Wees de baas over de wijn met Vacu Vin

Wees de baas over de wijn met Vacu Vin

Tannines, je kent ze wel. Ze kunnen verkeerd uitpakken en je mond uitdrogen tot schuurpapier, maar tegelijkertijd geven ze ook complexiteit aan de wijn. Tannine geeft een wijn ruggengraat. De truc zit ‘m echter in de balans.

Gelukkig hangt de oplossing in de lucht. Letterlijk, want zuurstof heeft een grote invloed op tannines en daarmee de smaak en stijl van de wijn. Vacu Vin heeft twee apparaatjes ontwikkeld, die ik mocht testen.

Vacu Vin Aerator voor meer zuurstof

Ik gebruik eerst de Vacu Vin Aerator. Dit apparaatje geeft de wijn extra zuurstof tijdens het uitschenken. Zuurstof zorgt ervoor dat de wijn opent. Er komen meer aroma’s vrij – daarom zie je wijn mensen vaak als een gek met hun glas walsen. Daarnaast maakt zuurstof de wijn zachter, de tannines worden soepeler.

Oké, hoe weet je nu welke wijnen baat hebben bij zuurstof en welke niet? Lastig punt. Ik ga je helpen.

Heel kort door de bocht zijn er verschillende wijnen die vaak baat hebben bij zuurstofcontact, bijvoorbeeld de zware jongens uit Bordeaux, Rhone, Barolo en Toscane. Die wijnen mogen even wakker geschud worden. Zuurstof helpt daarbij. Maar ook jonge wijnen, misschien wel uit de schappen van de supermarkt, kunnen pittige tannines hebben. Dan is het lekkerder als die wat zachter worden.

Ik neem de proef op de som met Isole e Olena Chianti Classico 2015. Een van mijn favorieten uit de Toscane. Ik heb glas A ingeschonken met de Aerator en glas B gewoon direct uit de fles. Wat opvalt is dat de wijn glas A meer geur heeft. Kersen, bramen – ze komen me tegemoet. In glas B vind ik ze ook wel, maar het is wat meer ingetogen. Grappig, ik had niet verwacht dat het zoveel zou verschillen.

Het brengt me gelijk op een idee. Ik ga dit een keer tijdens een proeverij doen. Misschien denken mensen wel dat het twee verschillende wijnen zijn?

vacuvin

Een reductieve wijn – een wijn die dus een zuurstoftekort heeft – kun je misschien wel ‘repareren’ met de Aerator. Het geeft in ieder geval meer zuurstof als wanneer je de wijn zo uit de fles schenkt. Het proberen waard.

Vacu Vin Slow Pourer voor minder zuurstof

Dan zijn er natuurlijk ook wijnen die géén baat hebben met extra zuurstofcontact. Jammer genoeg drink ik die niet dagelijks. Dat zijn delicate wijnen, fragiel(er) geworden door ouderdom. Dat kan een rode Bourgogne zijn, maar dat kan ook een (nog oudere) Bordeaux zijn. Teveel zuurstof maakt de wijn kapot, dus die moet je heel voorzichtig schenken. Dat kan met de Slow Pourer volgens de omschrijving.

Helaas heb ik geen Pétrus 1970 liggen, waarmee we ‘even kunnen testen’. Ik pak opnieuw de Isole e Olena erbij. Zou er een verschil zijn tussen de Aerator, direct uit de fles en de Slow Pourer? Eerlijk? Ik was medium sceptisch. Maar ik ben echt verrast.

vacuvin

Glas A is sowieso de winnaar, omdat de aroma’s hierin meest naar voren zijn gekomen. Opnieuw schiet er een andere test door mijn hoofd: Aerator vs. Karaf. Maar dat is voor later. Glas B, de wijn komt direct uit de fles is inmiddels iets opener geworden (10 minuutjes in het glas), maar heeft nog steeds niet het fruit op de voorgrond zoals glas A dat heeft. Glas C, de wijn is met de Slow Pourer ingeschonken, heeft de minste aroma’s. Logisch, want de wijn komt nauwelijks in contact met zuurstof. Benieuwd hoe dat uitpakt met een echt oude wijn.

Aanbevelingen voor verder onderzoek

Een beetje test heeft natuurlijk ook tips voor verdere onderzoeken, zo werkt dat. Het lijkt me leuk om nog een paar testjes te doen tijdens de feestdagen:

  • Ik wil niet tof doen (of wel), maar ik heb nog een Marcel Deiss Gewurztraminer Selection des Grains Nobles 1992 liggen. Die ga ik meester maken met kerst en ga ik met de Slow Pourer testen! Dat is pas écht een test.
  • Blind proeverij met vrienden waarin ik deze apparaatjes nog een keer ga testen – als een soort van controlegroep.
  • Karaf vs. Aerator.

Hou de stories van Le Club des Vins in de gaten, want ik vind het vet leuk om het verschil te proeven tussen de wijnen met en zonder de apparaatjes en met en zonder karaf. Deze proefnotities deel ik op instagram.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Vacu Vin.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.