Sherry

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: make sherry great again. Dat is ons motto bij Le Club des Vins. De jaarlijkse consumptie van 40 miljoen liter per jaar zullen we niet meer halen en dat is maar goed ook. De tijd van veel en snel geproduceerde sherry is voorbij. Het is tijd voor het nieuwe (oude) geluid van Jerez. 

desserts

Lees dit eerst…

De eerste keer dat ik sherry dronk, weet ik nog goed. Ik vond het ronduit smerig. Had ook geen idee wat het precies was, hoe het werd gemaakt en associeerde het vooral met oude tantes. Little did I know…


Soorten sherry

Biologisch gerijpte sherry

  • Fino – Een strokleurige, beendroge sherry met een delicaat aroma van beurse appel, amandelen, gerijpt (min. 2 jaar) onder een beschermende laag flor die zorgt voor het unieke karakter.
  • Fino Viejo – Een oudere fino, die tenminste 7 jaar gerijpt heeft in het solerasysteem, wat resulteert in een intensere smaak en een grotere complexiteit dan een standaard Fino
  • Manzanilla – Hetzelfde als een fino, maar exclusief gerijpt (minimaal twee jaar) in de kustplaats Sanlúcar de Barrameda, volgens de boeken iets ziltiger en delicater dan een fino.
  • Manzanilla Passada – Een dieper, complexere versie van een manzanilla, die langer is gerijpt, waardoor de flor begint te verzwakken. Dit levert notige smaken op en een rijkere body.

Eerst biologisch, dan oxidatief gerijpt

  • Amontillado – Een sherry die begint als fino maar na het verdwijnen van de flor verder rijpt, resulterend in een diepere kleur en complexe noten van noten en hout.
  • Palo Cortado – Een sherry met de delicate neus van een amontillado gecombineerd met de volle smaak van een oloroso, een brug tussen de twee stijlen. In de praktijk rijpt een palo cortado korter onder flor dan een amontillado.

Oxidatief gerijpt

  • Oloroso – Een sherry die niet onder flor rijpt, maar een oxidatieve rijping ondergaat. Hierdoor ontstaat een diepere kleur en een volle smaak. Kenmerken zijn aroma’s van gedroogd fruit (vijgen, rozijnen) en walnoten.

Zoete sherry

  • Pale / cream / medium – Zoete blends van respectievelijk fino, oloroso of amontillado met PX. De beste versies van deze stijl laten een mooie balans zien tussen zoetheid en structuur.
  • PX – Vaak uitzonderlijk zoete sherry gemaakt van zongedroogde PX of moscatel druiven, dik en stroperig met smaken van rozijnen, appelstroop en vijgen.

Blogs over sherry

Le Club des Vins raakt niet uitgepraat over sherry. We zijn ook graag in Jerez en omstreken te vinden. Onze dikke tips voor een tripje die kant op lees je in onderstaande blogs.

Om te kijken

Waan je even in El Marco de Jerez met de geweldige docu van Wine Masters.

Neem een kijkje in de keuken van La Gitana, een topproducent van manzanilla.

la gitana

In de Fanshop

Om te luisteren

  • S03E12 Make Sherry Great Again Part 2 | Onversterkte Revolutie

  • S03E07 Make Sherry Great Again | Part 1

  • Episode 5 – Sherry

Alle blogs & podcasts over sherry vind je hier.

favorieten podcast
  • Geproefd: Equipo Navazos, La Bota 103 de Manzanilla Pasada

    Geproefd: Equipo Navazos, La Bota 103 de Manzanilla Pasada

    Geproefd op 19 maart 2022 door Nadien de Visser Equipo Navazos is een samenwerking tussen Jesús Barquín en Eduardo Ojeda, beide sherrylovers pur sang. Samen speuren ze de sherry-streek af op zoek naar…

  • Sherry & desserts

    Sherry & desserts

    Op de valreep deel ik nog een paar tips voor een Sherry Christmas. Deze tips zijn overigens het hele jaar door inzetbaar, want #makesherrygreatagain. Maar denk je, ik weet niet waar ik moet…

  • S03E12 Make Sherry Great Again Part 2 | Onversterkte Revolutie

    S03E12 Make Sherry Great Again Part 2 | Onversterkte Revolutie

    Daar zijn we weer met een aflevering over sherry. Het verdient nu eenmaal meer aandacht en we hopen dat het jou aan zet om ook eens een glas in te schenken.In deze aflevering…

  • S03E07 Make Sherry Great Again | Part 1

    S03E07 Make Sherry Great Again | Part 1

    We kunnen natuurlijk wel roepen Make Sherry Great Again, maar om deze geweldige complexe wijn echt weer groots te maken is het natuurlijk fijn als je weet hoe het nou daadwerkelijk gemaakt wordt.…

  • Een wijnfan in… Sanlúcar de Barrameda

    Een wijnfan in… Sanlúcar de Barrameda

    Een bezoek aan de sherrydriehoek stond al zolang op mijn lijstje. Eindelijk was het dan zover – begin oktober 2021 – wat overigens qua weer een perfecte tijd is om deze streek te…

  • Episode 5 – Sherry

    Episode 5 – Sherry

    Disclaimer: Het spijt ons vreselijk maar het geluid van deze episode is nog slechter dan voorheen. Hierna wordt het beter. Beloofd!! Dit keer duiken we in de wondere wereld van sherry. Ook deze…