Welke wijn bij carpaccio?

Welke wijn bij carpaccio?

Welke wijn bij carpaccio? Nog steeds is de carpaccio niet weg te denken van menig menukaart in Nederland. Ook tijdens de feestdagen duikt ‘ie vaak op als voorgerecht bij het familiediner. Maar welke wijn drink je bij een carpaccio?

TL;DR Een wereldhit bij carpaccio is lambrusco! Die zag je niet aankomen he? Probeer het maar eens. Andere tips: Soave Classico, Roero Arneis of een lichte sangiovese.

Eenvoud is het lekkerst

Een carpaccio in Italie ziet er heel anders uit dan in Nederland. Het concept ‘less = more’ gaat in ons land niet altijd op. Soms lijkt het meer op een complete maaltijdsalade dan een voorgerecht. Mijn tip: hou het simpel, maar gebruik wel de beste ingrediënten. Het vlees haal je bij de slager, Parmezaanse kaas bij de kaasboer, gebruik de beste olijfolie die je hebt en een beetje zeezout en grove peper. Meer heb je niet nodig. Er hoeft geen torentje van rucola op.

Wijn en carpaccio combineren

Kijk naar de zwaarte van het gerecht. Het gaat om rauw vlees met weinig overheersende smaken. Een licht gerecht, hou de wijn dus ook licht. De beste match is een lambrusco. Die zag je niet aankomen he? En dan bedoel ik niet zo’n fles van de onderste plank in de supermarkt waarvan je liters naar binnen werkte in je pubertijd. Nee, een mooie lambrusco bijvoorbeeld Cantina della Volta – Sorbara Metodo Classico.

Je eerste ingeving is misschien een rode wijn, omdat we met vlees te maken hebben. Maar de tijd van ‘rood bij vlees, wit bij vis’ is allang niet meer. Juist omdat het een licht gerecht is, kun je beter een witte wijn schenken, bijvoorbeeld Gini Soave Classico of Anselmi San Vincenzo.

Toch liever rood? Kies dan voor een lichte versie, bijvoorbeeld een sangiovese of een nero d’avola. Het hoeft geen super fancy wijn te zijn, denk aan de eenvoud van het gerecht. Fruitig met een goede zuurgraad zijn de sleutelwoorden hier. Vermijd rode wijnen met lange houtrijping, want die zijn doorgaans te zwaar voor een carpaccio.

Toch een beetje extra

Kun je het niet laten en wil je toch iets extra’s serveren? Dan is een beetje geschaafde truffel over de carpaccio een hemelse traktatie. Hierbij kun je nog steeds voor sangiovese gaan, maar zou je ook voor een (lichte) nebbiolo kunnen gaan. Nebbiolo komt uit Piemonte en daar zijn volop truffels te vinden in het seizoen. Topcombi, dus. Mijn favoriet in deze categorie is de nebbiolo van Moncheiro Carbone uit Langhe.

Welke wijn drink je zelf bij carpaccio? Ik ben heel benieuwd welke wijn jij combineert met dit Italiaanse voorgerecht. Laat je reacties achter in de comments.

Smaak te pakken?

Vind je het leuk om wijnspijs combi’s uit te proberen en sta je het liefst uren in de keuken (met een glas wijn in je hand uiteraard)? Dan heb ik een dikke tip voor je: De Wijnspijsbijbel van Victoria Moore – een naslagwerk, maar dan op een pakkende manier geschreven boordevol wijnspijscombinaties.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.