Wijnapp getest: Winestein Wijnvinder

Vorige week las las ik dat Ron Blaauw zijn sommelier heeft ingeruild voor een digitale versie van Winestein. Die zag ik niet aankomen. Waarom zou je – juist op zo’n plek – het menselijk contact willen vermijden of verminderen? Is die app zo goed?

Even swipen

Nou ja, of de menselijke sommelier ook echt weg, weet ik niet, hoor. Het vervangt in ieder geval de papieren wijnkaart. Bij Ron’s Gastrobar Paris zoek je vanaf nu de perfecte wijn op de iPad. Aha, het kwartje begint te vallen. Nu ik erover nadenk: een papieren wijnkaart is eigenlijk totaal niet handig. Een beetje ouderwets zelfs. Weet jij veel welke wijn het lekkerst is bij het gerecht dat je hebt gekozen?

Natuurlijk kun je daar de wandelende sommelier voor in schakelen, maar ja, dan voel je je na de zoveelste vraag misschien ook een beetje opgelaten. Bij Gastobar Paris swipe je gewoon even door de app, handig!

ron-blaauw-18-1100x540

Artificial intelligence

De jongens van Winestein hebben de eerste ‘artificial intelligence sommelier’ ontwikkeld. Ron Blaauw heeft zijn eigen versie bij Gastrobar Paris, maar thuis kun je ook gewoon aan de slag. Je hoeft nooit meer de plank mis te slaan met wijnspijs combinaties.

Hoe werkt dat dan?

”WineStein matcht de gastronomische eigenschappen (het DNA) van een gerecht met die van wijn en houdt daarbij rekening met alle ingrediënten, bereidingswijzen en eventuele sauzen en bijgerechten.”

De Wijnvinder pakt het groots aan. Het is niet van ‘beenham’ serveer je met wijn x of wijn y. Dat zou natuurlijk te makkelijk zijn. Beenham met een honingsausje smaakt heel anders dan beenham met zuurkool. Dat kun je allemaal aangeven. Ze hebben al een aantal gerechten standaard in het systeem staan, maar je kunt ook zelf een gerecht samenstellen.

Vervolgens gaat de app het DNA van het gerechten bepalen: zuur, z0ut, zoet, bitter, etc. Daar hangt weer een algoritme aan vast, die de link legt naar de wijn. Een romig gerecht kun je bijvoorbeeld beter combineren met een volle, romige wijn. Al dat soort informatiestukjes worden bij elkaar geknoopt in dat algoritme. En zo vinden ze de beste match tussen het DNA van het gerecht en het DNA van de wijn. Slim, toch?

Kleine domper

Zelf stelde ik mijn couscous-salade samen in de app (feta, avocado, tomaten, rucola, cashewnoten). Ik kreeg maar liefst 83 resultaten, maar om de top-10 te zien, moet ik premium lid worden! Oké, dat is een kleine domper. Had liever een paar combinaties uitgeprobeerd voordat ik met geld over de brug moet komen…

wijnapp    wijnapp

De overige 73 resultaten kan ik wel inzien en bovenaan de lijst staat een nebbiolo. Dat lijkt me niet gek. Nebbiolo is de druif van de Piemonte, waar onder andere ook de beroemde Barolo van wordt gemaakt. Een easy drinker van de nebbiolo-druif is een rode wijn, maar met voldoende fruit, zuren en een groenig karakter. Kan dus best werken met zo’n salade…

Download WineStein Wijnvinder voor iPhone of iPad of Android


Foto’s: bronbron

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.