaas, het ei, knoflook, de peterselie en het brood dat je eerst in heel kleine stukjes hebt geplukt en in melk hebt geweekt. Knijp het brood goed uit voordat je het aan het mengsel toevoegt.

Zout en peper toevoegen en heel goed mengen. Zet het dan een half uurtje weg zodat de smaken kunnen intrekken.

Rol er daarna balletjes van (formaat walnoot) en rol die door de paneermeel.

In de tussentijd olie in de pan verhitten met het knoflook teentje erbij (die vis je er aan het einde weer uit). Doe de gehaktballetjes in de pan op medium vuur, totdat ze van buiten bruin zijn maar van binnen nog niet gaar.

Voeg dan het glas wijn toen, zet het vuur hoog en laat de wijn indampen, ongeveer 10 a 15 minuten, draai ze in die tijd een keer of twee voorzichtig om. Terwijl het indampt doe je de verse kruiden erbij in de pan en doe een deksel op de pan, hoeft niet helemaal afgesloten te zijn. Als het te droog wordt nog wat water toevoegen. Nog wat zout en peper aan het eind erover en server heet.

Wijnspijs: Frasceti

Frasceti – is het een druif, is het een gebied, een wijn? Het blijkt het laatste. Wie wist het? Het is een combinatie van verschillende witte druivenrassen en komt uit de Lazio-streek. Het moet tenminste 70% malvasia (malvasia di candia of malvasia puntinata) bevatten en mag aangevuld worden met maximaal 30% bellone bianco, bombino, greco en trebbiano. @dolcetto tipt deze Poggio Verde van Grapy.nl.

poggio verde
• Italië fan 🇮🇹 • Wijn wset3🍾🍇, native italian grapes • Recepten traditionele Italiaanse keuken, Risotto 🍤 • Moestuin🥬🥒🥦🌿 ~Make pasta not war🍝

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.