Wijnspijs: chardonnay ♥ recepten

Wijnspijs: chardonnay ♥ recepten

Nee tegen chardonnay? Mooi niet. Weet je wel dat van deze druif de mooiste wijnen van worden gemaakt? Zeker ook de snelle doordrinkers, de massa-wijnen. Maar wie wel eens een top Bourgogne of een dikke chardonnay uit de Nieuwe Wereld heeft geproefd, weet dat er meer is.

Verschillende chardonnay

Chardonnay heeft van zichzelf niet zoveel fruitaroma’s. Maar de druif is daarentegen wel goed in staat de karakteristieken van de wijngaard (het terroir) door te vertalen in de wijn. Dat zie je goed in Bourgogne, waar elk (stukje) wijngaard gelijk staat voor een andere stijl chardonnay. Ik zeg elk stukje, want het heeft ook nog met de keuzes van de wijnboer te maken wat je in je glas treft. Meer weten over chardonnay? Lees dit artikel.

Omdat chardonnay zo verschillend kan zijn, zijn de gerechten ook verschillend. Hieronder vind je drie categorieën. Van jeugdig naar volwassen chardonnay. Van Chablis naar Meursault. De bijpassende gerechten staan erbij vermeld.

Jonge, niet-houtgerijpte chardonnay

Chablis, jonge chardonnay uit Bourgogne of Italië

Jonge chardonnay doet het goed naast gestoomde of gegrilde vis, vispaté, kip. Ook een goede partner naast risotto met groente of romige groentesoep. De frisheid en levendige zuren zorgen ook voor een mooi contrast bij gefrituurd eten. Chablis is uiteraard de klassieke partner van oesters.

Lekker met deze recepten:

Fruitige, niet-houtgerijpte tot licht-houtgerijpte chardonnay

Chardonnays rond de 8 euro uit warmere gebieden, zoals Zuid-Frankrijk, Chili, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika

Iets rijkere gerechten dan bovenstaande, waar nog wel iets van frisheid in te vinden is. Bijvoorbeeld gepocheerde zalm met botersaus of kip in een roomsaus. Pasta in dito saus is ook een goede match. Ceasar salade doet het goed of andere salades met perzik, mango of macadamia noten.

Lekker met deze recepten:

wijnspijs chardonnay
Gevulde avocado met tonijn, paprika en lente-ui

Volle, houtgerijpte chardonnnay (‘de dikke chardonnay’)

Top Bourgognes en de betere chardonnays uit de Nieuwe Wereld, zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Californië

Weer een stapje hoger op de ladder: het mag nog rijker, romiger, eleganter. Check de rijke visgerechten als tarbot, schol en zeebaars in beurre blanc of een goede roomsaus.

Lekker met deze recepten:

wijnspijs chardonnay
Coquilles St Jacques in béchamelsaus van Oh My Dish

Eggs benedict is ook heerlijk met een volle chardonnay. De wijn is net zo romig als het gerecht. Dat werkt, zie nummer 3 van de handige tips bij wijnspijs. Maar ook tip numéro 4 kan hier goddelijk werken. Zet een lichtgewichte wijn naast zware Eggs Benedict om even lekker te balanceren. Yummy.

Wijnspijs die niet zo werkt met chardonnay

Er zijn ook een paar gerechten die je beter niet kunt combineren met chardonnay.

  • Lichte, verse kazen zoals geitenkaas of schapenkaas. Geitenkaas gaat goed met sauvignon blanc en schapenkaas met een gerijpte rode wijn, bijvoorbeeld uit Portugal.
  • Tomatensauzen gaan beter met wit of rood uit Italie.
  • Voor Thaise invloeden kun je beter wijn halen uit Elzas (pinot gris) of een sauvignon blanc uit de Nieuwe Wereld.

Meer informatie op Matching Food And Wines en Winefolly

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.