Wijnrel in Rusland: Champagne wordt sparkling wine

Wijnrel in Rusland: Champagne wordt sparkling wine

Er zijn maar weinig onderwerpen waar Fransen zich zo over kunnen opwinden als over de bescherming van de naam Champagne. Champagne mag alleen Champagne heten als het uit de Champagne komt. Dat weet inmiddels iedereen, wijnfan of niet.

Comité Champagne

Dat betekent ook dat deze naam niet zomaar gebruikt mag worden om een ander product mee op te leuken. Onlangs besloot het Duitse Hof nog – na lang getouwtrek – in het voordeel van de Fransen om ‘Champagne Sorbet Ice Cream’ uit de schappen te halen. Het ComitĂ© Champagne heeft het er maar druk mee. Alles wordt uit de kast getrokken (lees: miljoenen euro’s) om de merknaam te beschermen. Over heel de wereld. Een hilarisch detail: ze hebben zelfs een hele pagina aan hun overwinningen gewijd.

blank
Champagne, of toch niet? (bron: Comité)

From Russia with love

Tot op heden zijn er nog steeds landen die de naam van AOC Champagne niet willen erkennen. Rusland is er daar een van. Het geintje dat ze onlangs hebben uitgehaald zagen de Fransen klaarblijkelijk niet aankomen.

Een nieuwe Russische wet zorgt ervoor dat alle Champagne die naar Rusland verscheept wordt, gelabeld moet worden met ‘sparkling wine’ op het achteretiket. Say what? Dat moet een klap in het gezicht zijn voor de Fransen. Hun eigen creatie moeten ‘degraderen’ tot sparkling wine. Het woord ‘shampanskoye’ – de vertaling van Champagne – mag vanaf nu alleen door Russische producenten gebruikt worden.

Wat vind jij?

Wat vind jij van deze kwestie? Gaat dit te ver, of moeten de Fransen zich niet zo aanstellen? Laat je reactie achter hieronder.

Als afgestudeerd sportmanager ben ik eigenlijk per ongeluk in de horeca terecht gekomen. Na 5 jaar als bedrijfsleider bij Jansen & Jansen in Gorssel werd het tijd om naar de grote stad te verhuizen. Ik wilde werken met een unieke wijnkaart en leren van de besten, zodoende werk ik sinds januari bij Zoldering in Amsterdam. Nooit gedacht dat ik hier terecht zou komen, maar het sommeliersvak heeft me helemaal gegrepen. Zoals de meeste wijnnerds onder ons wil ik graag alles snappen en ben je nooit uitgeleerd. Dus na WSET 2 en 3 hoop ik dit jaar ook de WSET Diploma Course af te ronden. En daarna, we zullen zien waar dit wereldje me brengt!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.