Duitse wijnen

Wie de Duitse wijnwetgeving probeert uit te leggen, hoeft niet op applaus te rekenen. Het is vermoeiend, langdradig en niet echt logisch. Los daarvan maken onze oosterburen natuurlijk schitterende wijnen binnen of buiten de wet. En die willen we maar al te graag leren kennen.

Statistieken

Duitsland telt ongeveer 100.000 hectare aan wijngaarden. Dat is net iets minder dan Bordeaux. Zo’n 70% is aangeplant met witte druivenrassen, de rest met blauwe druivenrassen. Die laatste categorie groeit aanzienlijk; 20 jaar geleden was het nog 25% van de aanplant.

Qualitätswein moet altijd uit één van de 13 wijngebieden (“Anbaugebieten) komen – de belangrijkste vind je hieronder.

Bronnen: Duitse Wijn (01/2024), Destatis (01/2024)

Ahr

Je verwacht het misschien niet, zo noordelijk, maar hier, op de zonnige hellingen, vind je topnotch spätburgunder.

Moezel

Iconisch en geweldig. Supersteile, leistenen wijngaarden langs de kronkelende Moezel-rivier. Het mekka voor wijnfans (en veel bejaarden).

Rheingau

Een historisch wijngebied langs de oevers van de Rijn met eeuwenoude kloosters en statige kastelen. Koning Riesling viert hier zege.

Baden

Het warmste wijngebied van Duitsland, grenzend aan Frankrijk en Zwitserland. Hier schitteren spätburgunder, chardonnay en weissburgunder.

Nahe

Een klein, maar veelzijdig gebied waar mineraliteit de boventoon voert. De combinatie van verschillende bodemtypes zorgt voor complexe wijnen, met riesling als voornaamste druif.

Rheinhessen

Duitslands grootste wijngebied met het motto: ‘alles kan, alles mag’. Van frisse, fruitige rieslings tot krachtige spätburgunders.

Franken

Typische bocksbeutel-flessen. Staat bekend om minerale silvaners die perfect passen bij de lokale keuken. Ook riesling en spätburgunder vinden hier een thuis.​

Pfalz

Direct ten noorden van de Elzas gelegen, met een vergelijkbaar warm klimaat dankzij het Haardt-gebergte. Veel riesling.

In de Fanshop

Laatste blogs over Duitse wijn