Le Club des Vins

Sherry

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: make sherry great again. Dat is ons motto bij Le Club des Vins. De jaarlijkse consumptie van 40 miljoen liter per jaar zullen we niet meer halen en dat is maar goed ook. De tijd van veel en snel geproduceerde sherry is voorbij. Het is tijd voor het nieuwe (oude) geluid van Jerez. 

Inhoud

sherry poster

Verschillende soorten sherry

Manzanilla

Een variant van Fino, maar exclusief gerijpt (min. twee jaar) in de kustplaats Sanlúcar de Barrameda, met een licht ziltigheid als resultaat van de zeelucht.

Manzanilla pasada

Een dieper, complexere versie van Manzanilla, die langer is gerijpt, waardoor de flor begint te verzwakken. Dit levert notige smaken op en een rijkere body.

Fino

Een strokleurige, beendroge sherry met een delicaat aroma van beurse appel, amandelen, gerijpt (min. 2 jaar) onder een beschermende laag flor die zorgt voor het unieke karakter.

Fino Viejo

Oude Fino, die tenminste 7 jaar gerijpt heeft in het solerasysteem, wat resulteert in een intensere smaak en een grotere complexiteit dan een standaard Fino.

Amontillado

Een sherry die begint als Fino maar na het verdwijnen van de flor verder rijpt, resulterend in een diepere kleur en complexe noten van noten en hout.

Palo Cortado

Een sherry met de delicate neus van een amontillado gecombineerd met de volle smaak van een oloroso, een brug tussen de twee stijlen.

Oloroso

Een rijke, oxidatief gerijpte sherry zonder invloed van flor, donker en vol met intense aroma's van gedroogd fruit en karamel.

Pale, cream, Medium

Zoete blends van respectievelijk fino, oloroso of amontillado met PX. De beste versies laten een mooie balans zien tussen zoetheid en structuur.

PX / Moscatel

Uitzonderlijk zoete sherry gemaakt van zongedroogde PX of moscatel druiven, dik en stroperig met smaken van rozijnen, appelstroop en vijgen.

Laatste blogs over sherry

sherry sommelier favorieten

De favoriete sherry van de sommelier

Van 6 tot 12 november is het Sherry Wine Week en daar doet Le Club des Vins natuurlijk graag aan mee. Zo publiceerden we al een blog over Valdespino, combineerden we onze favo zoete sherry met desserts en vroegen we sommeliers en andere doorgewinterde wijntypes om hun lievelingssherry. En dat leverde deze waslijst aan tips […]

een wijnfan in jerez

Een wijnfan in Jerez

In 2021 was mijn eerste bezoek aan de sherry-driehoek een feit. Als start- en eindpunt van onze avonturen diende de mooie stad Sevilla, die zonder twijfel een plekje veroverde in mijn persoonlijke top 3 Spaanse steden (samen met Valladolid en Madrid – en oké Bilbao hoort er eigenlijk ook bij). Een jaar later, in 2022, […]

la bota de manzanilla pasada

Geproefd: Equipo Navazos, La Bota 103 de Manzanilla Pasada

Geproefd op 19 maart 2022 door Nadien de Visser Equipo Navazos is een samenwerking tussen Jesús Barquín en Eduardo Ojeda, beide sherrylovers pur sang. Samen speuren ze de sherry-streek af op zoek naar bijzondere vaten. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, de hoogtijdagen van sherry, lag de focus niet zo zeer […]

sanlucar de barrameda

Een wijnfan in… Sanlúcar de Barrameda

Een bezoek aan de sherrydriehoek stond al zolang op mijn lijstje. Eindelijk was het dan zover – begin oktober 2021 – wat overigens qua weer een perfecte tijd is om deze streek te bezoeken. Geen wolkje aan de lucht en een gemiddelde temperatuur van 25 tot 28 graden. En de manzanilla binnen handbereik. Wat wil […]

sherry

Wat ik niet wist over sherry (deel 2)

Vorige week schreef ik het eerste deel over de ontwikkelingen in de wondere wereld van sherry. Dat kun je hier terug lezen. Vandaag ga ik verder met de ontwikkelingen op het gebied van marketing. Wat kun je doen als verkopen tegenvallen? Zakken met de prijs, dat kan, maar dat hebben ze al te vaak gedaan […]

sherry-jerez

Wat ik niet wist over sherry (deel 1)

De eerste keer dat ik sherry dronk, weet ik nog goed. Ik vond het ronduit smerig. Had ook geen idee wat het precies was, hoe het werd gemaakt en associeerde het vooral met oude tantes. Little did I know. Naarmate ik meer te weten kwam over deze Zuid-Spaanse wijn begon ik het interessanter te vinden. […]

sherry valdespino

Wat ik niet wist over sherry...

Halverwege de jaren zeventig was sherry immens populair. Hier in Nederland, maar ook in Engeland ging het met flessen tegelijk over de toonbank. De grootste afnemer was inderdaad de wat oudere vrouw die een grote voorliefde had voor gezoete sherry, zoals Medium, Cream en Pale Cream.

Die hoogtijdagen zijn voorbij. Daarna volgde er een afname met de grootste val tussen 2007 en 2011. Een van de oorzaken was de dalende interesse in zoete wijnen. Ook de algemene trend van de laatste jaren om gezonder te leven heeft er vermoedelijk aan bijgedragen.

Laatste podcast over sherry

podcast over wijn

S03E12 Make Sherry Great Again Part 2 | Onversterkte Revolutie

Daar zijn we weer met een aflevering over sherry. Het verdient nu eenmaal meer aandacht en we hopen dat het jou aan zet om ook eens een glas in te schenken.In deze aflevering focussen we vooral op onversterkte sherry. Dat lijkt iets nieuws, maar is er dus al jaren, of eigenlijk: eeuwen. De industrialisatie van […]

podcast over wijn

S03E07 Make Sherry Great Again | Part 1

We kunnen natuurlijk wel roepen Make Sherry Great Again, maar om deze geweldige complexe wijn echt weer groots te maken is het natuurlijk fijn als je weet hoe het nou daadwerkelijk gemaakt wordt. Daarom ga je letterlijk met ons mee op reis in deze podcast. Ken je bijvoorbeeld het gezegde ABC Anything but Chardonnay, dit […]

make sherry great again

Episode 5 – Sherry

Disclaimer: Het spijt ons vreselijk maar het geluid van deze episode is nog slechter dan voorheen. Hierna wordt het beter. Beloofd!! Dit keer duiken we in de wondere wereld van sherry. Ook deze wijnstijl kwam uitgebreid aan bod tijdens WSETDiploma. We hebben het over de “rise and fall and rise of sherry” en daar keuvelen […]

Lekker film kijken?

Word lid van Wine Masters en kijk binnen bij La Gitana. Meer info >

Sherry in de Fanshop

Shopping cart close