Welke wijn bij chocolade?

Welke wijn bij chocolade?

Welke wijn bij chocolade? Chocolade is geen makkelijke partner in de wijnwereld. Denk alleen maar eens aan die textuur, het smelt op je tong en laat een romig laagje achter. Er zijn maar weinig wijnen die daar tegen opgewassen zijn.

We hebben dikte nodig in wijn. Denk aan een zoete en/of versterkte wijn. Dat zijn vaak winnaars. Welke wijn drink je bij chocolade? Hieronder vind je de beste tips.

Wijn en chocolade combineren

In de hoek van de dessert- en versterkte wijnen kun je veel kanten op met chocolade. De suikers en soms hogere alcoholpercentage zorgt ervoor dat de wijn tegen de smaken van de chocolade kan opboksen.

Een ware match made in heaven bij een brownie vind ik Banyuls. Hierover schreef ik eerder een artikel inclusief recept voor mega lekkere brownies. Banyuls is zo’n beetje het Franse antwoord op port en absoluut niet verkeerd bij een choco-dessert. Extra tip: laat de smaken van de wijn terugkomen in het gerecht en serveer je brownie met frambozen!

In deze categorie heb ik natuurlijk nog veel meer tips

 • Ruby port met melkchocolade (mousse)
  Ruby Port van Nieport of Ahr 6 uit Duitsland.
 • Tawny port of medium sherry met notentaart
  Tawny Port van Niepoort of Medium Sherry van El Maestro Sierra
 • Brachetto d’Acqui met chocoladefondue en rood fruit
  Brachetto d’Acqui van Alice Bel Colle
 • PX sherry met de meest heftige chocoladetaart
  PX sherry van Bodegas Cota 45 of PX Añada van Alvear
 • Cream sherry met een witte chocolade mousse
  Cream sherry van Juan Pinero

Toch liever een witte wijn?

Witte wijn bij chocolade is moeilijker, maar kan wel. Het vergt wat creativiteit. Wat dacht je bijvoorbeeld van een chocoladetaart (mousse, bijvoorbeeld die van Koekela) gecombineerd met mango? We hebben nog steeds een romige, zoete wijn nodig, maar dat kan – zeker bij de mango – ook prima wit zijn. Een lobbige sémillon bijvoorbeeld.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.