Mijn zes favorieten van de Wilde Wijndagen bij Gall & Gall

Mijn zes favorieten van de Wilde Wijndagen bij Gall & Gall

Korting. Ik hou ervan. Het is een dolle boel op de website van de Gall & Gall, want de wilde wijndagen zijn weer aan de gang. En dat betekent: 2e fles voor de halve prijs. Ik vraag me af of dat überhaupt nog mag? Ah ja, 2e halve prijs is natuurlijk marketing-taal voor 25% korting. Dan kan je niet anders dan toeslaan.

Vandaar deze blog, want voor ik het wist, was mijn mandje gevuld. Een beetje Dr. Loosen of Badenhorst inslaan komt namelijk altijd van pas. Hieronder deel ik de inhoud van mijn mandje. Doe er mee wat je wil.

Dikke tips van de Gall & Gall

Als je geen zin hebt om het hele verhaal te lezen, dit heb ik besteld:

Dr. Loosen

Voor alle fans van riesling, is dit een absolute must-have. Dr Loosen is zo’n beetje de koning van de Moezel (maar tegenwoordig ook in Washington bezig). Bovendien ontdekte ik laatst dat ik alleen nog maar “gekke” wijnen in mijn klimaatkast heb. Onversterkte sherry’s, Vina Tondonia, orange wine en funky natuurwijnen. Helemaal leuk, maar niet echt wijn voor alledaags. Daarom heb ik een paar Dr Loosen Blauschiefer Riesling in mijn mandje geknald. Doet het altijd goed.

Maar ja, dan word je hebberig hè. Een Riesling Kabinett op z’n tijd is ook niet gek, dus die pak ik ook mee. En laten we dan ook maar meteen een hogere cuvée doen: Urziger Gewurzgarten of Himmelreich?

Badenhorst

Adi Badenhorst is een markante wijnmaker uit Swartland. Swartland is een van mijn favoriete wijngebieden van Zuid-Afrika. Er zit zoveel talent. Het begon allemaal met Charles Back, die er in 1997 wijngaarden kocht. Kort daarna volgden Eben Sadie, Andrea Mullineux en Adi Badenhorst. Ze zijn allemaal gericht op de traditionele manier van wijn maken, dat betekent: lage opbrengsten, geen irrigatie en biologische of biologisch-dynamische wijnbouw. Ze lappen oude wijngaarden op en blazen de streek een nieuw leven in.

Adi Badenhorst maakt fantastische chenin blancs in verschillende prijsklassen. De Secateurs is leuk voor alledaags. Daarnaast maakt hij een serie chenin blanc en cinsault afkomstig van bijzondere, oude wijngaarden, te weten:

Ik heb ze nog niet allemaal geproefd, maar ik ben grote fan van de palomino van de Sout-van-die-Aarde. Het is een soort van onversterkte sherry met – what’s in the name – een verfrissende, ziltige afdronk.

Wat betreft chenin blanc is de keuze reuze. Golden Slopes komt van kleibodems en is rijk en gul, terwijl de Dassiekop – afkomstig van granietbodems – lichter en iets aromatischer is.

Trimbach

Ook de wijnen van Trimbach doen mee met de wilde wijndagen. Hoe leuk is het om een riesling uit de Moezel) te vergelijk met een riesling uit de Elzas? Dit is je kans om dat te doen met twee topdomeinen. De riesling van Trimbach is wat rijper van smaak met aroma’s van steenfruit (perzik, nectarine) dan die van Dr Loosen, maar toch heeft ook deze een ongekende frisheid.

Ik kan het niet laten om ook de Cuvée Frederic Émile 2012 te bestellen. Het lijkt oud, maar voor deze wijn is het nog best jong. Dus heb geduld & be amazed. Dit moet je hebben en over een paar jaar maak je jezelf dolgelukkig met een fles oudere riesling. Dit schreef ik een paar jaar geleden het volgende:

In de jaren zestig besloot de familie dat het tijd was voor een tweede, grote Riesling naast Clos Ste Hune en creëerden ze Cuvee Frédéric Emile. In tegenstelling tot de Clos Ste Hune komt de FE van twee Grand Cru locaties: Geisberg en Osterberg. Beide percelen hebben een bodem van klei en kalksteen over zandsteen. Dit zorgt voor intense mineraliteit en krachtige zuren.

We proeven twee vintages, 2008 en 2011. Deze proefsessie laat zien dat ook deze cuvée een groot bewaarpotentieel heeft. De 2011 is zelfs nog een beetje gesloten al beloven de aroma’s van nectarine, rijpe appel en koriander veel goeds. In de 2008 zijn de geuren duidelijker en komt er ook geroosterd brood bij kijken. Wat een wijnen.

Meer Gall?

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.