Wijnfans opgelet: heb je de RAISIN-app al?

Wijnfans opgelet: heb je de RAISIN-app al?

Hoe pak jij een stedentrip aan? Ben je super georganiseerd en weet je precies waar je moet zijn voor de hipste buurtjes en dito bars? Of sta je ook weleens plompverloren op een of ander zebrapad en komen alle tourist traps op je af? No more drama. Download de raisin-app – het is de dikste tip ooit!

Ze omschrijven zichzelf als “The Natural Wine App to find, share and enjoy natural wine”. Het laat je de leukste adressen zien, inclusief wijnbars, wijnwinkels en restaurants met een mooie wijnkaart. Het richt zich op natuurwijnen, maar deze adressen hebben heus niet alleen maar hardcore natuurwijnen op de plank staan. Wel staat het garant voor plekken waar je écht goede wijn kunt krijgen – zij het natuurlijk, zij het biologisch of biodynamisch. Wijnen waaraan zo min mogelijk gesleuteld is. Kijk, en als je zo je best doet om een toffe wijnkaart te maken, dan zit het ook wel snor met het eten. Win-winsituatie! Wijn-wijn!

Het afgelopen jaar heb ik een paar pareltjes gevonden dankzij Raisin. Hier komen ze:

Bist’roch in Nuits Saint George

Hier karden we langs op de terugweg vanuit Zuid-Frankrijk. Veel mensen kiezen dan voor een snelle hap bij een wegrestaurant, maar wij besluiten dat anders aan te pakken. Is er ergens en route iets lekkers te vinden? Vertel het me maar, Raisin. En jawel, wijnbar Bist’roch popt op. Bijkomend voordeel: ze maken dagelijks één gerecht klaar, dus last van keuzestress bestaat hier niet. Wij kregen een heerlijke, romige risotto voorgeschoteld. Qua wijnen kun je wel even een uurtje uittrekken. De wijnkaart is een dik boek met heel veel (of alleen maar? – ik weet het niet meer zeker) Franse wijnen. Wij kiezen voor een Saint Aubin Premier Cru. Love dat.

Meer lezen? Check het eerdere artikel over Bist’roch!

22 Rue du Général de Gaulle, Nuits-Saint-Georges, Bourgogne, Frankrijk.

Des Vignes et des Hommes in Chagny

Het vinden van een leuke wijnwinkel valt niet altijd mee in Frankrijk. Meestal zitten ze verscholen in zijstraatjes buiten het centrum of kun je beter naar een minder bekend (slash toeristisch) dorpje voor pareltjes. Dankzij de raisin-app kwam ik terecht bij Des Vignes et des Hommes in Chagny. Wat een toffe wijnen en aardige winkelier, die me alles vertelde over de bende van vijf uit Beaujolais. Kopen en leren tegelijk, my two favourite things.

39 Rue de la Ferté, Chagny, Bourgogne, Frankrijk.

blank
Deze wijn kocht ik onder andere bij Des Vignes et Des Hommes in Chagny.

Cork in Bilbao

In Bilbao kun je flink verdwalen als het om tapas gaat. Overal vind je hapjes op de bar, maar waar vinden we de beste (die bijvoorbeeld niet tien seconden opgepiept worden in de magnetron)? Ook een goed glas erbij, graag. We struinen door de straten, eten tapas, drinken wijn, maar missen het wow-gevoel. Help ons, Raisin. Wine Bar Cork komt voorbij – 20 minuten lopen. Oké, gaan we doen.

Nog voordat de wijn ingeschonken is, weten we al dat het goed zit. Hier gaan we voorlopig niet meer weg. Ik zie de encruijcado, een onversterkte sherry van 90% palomino fino en 10% gekkigheid (oude, vergeten sherry-druiven) staan tussen de flessen die per glas besteld kunnen worden. Te gek. Hazelnoten, walnoten, appel en een subtiele hint van flor. Daarna volgt er een fles Coteaux Champenois van champagnehuis Fleury uit Cote des Bars. Geen champagne, maar een stille wijn van 100% pinot noir. Het begint wat reductief en stallig, maar dat trekt langzaam weg en maakt plaats voor geuren van rood fruit en bosgrond. En dat geserveerd in een Gabriel Glas. #winning

C/ Licenciado Poza 45, Bilbao, Spanje

Oké, geen 100% score

Gaat het altijd goed? Nee, helaas. De raisin-app maakt ook wel eens een misser. Het kan de beste overkomen. Vorige week was ik in het zuiden van Portugal en hoopte onderweg een leuk tentje te vinden. We slaan de snelweg af en zetten koers naar de kust: Wine Bar Terroir in Carvoeiro. Klinkt goed. De luifel hangt er nog, maar er is geen fles wijn meer te bekennen. Jammer! Check dus altijd even de comments 😉

Update: In 2021 was ik opnieuw in Carvoeiro en er is tegenwoordig een wijnbar: Touriga! Met alleen Portugese wijnen.

Raisin-app is te downloaden in de App Store.

Nog even voor de duidelijkheid: dit artikel is niet gesponsord door Raisin. Zouden ze overigens best mogen doen, maar voor nu is het 1-0: ik heb zelf zojuist een kleine donatie overgemaakt aan Raisin.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Foto: Prisca Visser.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.