Een wijnfan in… Rotterdam

Een wijnfan in… Rotterdam

Regelmatig krijg ik de vraag van niet-Rotterdammers of ik nog iets leuks weet in deze topstad. Waar moet je zijn om te eten, te drinken en te slapen in Rotterdam? Nu heb ik een serie tips voor je, zoveel dat je hier wel een maand kunt vertoeven, maar laten we beginnen met de highlights.

Restaurant Fred**

Begin januari 2023 opende Restaurant Fred de deuren van het nieuwe pand aan de Maas. Bij binnenkomst loopt het water je direct in de mond met de open keuken, de geweldige geklimatiseerde kaaskamer én dito walk-in klimaatkast. Het interieur oogt sjiek, maar niet stijf. De kookstijl van Fred Mustert is klassiek Frans met, zoals het een tweesterrenchef betaamt, een eigen twist. Wat je niet mag missen, is de signature dish van foie, coquille en truffel. Of de kingcrab met kaviaar en pompoen. Laat je verrassen door de originele keuzes van de sommelier, Axel Rosier. Of ga voor een klassieker, want die zijn er genoeg.

Restaurant Fred, Boompjes 41

restaurant fred

Wijnbar Verward & Harrie’s Wine & Deli

Begin je dag bij Verward. Een gezellige wijnbar, geleid door Ward achter de bar. Ze doen waar ze zelf zin in hebben. En dat kan zomaar een of andere awesome wine van de bovenste plank zijn die je dan ineens per glas kunt bestellen. Naast heerlijke wijnen is er ook genoeg te bikken bij Verward. Een kaas- of vleesplankje (oh, die lekkere rillettes) gaat er altijd wel in, toch?

Verward, Hoogstraat 69A

Daarna (of ervoor) kun je een deurtje verder naar Harrie’s Wine & Deli. Opgericht door Harrie Baas, oud mede-eigenaar en sommelier van sterrenrestaurant Amarone, nu in bezit van zijn eigen proeflokaal én delicatessenwinkel. What’s not to like?

Harrie’s Wine & Deli, Hoogstraat 63A

Wijnbar Walsjérôt

Bij Walsjérôt heb je keuze uit 75 open wijnen, die je zelf kunt tappen. Hoeveel je wilt, bepaal je zelf: één slok, een half glas of een heel glas. Zo wordt het bijvoorbeeld ein-de-lijk mogelijk om op woensdagmiddag een glas Chateau d’Yquem te klappen of een zomeravond af te trappen met die geweldige chardonnay van de Zuid-Afrikaanse Master of Wine: Richard Kershaw. Ik teken ervoor. Welke exclusieve wijnen er op de tap staan, kun je checken of vragen op instagram. Meer lezen over Walsjérôt, check dit artikel >

Wijnbar Walsjérôt, Bentinckplein 5

walsjerot rotterdam

Louise Petit Restaurant

Je waant je eventjes in Parijs bij Louise Petit Restaurant. Uitkijkend over de Veerhaven en de Maas kun je heerlijk genieten van pain perdu van brioche brood (veeg mij maar op) in de ochtend, of een vieruurtje met champagne en oesters. Wat we ook wel eens hebben gedaan, is een flesje Morgon met steak tartare en pomme frites. Bij Louise zit je altijd goed. Een klein minpuntje: de keuze wijnen per glas is beperkt.

Louise, Veerhaven 12b

Bar Berta

Als je hier nog niet bent geweest, dan mag je wel meteen reserveren. Ik durf bijna het woord tapas niet te noemen, want het heeft in Nederland een hele andere connotatie gekregen. Bij Bar Berta eet je tapas zoals tapas zijn bedoeld. Van de bovenste plank. Zo lekker. Van simpele (doch enorm lekkere) bruschetta met tomatensalsa tot eendenlever met uiencompote, bloedworst, sappige rib-eye en zelfs friet met roerei en chorizo. Dat laatste klinkt misschien gek, maar is hemels. By far the best hang-over food die je je kunt bedenken, maar dat terzijde.

Dan de wijnen, uiteraard ook Spaans, de enthousiaste sommelier Tim heeft hele toffe dingen uitgezocht. Denk aan El Muelle van Luis Perez en de wijnen van Suertes del Marques van Tenerife. Genieten.

Bar Berta, Calandstraat 6B

Le Petit Jean

Geen wijn, maar wel de beste croissants van Rotterdam – al dan niet gevuld met bijvoorbeeld pistache-crème. Die vind je bij Le Petit Jean in Rotterdam-Noord. Oplettende lezer weet dat dit dus zo’n beetje de buurman van Le Club HQ is.

Le Petit Jean, Zomerhofstraat 75

Tres

Tres is ongeëvenaard, denk ik, want ik ben er door alle lockdowns nog nooit écht geweest. Ik heb er wel een paar keer afgehaald, toen ze dicht moesten en zichzelf omgetoverd hadden tot Mexicaanse Taqueria. Was zo lekker. Nog lekkerder moet het menu zijn dat ze je nu – post-lockdown – voorschotelen. Verwacht geen tafels; je eet aan de bar. In een klein gezelschap, want er is plek voor slechts 14 personen. Het menu is voor je bedacht (ze doen niet aan dieetwensen) en bestaat uit 18 gangen.

Uit de recensie van Hiske Versprille (Volkskrant): Hij (de chef) ent appels met witschimmels zodat ze een camembertkorst krijgen en rijdt naar de Veluwe om citrusachtige zwarte bosmieren – u leest dit goed – te vangen, die hij vervolgens op een met zwartebessentakolie ingesmeerde groene asperge serveert. 

Dit moet je toch proberen?

Tres, Vijf Werelddelen


Slapen in Rotterdam? Nieuw hotel op de Kop van Zuid.

Nog niet zo lang geleden is er een nieuw hotel geopend op de Kop van Zuid: Hotel Room Mate Bruno. Lekker hip, alles bij elkaar. Letterlijk, want eronder vind je de Rotterdamse Foodhallen. Mijn tip: begin je ochtend met een korte wandeling langs de Maas en schuif daarna aan voor een bakkie in de Foodhallen. Heurlijk.

Foodhallen, Wilhelminakade 52

Nog meer goede restaurants van Rotterdam

Ja, heb je even?

  • De keuken van Floris voor een uitgebreid diner van maar liefst negengangen en negen wijnen. Hierover schreef ik eerder een artikel.
  • Matroos & Het Meisje, ook eten wat de pot schaft, maar dan in vier of vijfgangen. Heerlijk en gezellig. Beperkte wijnkaart.
  • Bistro du Bac voor Franse sferen, toffe wijnen en de altijd gezellige sommelier Zappa. De laatste keer hadden we Clau de Nell uit de Loire voor een super goede prijs.
  • Mevrouw Meijer voor de Franse keuken in dito sfeer.
  • LUX en Vineum voor lekker eten met een verrassende én grote wijnkaart.

Bij deze restaurants ben ik nog niet geweest, maar staan hoog op mijn lijstje: The Millèn, Fitzgerald en Japans restaurant Yama.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.