Wat staat er in de wijn-tijdschriften? ★ oktober 2016

Het is altijd weer een geluksmomentje als de nieuwe Perswijn en Winelife op de mat liggen. Twee tijdschriften die vol staan met de laatste nieuwtjes uit de wijnwereld, interviews met influencers, en ga zo maar door. Zolang het maar over wijn gaat.

Perswijn richt zich – te oordelen naar hun onderwerpen en schrijfstijl – op een iets serieuzer publiek. Het richt zich naast de consument ook op de professional. Winelife doet dat laatste niet en gaat vol voor de wijnliefhebber. Het is naar eigen zeggen ‘een gevarieerd, lichtvoetig lifestyle magazine dat prikkelt en ontspant‘. Dat kan ik, als trouwe lezer, beamen. In deze rubriek deel ik de leukste artikelen uit beide magazines met je.

Perswijn ★ Wijn in de supermarkt

Kijk, dat zie je niet vaak in Perswijn. Supermarktwijn. Terwijl het toch bijster interessant is. Dat merk ik wel aan de vele bezoekers die mijn top 5 Albert Heijn dagelijks trekt. De supermarkt blijft het belangrijkste wijnkanaal. Interessant vond ik het kadertje ‘op basis waarvan beslist de klant?’. Delta Wines, een grote wijnimporteur, heeft hiervoor een Customer Decision Tree ontwikkeld: gelegenheid, kleur, acties, prijs, druivenras, herkomst, merk, verpakking. Logisch eigenlijk dat gelegenheid bovenaan staat. Koop je wijn ter ere van je verjaardag waar 25 mensen komen (die stevig blijven drinken)? Of is het een diner voor twee? Dat is nogal een verschil. Toch staan de wijnen ingedeeld op smaak… Is dat wel zo handig, Albert Heijn?

img_2391-klein

In het artikel komen ‘belangrijke spelers’ uit de wijnwereld aan het woord, zoals de inkopers van Jumbo en Albert Heijn. Het gaat over de ontwikkelingen in de wijnmarkt, hoe belangrijk medailles zijn, of de onbekende druif een grotere rol gaat spelen en hoe belangrijk biologisch is, enzovoorts. Interessant.

Natuurlijk worden er supermarktwijnen geproefd en beoordeeld. Volgens de proevers Ronald de Groot en Frank Jacobs zie je echt slechte wijnen niet meer in de supermarkt, maar het is wel zoeken naar wijnen met een beetje diepgang. Gelukkig deden zij dat voor ons en ik geef je een tipje van de sluier:

  • Wit tot 5 euro: Godfried Steinschaden Green, Gruner Veltliner, 2015 (Agrimarkt)
  • Wit tot 10 euro: Diwald, Diebsnest, Fruhroter Veltliner, 2015 (Ekoplaza)*
  • Rood tot 5 euro: Albert Heijn Huiswijn Malbec, 2015 (Albert Heijn)*
  • Rood tot 10 euro: Norton, Barrel Select Malbec, 2014 (Albert Heijn)*

*Er zijn meerdere wijnen met dezelfde beoordeling, maar ik heb de eerste gekozen. Voor alle wijnen zie Perswijn van oktober 2016. 

Perswijn ★ Het wordt frisser in de Dourot

Ja, als het over Portugal gaat, dan ben ik één en al oor. Of oog, want ik ben aan het lezen. Ronald de Groot, oprichter van Perswijn, vindt het het mooiste wijngebied. Dat hoor ik vaker. Het is niet voor niets UNESCO-erfgoed. Hoewel ik al wel een citytrip Porto heb gedaan inclusief een fikse port proeverij, heb ik de wijngaarden buiten de stad, nog niet gezien. Staat hoog op mijn verlanglijstje.

img_2390-klein

De titel ‘Het wordt frisser in de Douro’ slaat op het feit dat de Douro bekend staat om haar zware wijnen. Dat is een gevolg van het specifieke terroir en de hoge temperaturen. Beetje bij beetje is Portugal aan het veranderen en het moderniseren. Ze blijven gebruik maken van hun eigen druivenrassen, zoals de tinto barocca, sousao of tinta roriz (tempranillo). Geen internationale rakkers als merlot en chardonnay in Portugal.

Buiten de landsgrenzen zoeken ze naar nieuwe snufjes en technieken. Zo vroegen ze bijvoorbeeld aan Vega Sicilia, een van de beroemdste wijnhuizen van Spanje, hoe zij hun tempranillo minder stroef maakten. Antwoord: de pitjes eruit halen. Zo leert Portugal om met hun eigen lokale druivensoorten een bijzondere wijn te maken. Een wijn die een breed publiek aanspreekt, maar ook uniek is, want zoek jij maar eens een sousao buiten Portugal…

Winelife ★ Welcome to Wine Wonderland

Op bezoek bij de grote Francis Ford Coppola. Wat heeft de regisseur van The Godfather met wijn te maken? Hij maakt het zelf! Winelife werd uitgenodigd te komen kijken, proeven en slapen. Niet verkeerd! Naast de winery is er een heel groot zwembad, twee restaurants en een filmmuseum.

Het was extra leuk om dit te lezen, omdat ik de wijnen van Coppola ook wel eens drink. Ze worden verkocht op Wijnig.nl, waar ik wekelijks een column voor schrijf. Toevallig schreef ik laatst over ‘dikke chardonnays’ en dan zit je goed bij Coppola. De Director’s Cut is zo’n voorbeeld – Winelife schreef: een boterige Californische chardonnay, maar dan wél in elegante vorm. Heerlijk. Amen!

Winelife ★ Hollywood an der Mosel

Mosel. Het is misschien niet oké in de wijnwereld, maar ik moet dan gelijk denken aan wijn in pakken. De start van de jonge wijndrinker. Inmiddels weet ik dat er in Mosel veel meer gebeurt. De dessertwijn Egon Muller Scharstzhoff Berger Trockenbeerenauslese ging voor 12000 euro onder de hamer en werd daarmee de duurste wijn van 2015. Als er ‘Trockenbeerenauslese’ op de fles staat, betekent het dat de druiven aangetast zijn met nobele rot. Net zoiets als in Sauternes dus, al is de smaak heel anders.

Langs de oevers van de Rijn vind je de steile wijngaarden, Steillagen in het Duits. Aan de foto’s te zien is het er prachtig en maar 3-4 uurtjes rijden van Nederland. En dan dwalen mijn gedachten af… Hoe leuk zou een tripje wijngaarden zijn? Via de Mosel naar de wijngaarden van de Elzas en doorrijden naar de Wachau-vallei in Oostenrijk voor een gruner veltliner. Oooooh, en dan via Italie langs de Franse kust naar Spanje en Portugal…. Misschien nog een maandje extra vrij nemen?

hollywood-klein

Om nog even terug te komen op de titel ‘Hollywood aan de Mosel’, dat komt door de steile wijngaarden. De namen van de wijnhuizen zijn niet altijd makkelijk te zien, dus worden ze met grote letters a la Hollywood aangegeven op de hellingen.

Heerlijk toch – deze artikelen? Ik geniet er altijd volop van. Naast deze artikelen staan er ook leuke recepten en vele, vele proefnotities in beide tijdschriften. Abonnementjes kun je hier scoren: Perswijn (vanaf 22 euro) en Winelife (vanaf 15 euro) voor drie nummers! Goeie deal!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.